Gestational diabetes and pregnancy | Rei’s story | Diabetes UK

Hoeveel vrouwen hebben zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Puk Bakker  |  Laatste update: 5 november 2023
Score: 4.8/5 (56 stemmen)

Er wordt dan extra insuline aangemaakt om de bloedsuiker goed te houden. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed. Ongeveer 5% procent van de zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes.

Hoeveel procent heeft zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Bij zwangerschaps-diabetes zit er te veel suiker in je bloed in de tweede helft van je zwangerschap. Ongeveer 1 van de 15 zwangeren heeft dit. Na de bevalling gaat het bijna altijd vanzelf weer over.

Hoe groot is de kans op Zwangerschapssuiker?

Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt diabetes tijdens de zwangerschap. Dit wordt zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes genoemd. Meestal zijn de gezondheidsklachten niet ernstig, maar als het niet wordt behandeld kan het gevaarlijk zijn voor de moeder en de baby.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat je zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 10% kans dat je binnen 5 jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kun je terecht bij je huisarts. Behalve je bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van je bloed, je bloeddruk, je gewicht, je BMI en je tailleomvang controleren.

16 gerelateerde vragen gevonden

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.

Hoe voel je je met zwangerschapsdiabetes?

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap.

Wat mag je niet meer eten bij zwangerschapsdiabetes?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Hoe merk je dat je zwangerschapsdiabetes hebt?

Wat zijn de klachten en symptomen van zwangerschapsdiabetes?
  • moeheid.
  • veel dorst.
  • veel plassen.
  • een te snel groeiend kind (macrosomie)
  • te veel vruchtwater (polyhydramnion)

Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?

De glucosewaarde in het bloed wordt dan te hoog. Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes in de tweede helft van de zwangerschap. In deze periode wordt meestal de OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) afgenomen.

Kan zwangerschapsdiabetes kwaad voor de baby?

Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Meestal verdwijnt de diabetes bij zwangerschapsdiabetes na de bevalling. Als u insuline gebruikte in de zwangerschap, kunt u daar na de bevalling mee stoppen.

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?

Fruit met veel suiker

De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Het is belangrijk dat je bloedsuiker niet te veel verandert: je bloedsuiker moet niet vaak hoger en dan weer lager worden. Daar kun je voor zorgen met wat je eet en drinkt. Van de diëtist krijg je adviezen die speciaal voor jou zijn. Ze passen bij je gewicht, hoe lang je zwanger bent en de metingen van je bloedsuiker.

Waar heb je last van bij Zwangerschapssuiker?

Zwangerschapssuiker kan de volgende klachten geven: veel dorst. veel plassen. extreme groei van de baarmoeder.

Waar jeuk zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en ook 3 tot 4 keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn een snee brood, een portie fruit of een melkproduct.

Is zwangerschapsdiabetes erfelijk?

Is deze ziekte erfelijk? Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren (multifactorieel erfelijk). - een vrouw is van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen).

Kan zwangerschapsdiabetes erger worden?

Nadelen zwangerschapsdiabetes

Dan kunnen uw diabetesklachten erger worden tijdens uw zwangerschap. Ook loopt u extra risico op zwangerschapscomplicaties. Als u al diabetes had voor uw zwangerschap, gaat uw diabetes niet over na de bevalling.