De link tussen studiepunten en leerkrediet

Hoeveel studiepunten om kinderbijslag te behouden?

Gevraagd door: bc. Lars de Graaf Msc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (27 stemmen)

Om recht te hebben op Groeipakket/kinderbijslag als student moet je ingeschreven blijven voor ten minste 27 studiepunten gedurende het hele academiejaar.

Hoeveel studiepunten minimum opnemen kindergeld?

Tot de leeftijd van 25 jaar heb je recht op gezinsbijslag (Groeipakket). Voorwaarde is dat je bent ingeschreven voor een studieprogramma van minimum 27 studiepunten. Zowel dag- als avondonderwijs met een diploma-, credit- en examencontract komen in aanmerking.

Kan je meer dan 60 studiepunten opnemen?

Je neemt maximaal 60 studiepunten op. Wil je meer opnemen, bekijk dan in de regels voor het samenstellen van een GIT of je voldoet aan de voorwaarde. Je kan niet meer studiepunten opnemen dan de stand van je leerkrediet toelaat.

Wat met kindergeld na 25 jaar?

Wanneer stopt mijn recht op een Groeipakket/kinderbijslag? Ongeacht je situatie, stopt je recht altijd als je 25 wordt. De maand waarin je 25 wordt, is dan de laatste maand waarin je kindergeld ontvangt.

Hoeveel studiepunten moet je minimum inzetten?

Als je een bacheloropleiding, initiële masteropleiding of schakelprogramma volgt, moet je jaarlijks minimum 25 studiepunten opnemen over al je opleidingen en contracttypes heen, tenzij je met minder dan 25 studiepunten kan afstuderen in een van de opleidingen waarvoor je bent ingeschreven.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je minder dan 60 studiepunten hebt?

De eerste 60 studiepunten die je verwerft, worden dubbel terug geteld bij je leerkrediet. Die bonus geldt niet: voor studenten met een creditcontract. voor wie het hoger onderwijs een jaar verlaat met een tekort aan leerkrediet (i.e. minder dan 60 studiepunten).

Wat als je te weinig studiepunten hebt?

Als u geen leerkrediet meer hebt, heeft de universiteit of hogeschool het recht om u te weigeren of om verhoogd inschrijvingsgeld te vragen. Het leerkrediet werd ingevoerd in 2008. Studies die u daarvoor bent begonnen, tellen dan ook niet mee voor de stand van uw leerkrediet.

Hoeveel bedraagt Leeftijdstoeslag?

Voor kinderen geboren na 01/01/2020 is er geen leeftijdstoeslag meer voorzien. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar ontvang je maandelijks 171,14 Euro. Vanaf dat Waalse kinderen meerderjarig zijn ontvang je 182,18 Euro per maand.

Hoe lang kinderbijslag na afstuderen?

Als werkzoekende schoolverlater behoudt je kind maximum 360 dagen recht op kinderbijslag. Hij of zij kan nog 240 uren per kwartaal werken zonder het recht op kinderbijslag te verliezen. Na deze 360 dagen stopt zijn recht op kinderbijslag definitief.

Hoeveel studiepunten mag je maximaal opnemen per jaar?

In principe ben je vrij om in een academiejaar het aantal studiepunten op te nemen dat je wil tot maximaal 66. Als je inschrijft in de eerste bachelor, raden we je aan om de 60 studiepunten van het modeltraject op te nemen. Dat is dan tussen de 24 en de 36 studiepunten per semester.

Wat is een Creditdoelcontract?

Met een creditdoelcontract kan je opleidingsonderdelen/vakken/cursussen afzonderlijk volgen.

Hoeveel kosten extra studiepunten?

Als je een niet-beurstariefstudent bent, kan de instelling een extra bedrag aanrekenen voor de studiepunten waarvoor je geen leerkrediet meer hebt. Dat bijkomend inschrijvingsgeld bedraagt maximum 11 euro per studiepunt (bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd).

Hoeveel studiepunten nodig voor jobstudent?

Ingeschreven voor minstens 27 studiepunten in hoger onderwijs; Gebonden aan een leerovereenkomst; Schoolverlater zijn; Of een stage doorlopen.

Hoe Studentenstatuut behouden?

Wat je moet weten om je studentenstatuut te behouden
  • Als student ingeschreven zijn. ...
  • Minstens 15 jaar oud zijn. ...
  • Een bepaald aantal werkuren respecteren. ...
  • Niet te veel verdienen.

Hoeveel studiepunten heb je nodig om student te zijn?

Van zodra je 27 studiepunten hebt bereikt, ontvang je Groeipakket als student, retroactief vanaf start academiejaar.

Hoeveel kinderbijslag krijgt een 14 jarige?

Voor kinderen t/m 5 jaar ontvang je 221,49 euro aan kinderbijslag per kwartaal. Voor kinderen van 6 t/m 11 ontvang je 268,95 euro aan kinderbijslag per kwartaal. Voor kinderen van 12 t/m 17 jaar ontvang je 316,41 euro aan kinderbijslag per kwartaal.

Hoeveel kinderbijslag krijgt een kind van 14?

0 t/m 5 jaar: 230,69 euro per kwartaal. 6 t/m 11 jaar: 280,13 euro per kwartaal. 12 t/m 17 jaar: 329,56 euro per kwartaal.

Hoeveel bedraagt het basisbedrag?

Elk kind krijgt elke maand een basisbedrag van 169,79 euro. Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen.

Hoe Uitbetaler Groeipakket kiezen?

Sinds 2020 mag elk gezin, los van de geboortedatum van het kind, zelf de uitbetaler van het groeipakket (kinderbijslag) kiezen.

Wie is mijn Uitbetaler Groeipakket?

De naam van je uitbetaler van het Groeipakket vind je ook op je rekeninguittreksels, bij de uitbetaling van het Groeipakket (rond de 8ste van de maand). Of je kunt ook bellen naar 1700 of mailen naar info@groeipakket.be om te weten bij welke uitbetaler je bent aangesloten.

Heb ik genoeg leerkrediet?

Via het studentenportaal kun je zelf in detail nakijken hoeveel leerkrediet je hebt ingezet, terugverdiend en nog staan hebt. De hogeschool of universiteit waar je je wil inschrijven of ingeschreven bent, kan je ook meedelen hoeveel leerkrediet je over hebt.

Wat gebeurt er als je je propedeuse niet haalt in je 2e jaar?

Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.

Wat heb je aan extra studiepunten?

Studievertraging. Haalt een student de hoeveelheid ECTS die nodig zijn voor zijn bindend studieadvies, maar niet alle 60 punten die horen bij het eerste jaar, dan mag hij die studiepunten later halen. De ontbrekende punten kunnen bijvoorbeeld ook in het tweede of derde studiejaar gehaald worden.