Gestational Diabetes: Everything You Need to Know

Hoeveel procent kans op zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Maryam de Bruin B  |  Laatste update: 7 februari 2024
Score: 4.8/5 (25 stemmen)

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap.

Hoe groot is de kans op Zwangerschapssuiker?

Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt diabetes tijdens de zwangerschap. Dit wordt zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes genoemd. Meestal zijn de gezondheidsklachten niet ernstig, maar als het niet wordt behandeld kan het gevaarlijk zijn voor de moeder en de baby.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes?

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Bij zwangerschaps-diabetes zit er te veel suiker in je bloed in de tweede helft van je zwangerschap. Ongeveer 1 van de 15 zwangeren heeft dit. Na de bevalling gaat het bijna altijd vanzelf weer over.

Hoeveel mensen hebben zwangerschapsdiabetes?

De behandeling van zwangerschapsdiabetes is erop gericht de hoeveelheid glucose in het bloed op een goede waarde te houden. Nuchter moet het glucosegehalte lager dan 5,3 mmol/L zijn en 1 uur na de maaltijd lager dan 7,8 mmol/L. Twee uur na de maaltijd is het streven onder de 6,7 mmol/L.

33 gerelateerde vragen gevonden

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.

Wat voel je als je zwangerschapsdiabetes hebt?

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je de symptomen ook niet.

Wat merk je zwangerschapsdiabetes?

Wat zijn de klachten en symptomen van zwangerschapsdiabetes?
  • moeheid.
  • veel dorst.
  • veel plassen.
  • een te snel groeiend kind (macrosomie)
  • te veel vruchtwater (polyhydramnion)

Hoe snel uitslag zwangerschapsdiabetes?

Na ongeveer 1 uur weten we de uitslag van de bloedglusoce tolerantietest. Jouw arts of verpleegkundige belt jou en laat weten wat de uitslag is. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, krijg je een afspraak bij de diabetesverpleegkundige.

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.

Kan zwangerschapsdiabetes kwaad voor de baby?

Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor baby?

Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.

Wat mag je niet meer eten bij zwangerschapsdiabetes?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?

Bij vrouwen met diabetes type 1 en 2 zonder complicaties wordt vaak in de a terme periode een inleiding van de baring aangeboden om de kans op onverwachte intra-uteriene vruchtdood te verkleinen.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Waar jeuk zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.

Kan zwangerschapsdiabetes overgaan?

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling maar u hebt wel dubbel zo veel kans om binnen de tien jaar na uw bevalling diabetes te ontwikkelen.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Is zwangerschapsdiabetes type 1 of 2?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes: diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd; zwangerschapsdiabetes.

Hoe komt men tot de diagnose van zwangerschapsdiabetes?

Het opsporen van zwangerschapsdiabetes gebeurt door een glucose-challenge- test, waarbij je een suikeroplossing (50 g suiker) moet drinken op een willekeurig tijdstip van de dag. 1 uur na het drinken meten we je glucosegehalte in het bloed. Dit is een screeningstest die aangeeft of verder nazicht nodig is.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Waarom krijg je Zwangerschapssuiker?

Oorzaken zwangerschapssuiker

Na het eten of drinken van koolhydraten (bijvoorbeeld brood, melk, aardappelen, suiker) neemt de bloedglucosespiegel toe. Het lichaam kan dit normaal gesproken goed opvangen, maar soms is dit niet mogelijk omdat de insuline niet goed kan werken of omdat er te weinig insuline gemaakt wordt.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en ook 3 tot 4 keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn een snee brood, een portie fruit of een melkproduct.

Vorige artikel
Welke thee reinigt je darmen?
Volgende artikel
Is paracetamol voor tandpijn?