Thuisbevalling vs Ziekenhuisbevalling | Wat is veilig | Voordelen & Nadelen | Keuzestress

Hoeveel procent thuisbevallingen?

Gevraagd door: Eva van Dongen B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (60 stemmen)

De thuisbevalling is niet onomstreden. Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoeveel thuisbevallingen 2021?

Thuisbevallingen, de cijfers

In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.

Hoe groot is de kans dat een bevalling mis gaat?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoe veilig is thuis bevallen?

Is thuis bevallen veilig? Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen.

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

Hoe gevaarlijk is een bevalling?

Na de bevalling is je weerstand minder. Je hebt een wond in je baarmoeder en daardoor een vergrote kans op een infectie. Een onbehandelde infectie leidt soms tot een bloedvergiftiging en deze is in sommige gevallen dodelijk. Een infectie van de baarmoeder wordt doorgaans behandeld met antibiotica.

Hoe vaak gaat het mis tijdens bevalling?

Maar slechts ongeveer 15 procent van de vrouwen bevalt met een al dan niet geplande keizersnede. Die kans is nog kleiner als je al ooit vaginaal bevallen bent. En de - veel gevreesde - totaalruptuur komt maar in ongeveer 2-3 procent van alle bevallingen voor."

Hoe vaak gaat een zwangerschap fout?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot 20 weken zwangerschapsduur. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Hoe groot is de kans dat er een hartje klopt?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Hoeveel thuisbevallingen Nederland?

De thuisbevalling is niet onomstreden. Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager.

Hoeveel thuisbevallingen 2020?

In totaal was het percentage thuisbevallingen in 2020 14,9%. In 2019 was dit percentage lager, namelijk 13,2%. Het percentage eerstelijnsbevallingen in een ziekenhuis (geboortecentrum of poliklinisch) lag in 2020 op 12,1, in 2019 was dit 14,2%.

Hoeveel bevallingen doet een verloskundige?

Verloskundigen leveren dus zorg vóór de geboorte, en tijdens en na de bevalling. Gemiddeld is een fulltime verloskundige zo betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Hoeveel procent bevallingen medisch?

In totaal bekeek zij 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. De doorverwijzingen naar het ziekenhuis hadden vooral niet-urgente redenen.

Hoeveel natuurlijke bevallingen?

Van deze vrouwen zijn er 49.015 (28,6%) bevallen onder verantwoordelijkheid van de 1e lijn. Dit betrof 22.911 (13,4%) thuisbevallingen, 3.407 (2,0%) bevallingen in een geboortecentrum en 21.895 (12,8%) poliklinische bevallingen. Er zijn 122.550 vrouwen onder verantwoordelijkheid van de 2e lijn bevallen.

Hoe vaak komt een Fluxus voor?

Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Dit noem je fluxus postpartum. Wat is fluxus precies, hoe ontstaat het en wat kan eraan gedaan worden?

Welke week kans op miskraam het grootst?

Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Hoe merk je dat je zwangerschap fout gaat?

Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Hoe groot is de kans op een miskraam als het hartje klopt?

Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.

Welke complicaties kunnen er optreden bij bevalling?

Jammer genoeg komen er nog heel veel complicaties voor tijdens bevallingen die kunnen leiden tot ongewenste resultaten. Keizersnedes, totaalruptuur, een stuitligging, het inleiden van de bevalling, uitscheuren, problemen met de placenta en nog veel meer; je kunt er hier alles over lezen.

Hoeveel vrouwen overlijden tijdens bevalling wereldwijd?

Volgens cijfers van de VN die vandaag werden gepubliceerd, stierven in 2017 naar schatting 295.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of de geboorte. In 2000 waren dat er nog 451.000. Wereldwijd bedraagt de kraamsterfte bij moeders per 100.000 pasgeborenen 211, vergeleken met 342 in 2000.

Hoe vaak wordt een baby dood geboren?

Van alle 100 baby's die in Nederland geboren worden, overlijdt er één tijdens of direct na de geboorte. Het is niet bekend waardoor dit getal zo hoog is. Als een baby dood geboren wordt of kort na de geboorte overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven.

Hoeveel doden door bevalling?

In 1990 stierven er wereldwijd 380 moeders per 100.000 levendgeborenen aan complicaties rond de zwangerschap of bevalling. De laatste cijfers zijn uit 2013. Toen stierven er wereldwijd nog 210 vrouwen per 100.000 levendgeborenen. Een afname van 45 procent.

Is een bevalling eng?

Het is helemaal niet gek dat je je aanstaande bevalling spannend vindt en je er misschien wat bang voor bent. Soms kan deze angst echter zo groot worden, dat je er elke dag mee bezig bent en het je dagelijks leven beïnvloedt. Dit noemen we bevalangst. Bevalangst komt voor bij 7 tot 15% van de zwangere vrouwen.

Kan je na 2 keizersnedes natuurlijk bevallen?

Eerder onderzoek geeft aan dat de kans op een geslaagde natuurlijke bevalling na een eerdere keizersnede in Nederlandse ziekenhuizen varieert van 50% tot 90%. Omdat de slagingskans zo sterk varieert tussen klinieken is het belangrijk om te onderzoeken welke factoren hierbij een rol spelen.

Vorige artikel
Waarom probiotica kind?