Mag je je kind twee achternamen geven?

Hoeveel voornamen mag je een kind geven?

Gevraagd door: Stijn Vos  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (40 stemmen)

Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.

Waarom 3 voornamen?

Ook tegenwoordig kiezen ouders vaak voor meerdere voornamen, maar om een andere reden. De voornaamste reden is om hun kind te vernoemen (naar familieleden bijvoorbeeld) – én omdat ze niet kunnen kiezen.

Kun je je kind Adolf noemen?

Nederlandse Adolfs

In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931. Pas sinds de jaren zeventig neemt de naam Adolf als eerste naam af – gelijk met de trend je kinderen naar je voorouders te vernoemen. De afgelopen acht jaar werden er in Nederland nog 6 Adolfs geboren.

Waarom je kind 2 namen geven?

Je wilt je baby vernoemen naar iemand

Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.

Hoeveel voornamen mag je je kind geven in Belgie?

De naamwet van 15 mei 1987 heeft de ouders de vrije keuze gegeven om een voornaam voor hun kind te kiezen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dus al lang niet meer als voorheen beperkt tot de lijst van de heiligen en hun afgeleide namen, dan wel de willekeur van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welke namen mag je je kind niet geven in België?

In België bestaat geen heldere en duidelijke wet met een lijst aan namen die verboden zijn. Sinds de naamwet van 1987, staat het de ouders vrij om een voornaam voor hun kind te kiezen. Zolang de naam geen verwarring geeft, het niet beledigend is en niemand schaadt, is de keuze bijzonder groot.

Hoeveel namen mag je hebben in België?

De naamwet van 15 mei 1987 heeft de ouders de vrije keuze gegeven om een voornaam voor hun kind te kiezen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dus al lang niet meer als voorheen beperkt tot de lijst van de heiligen en hun afgeleide namen, dan wel de willekeur van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Is een tweede naam verplicht?

Hieronder tips en inspiratie om een tweede naam voor je baby te kiezen! Heel belangrijk: een tweede (of derde) naam hoeft echt niet. Lang niet iedereen geeft zijn kindje meerdere namen. Niemand verplicht je tot het kiezen van een tweede babynaam, dus als je er veel stress van krijgt: doe het vooral niet!

Kun je je kind later nog een tweede naam geven?

Om een voorouder te eren, of de associatie aan familie of de afkomst te versterken, kan iemand de wens hebben om ook de naam van die persoon te dragen. Het kan ook zijn dat een tweede of derde naam bij de aangifte na geboorte is vergeten. Het is dan mogelijk die extra naam of namen alsnog toe te voegen aan de doopnaam.

Waarom gaven je ouders je je naam?

Het belangrijkste motief bij de naamkeuze vormt het cluster 'mooie klank' (meisjes 34,0%, jongens 29,5%), 'mooie naam' (meisjes 14,5%, jongens 12,5%) en 'leuke naam' (meisjes 6,8%, jongens 9,8%). Het onderscheid tussen 'mooie klank', 'mooie naam' en 'leuke naam' is door de ouders zelf gemaakt.

Wat mag je je kind niet noemen?

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.

Kan een kind van 8 alleen thuis blijven?

In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.

Waarom heb je een voornaam?

Voornamen zijn mode

Dat hangt volgens Bloothooft met twee factoren samen: het geloof en traditie. Tot de jaren vijftig was het traditie om je kind te vernoemen naar een opa of oma. 'Vanuit de familie stond daar grote druk op. ' Als je opa Johannes heette dan noemde jij je zoon ook zo.

Wat is het nut van doopnamen?

De doopnaam is de voornaam die een kind krijgt bij de doop. Deze naam kan afwijken van de naam die bij de burgerlijke stand wordt aangegeven en ook van de roepnaam. Sommigen spreken van 'doopnaam' als ze de naam bij de burgerlijke stand bedoelen. In sommige streken is/was er een traditie in de naamgeving.

Waarom is het belangrijk om namen te kennen?

Wanneer jij de namen van je je werknemers, (potentiële) klanten, opdrachtgevers of investeerders onthoudt, laat dat zien dat jij hen ziet als persoon, als individu. Het laat waardering en interesse zien, en het is een teken van respect.

Hoeveel kost het om een tweede naam toe te voegen?

Wat kost een achternaamswijziging? Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.

Kan ik een tweede naam toevoegen?

Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van een voornaam of voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. De voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van een of meer voornamen.

Hoe krijg je een tweede naam?

Onder omstandigheden is het mogelijk je voornaam te veranderen of een tweede naam toe te voegen. Maar dat gaat niet zomaar. Er moet een goede reden zijn voor een voornaamswijziging. Hieronder lees je in welke gevallen je een andere voornaam of een extra voornaam kunt aannemen.

Hoeveel Tweede namen mag je hebben?

Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.

Kun je geen voornaam hebben?

Indien u hierdoor geen voornaam of achternaam heeft op uw Nederlandse paspoort dan kunt u dat laten herstellen. In deze bijdrage bespreken we bij wie u moet zijn om een zogeheten naamsvaststelling aan te vragen, op welke wijze dit dient te gebeuren en welke eventuele kosten daarbij komen kijken.

Is het erg als je tweede naam niet op je vliegticket staat?

Zowel je voor- als achternaam op het ticket moeten identiek zijn aan je reisdocument. Het is voldoende om alleen met je voornaam te reizen; de tweede naam is niet verplicht. Bij volwassen reizigers wordt de geboortedatum niet gevraagd wanneer je een vlucht naar Londen boekt.

Kan je beide achternamen krijgen?

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Kan een naam geweigerd worden?

Overigens komt het zelden voor dat een naam niet gaccepteerd wordt. Een voorbeeld van een geweigerde naam is Rolls Roys (Arnhem 1977). Verder werd omstreeks 1985 in Groningen de naam Geisha geweigerd, maar opmerkelijk genoeg werd die naam door dezelfde ambtenaar in 1990 wel geaccepteerd.

Welke namen mag je niet gebruiken?

Verboden in Nederland
  • Dienaar van God.
  • Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen)
  • Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile)
  • TomTom (later alsnog geaccepteerd)
  • F (ook deze bijzondere naam is inmiddels geaccepteerd)
  • Miracle of Love.
  • Maastricht.
  • Urine.

Vorige artikel
Wie bevallen met 36 weken?