Ziek melden op je werk, zo doe je dat.

Hoeveel ziekmelden is normaal?

Gevraagd door: Mehmet Uysal  |  Laatste update: 5 januari 2024
Score: 4.6/5 (22 stemmen)

Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.

Hoe vaak is het normaal om ziek te zijn?

De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.

Hoe vaak mag je ziek zijn werk?

Je vraagt je misschien ook wel af: “hoe vaak mag je ziek melden op werk?”. Dit verschilt heel erg per werkgever en staat misschien zelfs vermeld in je contract. Voor de meeste bedrijven spreek je van frequent verzuim als je je meer dan twee keer per jaar ziek meldt.

Hoe vaak meldt iemand zich ziek per jaar?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek. Ruim twee op de vijf werknemers was vorig jaar een keer ziek.

Wat is veel ziekteverzuim?

Wanneer iemand zich minimaal 3 keer in 12 maanden ziek meldt, spreken we van frequent verzuim. De gemiddelde meldingsfrequentie in Nederland is 1. De gemiddelde Nederlander is dus 1 keer per jaar ziek, kortom 3 ziekmeldingen is al veel. Hoe vaker zich dat herhaalt hoe groter de kans op langdurig verzuim!

44 gerelateerde vragen gevonden

Is stress een reden om je ziek te melden?

Overspannen en ziek melden op werk

Als je overspannen bent en werkstress ervaart, mag je je ziek melden voor werk. Je bent niet verplicht om een reden op te geven, maar je werkgever vraagt wel hoe lang je afwezig denkt te zijn. Gun jezelf en je lichaam een paar dagen rust om bij te komen van een stressvolle periode.

Hoeveel dagen ziek achter elkaar?

Ziekteperiodes optellen

Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.

Kan je ontslagen worden als je je ziek meldt?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Hoe lang tussen twee ziekmeldingen?

Heeft u zich beter gemeld, maar wordt u binnen 4 weken weer ziek? Dan worden de beide ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. De totale termijn van verplichte loondoorbetaling van uw werkgever blijft dan maximaal 6 weken.

Hoeveel ziektedagen mag je hebben per jaar?

Per ziekmelding mag je maximaal twee wachtdagen rekenen. Per jaar is er wettelijk gezien geen maximum aantal. Toch kan een werknemer in de praktijk nooit meer dan 20 wachtdagen per jaar krijgen.

Hoeveel uur mag je ziek zijn?

Ongeoorloofd verzuim

Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken.

Wat is een goede reden om je ziek te melden?

Een langdurige of chronische ziekte; Psychische problemen, zoals een burn-out of depressie; Een letsel door een ongeval; Medische behandeling of operatie.

Hoe geloofwaardig ziekmelden?

Hier moet je wel antwoord op geven:

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Wat zeg je tegen je baas als je ziek bent?

Volgens de wet hoef je niet precies te vertellen wat je klachten zijn. Vanwege privacy redenen mag jouw werkgever namelijk geen medische informatie van je vragen. Wat je wel moet vertellen? Geef altijd aan op welk adres je verblijft, op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en hoe lang je ziek denkt te zijn.

Hoelang blijf je ziek?

Herstel na ziekte

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Wat mag je werkgever vragen als je ziek bent?

Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.

Hoe komt het dat ik zo vaak ziek ben?

Vooral de milt, de lymfeklieren en de witte bloedcellen zijn belangrijk voor een sterk afweersysteem. Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen.

Wat zijn mijn plichten als ik ziek ben?

Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.

Hoeveel waarschuwingen voor ontslag?

Voor een ontslag is één officiële waarschuwing nooit genoeg. In sommige gevallen zijn zelfs meerdere officiële waarschuwingen niet genoeg. Veel werkgevers denken dat ze na drie officiële waarschuwingen hun werknemer altijd mogen ontslaan. Dit is echter niet het geval.

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Kun je 2 weken ziek zijn?

Het kan 1 tot 3 weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt. Soms gaat griep niet vanzelf over. U kunt er een andere ziekte bij krijgen die wél behandeld moet worden.

Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Mag mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben? Dat mag uw werkgever niet zelf doen. Uw werkgever mag dit wel aan de arbodienst of bedrijfsarts vragen.

Kan je een halve dag ziek zijn?

Vraag: Is het mogelijk om een halve dag ziekteverlof te nemen (een voormiddag of een namiddag gecombineerd met een halve werkdag of een halve verlofdag)? Antwoord: Ja, in uitzonderlijke gevallen.

Volgende artikel
Welke paracetamol voor baby?