Onderzoeken tijdens de zwangerschap en na de geboorte

Hoeveel onderzoeken bij zwangerschap?

Gevraagd door: Florian van der Heijden Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (19 stemmen)

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Hoe vaak moet je op controle als je zwanger bent?

Van eens in de 4 weken tot elke week

In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Soms krijg je meer of minder controles. Dat ligt eraan hoe het met jou en je baby gaat.

Welke onderzoeken worden gedaan als je zwanger bent?

Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik).
...
Onderzoek voor de geboorte
  • bloedonderzoek vóór de 13e zwangerschapsweek. ...
  • de NIPT. ...
  • 13-wekenecho. ...
  • 20-wekenecho.

Hoe vaak krijg je een echo als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Welke vormen van prenataal onderzoek zijn er?

Prenataal onderzoek is onderzoek vóór de geboorte van een kind en heeft als doel om meer te weten te komen over de gezondheid en de ontwikkeling van een kind. Voorbeelden van prenataal onderzoek zijn de NIPT, de 20 wekenecho, de vruchtwaterpunctie en de vlokkentest.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kom je ongeveer aan in je zwangerschap?

Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.

Hoe groot is de kans op een gezonde baby?

In de meeste gevallen komen kinderen gezond ter wereld. De kans op een aangeboren afwijking is 4%.

Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.

Welke week miskraam het hoogst?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Welke week groeit je buik het hardst?

30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.

Hoe word je niet te dik tijdens zwangerschap?

Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken

Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.

Is prenatale screening verplicht?

U bent niet verplicht om mee te doen aan de screening. U mag daar zelf voor kiezen.

Wat kost prenatale test?

De test kost 260 euro, waarvan minder dan 10 euro voor rekening van de patiënt is.

Wat zijn de kansen op Downsyndroom bij een zwangerschapsduur van 12 weken?

Na 12 weken zwangerschap is deze kans ca 30% en na 16 weken is deze kans ca 20%.

Is 6 weken te vroeg voor echo?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Kunnen ze met 13 weken echo geslacht zien?

Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.

Hoeveel weken zie je het geslacht?

Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.

Is de NIPT test gratis?

Alle zwangeren kunnen vanaf april volgend jaar gratis een test laten doen om te controleren op een aantal aangeboren afwijkingen.

Hoe duur is een NIPT test?

De NIPT kost 175 euro en deze kosten betaal je zelf. Als uit de NIPT een verhoogd risico blijkt, kom je in aanmerking voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Dit wordt door je zorgverzekeraar betaald, maar kan ten koste gaan van het eigen risico.

Hoeveel buisjes bloed bij NIPT test?

We noemen dit non-invasieve prenatale testen (NIPT). De test kan vanaf 10 weken worden uitgevoerd met 2 buisjes bloed van de zwangere. De NIPT biedt geen 100% zekerheid. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn.

Is 12 weken echo inwendig of uitwendig?

Rond 12 weken nemen we een eerste echografie, zodat we de organen van de baby('s) kunnen beoordelen. De echo gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal.

Hoeveel kost een echo bij de gynaecoloog?

De gynaecologische echo kost 70,00€ en dient voorafgaand aan het onderzoek te worden betaald. Gynaecologische echo's dienen afgerekend te worden d.m.v. een contante of pinbetaling. Binnen de eerstelijns gezondheidszorg, waar EchoXpert onder valt worden deze echo's niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Bekendmaking zwangerschap na termijnecho

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Volgende artikel
Hoe om te gaan met vervelend kind?