Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd.

Hoeveel ouders slachtoffer Toeslagenaffaire?

Gevraagd door: Sami Bozkurt  |  Laatste update: 9 december 2023
Score: 5/5 (28 stemmen)

Tot nu toe hebben in totaal 65.953 ouders zich aangemeld als gedupeerde. Deze ouders doorlopen het herstelproces dat bestaat uit een eerste toets en een integrale beoordeling.

Hoeveel ouders geraakt door toeslagenaffaire?

Naar schatting zijn rond de 60.000 kinderen geraakt door de toeslagenaffaire, die speelde tussen 2005 en 2019. In veel gezinnen heeft de affaire geleid tot grote geldproblemen en veel stress.

Hoeveel mensen zijn er slachtoffer van de toeslagenaffaire?

Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is onduidelijk. Tot 25 maart van dit jaar hebben 61.477 mensen zich als slachtoffer gemeld bij de overheid, van degenen die 'een eerste toets' hebben gehad (ongeveer 95 procent van deze mensen) komt volgens de overheid ongeveer 46 procent in aanmerking voor 30.000 euro compensatie.

Hoeveel kinderen zijn uit huis geplaatst door de toeslagenaffaire?

In oktober 2022 heeft het CBS van UHT een actuele lijst ontvangen van kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Van deze kinderen hebben 2 090 een uithuisplaatsing gehad tussen 2015 en eind juni 2022, waarvan er nog 645 liepen op 30 juni 2022.

Hoeveel krijgen de kinderen van de toeslagenaffaire?

Een groep van ongeveer 70.000 kinderen kan hier gebruik van maken. Afhankelijk van hun leeftijd, krijgen zij een bedrag van tot wel 10.000 euro uitgekeerd. Het geld is bedoeld als 'steuntje in de rug' voor de jongeren die door het toeslagenschandaal in onzekerheid en armoede hebben geleefd.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat krijgen kinderen van gedupeerde ouders?

Alle ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire hebben recht op herstel. Zij kunnen onder andere een compensatie krijgen van € 30.000 en kwijtschelding van schulden aan de overheid.

Wat krijgen gedupeerde ouders?

In december 2020 heeft het kabinet besloten om gedupeerde ouders sneller en ruimhartiger te helpen. Bijvoorbeeld door aan alle gedupeerde ouders zo snel mogelijk € 30.000 uit te betalen. Dit is de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag.

Waarom worden kinderen afgenomen?

verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind.

Hoeveel Toeslagenouders zijn er?

Tot nu toe hebben ruim 60.000 personen (Voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen 4e kwartaal 2022) zich aangemeld als mogelijk gedupeerde bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). In totaal zijn 28.000 ouders erkend als gedupeerde.

Hoeveel heeft de toeslagenaffaire gekost?

Inmiddels hebben 59.400 mensen zich gemeld als gedupeerde. 28.000 van hen hebben 30.000 euro uitbetaald gekregen. Dat heeft tot dusver 840 miljoen euro gekost.

Wat is er fout gegaan bij de toeslagenaffaire?

Hoewel de toeslagenaffaire pas in 2017 onder die naam bekend werd (de zogeheten CAF 11-zaak), werden ook eerder bekende zaken hieronder geschaard. Grofweg valt onderscheid te maken tussen vier problemen: strenge terugvorderingen, harde fraudejacht, het label 'Opzet/Grove schuld' en verwerking tweede nationaliteit.

Hoeveel kinderen zijn uit huis geplaatst?

In 2022 verbleven in totaal 42.560 kinderen en jongeren tot en met 22 jaar in een vorm van jeugdhulp met verblijf, zoals een pleeggezin of instelling. Die kinderen en jongeren zijn dus niet allemaal in 2022 uithuisgeplaatst. Een groot deel van de kinderen was al voor 2022 uithuisgeplaatst.

Hoeveel kinderen gedupeerd toeslagenaffaire?

Kindregeling. In totaal zijn 86.332 kinderen erkend gedupeerd. Deze kinderen krijgen een geldbedrag. 75.060 kinderen hebben het geld inmiddels ontvangen.

Hoeveel Toeslagouders zijn er?

Uit opgevraagde cijfers bij de Raad voor de Rechtsbijstand blijkt dat bijna 8000 toeslagenouders nu een advocaat hebben. Een jaar geleden was dat nog niet de helft. Maar ook dat leidt er niet toe dat het proces sneller gaat.

Hoe lang duurt integrale beoordeling toeslagenaffaire?

Bij deze integrale beoordeling loopt het helemaal vast. De wachttijd is meer dan een jaar. En het duurt waarschijnlijk nog zeker twee jaar voordat alle zaken zijn behandeld. Het duurt vaak ook maanden of nog langer voordat je als gedupeerde je dossier krijgt van de Belastingdienst.

Kan je OTS weigeren?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Kan ik mijn zoon van 18 het huis uitzetten?

Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben.

Kunnen je ouders je zomaar uit huis zetten?

Ook kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten. De wet zegt dat je – als gezaghebbende ouder – onderdak moet geven aan je minderjarige kind (of kinderen), maar niet dat dit per se in je eigen huis hoeft te gebeuren. Op grond daarvan kun je een minderjarig kind de deur wijzen.

Hoe oud mag een pleegouder zijn?

Om pleegouder te worden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je bent minimaal 21 jaar. Jeugdformaat vraagt – na jouw toestemming – een verklaring van geen bezwaar aan bij de Raad voor de Kinderbescherming. Je hebt een stabiele leefsituatie.

Hoe lang blijft een pleegkind bij je?

Pleegzorg kan duren tot een kind 21 jaar oud is. Vanaf 18 mag een kind zelf bepalen om uit huis te gaan.

Wat is de Eenoudertoeslag?

Als student kunt u extra studiefinanciering krijgen als u naast uw opleiding een kind verzorgt: de eenoudertoeslag. U moet wel voldoen aan de voorwaarden voor studiefinanciering. U krijgt de toeslag als: u geen partner hebt en een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar.

Wie heeft recht op Kindregeling toeslagenaffaire?

De kindregeling is voor kinderen van vastgesteld gedupeerde ouders. Je hebt recht op de kindregeling in deze gevallen: Je ouder(s)/verzorger(s) zijn vastgesteld gedupeerd. Dit betekent dat je ouders een brief hebben gekregen.

Wie betaald de toeslagenaffaire?

De Belastingdienst kreeg gisteren een recordboete opgelegd. Vanwege de zwarte lijst in de toeslagenaffaire moet de instantie 3,7 miljoen euro betalen. De overheid betaalt dan dus eigenlijk aan de overheid.

Vorige artikel
Hoe denkt een 3 jarige?
Volgende artikel
Wie betaalt de doopsuiker?