LET OP! We hebben een leuk nieuwtje.... | Het Wylde Pad

Is achternaam je familie naam?

Gevraagd door: Quinten van der Velden Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (14 stemmen)

De familienaam of achternaam geeft aan tot welke familie een persoon behoort. Doorgaans gaat het daarbij om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan. Pas in de Franse tijd (België 1795 en Nederland 1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand.

Is een achternaam je familienaam?

Zowel achternaam als familienaam is correct.

Is je voornaam je familie naam?

De naam bestaat uit enerzijds de familienaam en anderzijds de voornaam. Elke natuurlijke persoon wordt aangeduid met een familienaam, die in principe door de familie wordt doorgegeven, en met een voornaam, die het mogelijk maakt een persoon binnen zijn familie te onderscheiden.

Is je geboortenaam je achternaam?

De geboortenaam is de achternaam die een persoon bij de geboorte heeft gekregen. Voor de aanduiding van de geboortenaam van vrouwen wordt ook de term meisjesnaam gebruikt. Sommige mensen nemen na een huwelijk of geregistreerd partnerschap de achternaam van de nieuwe partner aan, de huwelijks- of familienaam.

Wat is mijn achternaam?

In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam. Bijvoorbeeld op uw paspoort of rijbewijs. Meer informatie over het gebruik van de achternaam van uw partner vindt u op de website van Justis.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan je dezelfde achternaam hebben zonder familie te zijn?

Kortom: Nee. Eenzelfde achternaam HOEFT niet perse (al dan niet verre) familie te zijn, maar uitgesloten is het nooit.

Wat moet je invullen bij volledige naam?

Geef altijd de achternaam op die in je paspoort staat. Het is belangrijk om de juiste naam in te vullen. Je mag namelijk niet met een vlucht mee als de naam in de boeking en de naam in je paspoort niet overeenkomen. Tip: Geef alleen je meisjesnaam op, deze blijft hoe dan ook altijd in je paspoort staan.

Wat moet je invullen bij voornamen?

Bij “Eerste voornaam” hoeft alleen de eerste voornaam ingevuld te worden, dus geen roepnaam of voorletter en heb je meerdere voornamen dan hoef je alleen de eerste in te vullen. Bij “Achternaam” moet de achternaam/familienaam ingevuld worden.

Kan ik mijn moeders achternaam krijgen?

Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.

Kan ik mijn familienaam veranderen?

Achternaam wijzigen

Een verzoek tot wijziging van uw achternaam kunt u indienen bij Justis. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Op de website van Justis leest u wat de voorwaarden zijn en hoe u een verzoek indient.

Kan je 2 achternamen hebben?

U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft. Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen.

Wat betekent de naam achternaam?

De achternaam is de naam die een familie draagt, oftewel de geslachtsnaam. Tot een aantal eeuwen geleden werden geslachtsnamen niet tot amper gebruikt. Om toch duidelijk te maken over wie er gesproken werd, gebruikten mensen in veel streken het patroniem, oftewel de vadersnaam.

Wat eerst voornaam of achternaam?

In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan.

Wat is je eerste achternaam?

Ouders die getrouwd zijn of geregistreerde partners

Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Hoe populair is je achternaam?

Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.

Hoe is jouw naam of wat is jouw naam?

De correcte spelling is jouw naam. De spelling jou naam* is niet correct. In de combinatie jouw naam kunt u jouw vervangen door een ander bezittelijk voornaamwoord, bijvoorbeeld mijn, zijn of uw. Wat is jouw naam? (zoals Wat is zijn naam?)

Wat vul je in bij Family name?

Vul de achternaam (familienaam) of achternamen in, precies zoals ze voorkomen [...] nationale identiteitskaart of een ander erkend document dat de identiteit staaft. Name, }holderSurname is the surname (family name) of the holder. Name }holderSurname is de achternaam (familienaam) van de houder.

Waar komt mijn familienaam voor?

Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.

Waarom achternaam moeder?

Als twee vrouwen samen een kind krijgen, dan krijgt het kind automatisch de naam van de biologische moeder, de moeder die het kind gebaard heeft. Het kind kan alleen de achternaam krijgen van de partner van de moeder als het kind geadopteerd is of bij gezamelijk gezag.

Wie is mijn familie?

Ga naar de website WieWasWie of één van de databases die het CBG heeft ontsloten. Hier kun je geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensberichten vinden van personen met jouw familienaam.

Hoe achternaam noteren?

Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen.

Hoe schrijf je je achternaam?

De achternaam (of persoonsnaam) van een persoon wordt in het Nederlands altijd met een hoofdletter geschreven, evenals de voornaam.

Welke achternaam op paspoort?

Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan. U kunt wel bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan uw gemeente vragen ook de achternaam van uw partner in uw paspoort of op uw identiteitskaart te vermelden.