Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Hoeveel ontsluiting naar het ziekenhuis?

Gevraagd door: Lars Manne  |  Laatste update: 21 december 2023
Score: 4.8/5 (25 stemmen)

In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen.

Hoe lang duurt een bevalling na 10 cm ontsluiting?

Als je de 10 cm ontsluiting hebt bereikt in de actieve fase dan ga je over naar de persfase waarin je kind ook geboren wordt. Als je kind geboren is dan kom je in het nageboorte tijdperk. Dit duurt tot ongeveer 2 uur na de geboorte van het kind.

Hoeveel cm ontsluiting heb je nodig om te bevallen?

Voordat de baby geboren kan worden, is er 10 centimeter ontsluiting nodig. De baarmoedermond zal door de weeën open gaan tot 10 centimeter. Dit wordt ook wel 'volledige ontsluiting' genoemd.

Hoe lang duurt bevalling na 2 cm ontsluiting?

Naarmate je 2 cm ontsluiting hebt, zullen de weeën steeds regelmatiger worden en zo'n 45 seconden duren. Bij 3 cm worden de weeën steeds krachtiger, pijnlijker en gaan langer duren. Bij een eerste bevalling kan de latente fase in het totaal wat langer duren.

Hoe lang nog na 9 cm ontsluiting?

Je bent nu op 9 cm ontsluiting en moet nog maar 1 cm meer, 1 cm die je als de moeilijkste fase van je bevalling kunt ervaren. De weeën zijn nu erg hevig en volgen elkaar in een hoog tempo op, het kan al wat persdrang geven. Het is nu belangrijk te blijven zuchten tot er volledige ontsluiting (10 cm) is.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je 10 cm ontsluiting hebt?

Heb je al wel volledige (10) centimeter ontsluiting, maar voel je nog geen persdrang? Dan is je kindje nog aan het zakken in het geboortekanaal. De weeën die je nu voelt zijn krachtig en helpen je kindje steeds dieper. Wanneer je kindje gaat drukken op je bekkenbodem voel je dit als persdrang.

Hoelang kun je met 4 cm ontsluiting lopen?

Vaak zijn de weeën nog relatief goed te doen en nog niet zo heftig, maar dit is voor iedereen verschillend. Vanaf 4-5 cm ontsluiting spreken we van de actieve fase en vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm per uur. Dit is ook vaak het moment waarop de weeën sterker gaan worden, je raakt dan meer in jezelf gekeerd.

Hoeveel cm ontsluiting voor ruggenprik?

Als je pijnstilling tijdens je bevalling wilt en de verloskundige of gynaecoloog verwacht dat het nog een paar uur duurt voordat je gaat persen, kan een ruggenprik een goede pijnbestrijder zijn. Meestal is het te laat om nog een ruggenprik te krijgen na 7 à 8 centimeter ontsluiting.

Hoe snel 3 cm ontsluiting?

Vanaf zo'n 3 à 4 cm ontsluiting kan de ontsluitingsfase in een versnelling komen. Weeën volgen elkaar sneller op en houden langer aan. De bevalling zet nu echt door. Gemiddeld gesproken zou de ontsluiting nu ongeveer 1 cm per uur vorderen.

Hoe lang duurt 3 cm ontsluiting?

De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur. Sommige vrouwen ervaren niet een duidelijke opbouw, maar voelen direct dat de weeën goed doorzetten en om de 5 min (of sneller) komen.

Wat als je 4 cm ontsluiting hebt?

Als de baarmoedermond ongeveer 3-4 centimeter ontsluiting heeft, gaat de bevalling over in de actieve fase. De weeën worden effectiever en de baarmoedermond verwijdt (opent) zich sneller.

Hoe voelt 1 cm ontsluiting?

Past er één vinger tussen, dan heb je één centimeter ontsluiting, met twee vingers zit je op drie centimeter ontsluiting, kan ze een V maken, dan is het vier centimeter, en zo verder. Als er uiteindelijk geen rand van de baarmoedermond meer te voelen is rond het hoofdje van je baby, heb je volledige ontsluiting.

Hoe kun je voelen of je ontsluiting hebt?

Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.

Wat is de snelste bevalling ter wereld?

Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld. De moeder lijkt daarmee een heus record te hebben behaald.

Hoe lang mag je maximaal persen?

Persen (de uitdrijving)

Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Dit wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. Je mag dan gaan persen. Waarschijnlijk heb je dit al geoefend, thuis of tijdens een zwangerschapscursus.

Doet ontsluiting voelen pijn?

Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden.

Kun je slapen met weeën?

Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.

Waar voel je weeën in je buik?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

Hoe snel naar huis na bevalling met ruggenprik?

Hoe snel mag je weer naar huis na bevalling met een ruggenprik? Nadat je een ruggenprik heeft gehad, reageer je tijdelijk wat minder snel en zal je vaak nog geadviseerd worden om een dagje in het ziekenhuis blijven. Na de bevalling worden de epidurale katheter en de blaaskatheter verwijderd.

Doet het zetten van een ruggenprik pijn?

De ruggenprik doet meestal weinig pijn. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten tijdens het prikken. Epidurale ruggenprik Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnbestrijding tijdens en na de operatie. Bij een epidurale anesthesie wordt er verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten.

Hoe snel naar huis na ruggenprik?

Nadat u een ruggenprik heeft gehad, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets. Het draagt bij aan de verweking en verzachting van de baarmoedermond.

Hoe weet je dat je bijna moet bevallen?

De weeën beginnen en zijn regelmatig

Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.

Kan je bevallen zonder slijmprop te verliezen?

Soms verlies je in de periode van oefenweeën of zonder enig ander teken de slijmprop. De slijmprop is geen teken dat je gaat bevallen. De bevalling kan gerust nog enkele dagen of weken op zich laten wachten.