Folic Acid dose in Pregnancy in 75 seconds

Hoeveel mg foliumzuur bij zwangerschap?

Gevraagd door: Feline Mol  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (1 stemmen)

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Is 5 mg foliumzuur veel?

Als u meer dan 5 mg foliumzuur moet gebruiken, overleg hier dan over met uw arts of apotheker. Fenytoïne, een medicijn tegen epilepsie. Foliumzuur kan de werking van fenytoïne verminderen. Dit gebeurt vooral bij hoge doseringen foliumzuur.

Welke foliumzuur is goed voor zwangerschap?

Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.

Is het erg als je 1 dag foliumzuur vergeet?

Als ik het vergeten ben in te nemen, neem ik er de volgende dag dan twee? Neen. Neem geen dubbele dosis van het supplement foliumzuur in om een vergeten tablet in te halen.

32 gerelateerde vragen gevonden

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Hoeveel foliumzuur is teveel?

Natuurlijk foliumzuur moet door je lichaam worden 'vrijgemaakt' uit je voeding, terwijl je lichaam bij synthetisch foliumzuur niets hoeft te doen om het te krijgen. De bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 1.000 mcg, wat ruim 3 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine die je moet nemen als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Welk tijdstip van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Hoeveel microgram foliumzuur?

Voor foliumzuur is de Referentie Inname (RI) voor volwassenen 200 µg (microgram) per dag. Voor specifieke groepen beveelt de Gezondheidsraad een hogere dosering aan. Zo is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven 400 µg (microgram) per dag.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Hoeveel foliumzuur zwanger per dag?

Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap er wat extra van nodig. U moet er dan op letten dat u elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur gebruikt.

Wat gebeurt er als je te weinig foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Waarom geen vitamine C tijdens zwangerschap?

Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent? Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten.

Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Welke vitamines slikken als je zwanger bent?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Is B11 hetzelfde als foliumzuur?

Foliumzuur heet ook wel vitamine B11. Het zit vooral in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het gaat ook bijwerkingen tegen van andere medicijnen, zoals methotrexaat.

Wat zijn de nadelen van foliumzuur?

Bijwerkingen van foliumzuur

Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas kun je alleen in zeldzame gevallen overgevoelig zijn voor foliumzuur en daarbij bijvoorbeeld een huiduitslag ontwikkelen. Verder is het ook mogelijk om maagklachten te krijgen, zeker als je te veel foliumzuur gebruikt.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Is komkommer goed als je zwanger bent?

Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.