Calculating ovulation: the optimum time for getting pregnant

Hoeveel later kan je eisprong zijn?

Gevraagd door: kand. Keano de Groot LLM  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.2/5 (46 stemmen)

De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Kan je eisprong ook later zijn?

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vind de eisprong rond dag 14 plaats. De 12e, 13e en 14e dag zijn dan de meest vruchtbare dagen. Maar, de meeste vrouwen hebben helemaal geen regelmatige cyclus. En ook al ben je nog zo constant, het kan zomaar eens gebeuren dat de eisprong een keer eerder of later plaatsvindt.

Waarom eisprong later?

Stress, grote schommelingen in lichaamsgewicht en zware lichamelijke inspanning kunnen hiervan de reden zijn. Er kan ook een probleem zijn in de interactie tussen de eierstokken en de hersenen, waarbij er wel voldoende eicellen aanwezig zijn, maar deze onvoldoende reageren op de prikkel uit de hersenen.

Kun je 10 dagen na eisprong ongesteld worden?

Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen.

Hoe lang kan eisprong duren?

Een normale cyclus is tussen 21 en 35 dagen. Een korte cyclus is er een die korter dan 21 dagen duurt. Een lange cyclus is er een die langer dan 35 dagen duurt.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of er een eisprong is geweest?

Je start met het temperaturen op de dag waarop je ongesteld wordt en noteert elke dag alle metingen in een temperatuurcurve of grafiek. Op het moment dat je temperatuur iets zakt met 0,2 tot 0,5 graden, vindt je eisprong plaats. Daarna stijgt deze weer, maar wacht je te lang dan ben je misschien al te laat.

Hoe kun je merken dat je een eisprong hebt?

Je eisprong herkennen
  • Buikpijn in de buurt van je eierstokken. Te vergelijken met menstruatiepijn. Dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.
  • Gespannen, gevoelige borsten.
  • Andere afscheiding: rond de eisprong is de vaginale afscheiding natter, draderiger en helderder van kleur.

Is eisprong altijd 2 weken voor menstruatie?

De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Kan je luteale fase langer zijn dan 14 dagen?

De luteale fase kon variëren van 7 tot 19 dagen bij vrouwen met een 28-daagse cyclus, met een gemiddelde lengte van 14 dagen.

Heb je eisprong bij lange cyclus?

De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere cyclus dan 28 dagen, dan vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats.

Kan je lichaam een eisprong overslaan?

Anovulatie komt vrij vaak voor en treft 1 op de 10 vrouwen2. Hoewel gezonde vrouwen een anovulatoire cyclus kunnen hebben, hangt de kans dat dit gebeurt ook af van de leeftijd en het lichaamsgewicht.

Kan je zwanger worden als je nog geen eisprong hebt?

Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.

Heb je een eisprong als je onregelmatig ongesteld bent?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Waarom is mijn cyclus ineens langer?

Heb je normaal gesproken een regelmatige cyclus en blijft opeens de menstruatie uit, dan hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Soms gebeurt het dat je lichaam wat uit balans is, bijvoorbeeld door stress. Maar als het langer dan een paar weken duurt dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Wat als je cyclus langer is dan 35 dagen?

Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.

Kan je cyclus ineens veranderen?

Meestal is het niets om je zorgen over te maken. Het kan ook voorkomen dat je opeens onregelmatig ongesteld wordt, terwijl je eerder bijna op de minuut precies kon voorspellen wanneer je zou gaan bloeden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals: Gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe is je afscheiding na eisprong?

Net na je menstruatie is de afscheiding dikker en taaier. Hoe dichter je bij je eisprong komt, hoe dunner de afscheiding wordt. Deze kan wit of geliger van kleur zijn. Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder.

Wat zegt je afscheiding over je cyclus?

Gedurende de (menstruatie) cyclus kan je vaginale afscheiding veranderen. Vlak na je menstruatie kan de afscheiding nog wat roze of bruinig zijn als gevolg van de restjes oud bloed die worden afgestoten. Naarmate je cyclus vordert zal je afscheiding witter worden.

Hoeveel uur na de eisprong Ben je nog vruchtbaar?

Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong. Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is.

Is je eisprong elke maand hetzelfde?

Die varieert echter bij elke vrouw en hangt af van het feit of ze een regelmatige cyclus heeft of niet. Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats. Onregelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus op een ander moment plaats.

Hoe snel na eisprong merk je iets?

Ongeveer 7 tot 9 dagen na de ovulatie.

Wat betekent witte afscheiding na eisprong?

Afscheiding na eisprong

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Hierdoor is de afscheiding vochtiger rond en na de eisprong.

Waarom niet zwanger na eisprong?

De bevruchting

Na de eisprong is de eicel maar enkele uren 'bevruchtbaar'. Dit betekent dat er al vóór de eisprong zaadcellen aanwezig moeten zijn in de eileider. Als je weet wanneer je eisprong meestal plaatsvindt, moet je dus juist de dagen ervoor gemeenschap hebben, hoe vaker hoe beter.

Kun je zwanger worden met een lange cyclus?

Wanneer je een kortere of een langere cyclus hebt ben je het meest vruchtbaar rond de periode van 14 dagen voor de volgende menstruatie. Bij bijvoorbeeld een cyclus van 35 dagen, ben je op dag 21 het meest vruchtbaar en bij een cyclus van 21 dagen ben je het meest vruchtbaar op dag 7.

Kun je 2 keer een eisprong hebben?

Kan ik meer dan één keer ovuleren tijdens mijn cyclus? Ja. Het is mogelijk om twee keer te ovuleren, maar dit gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip in de cyclus. Dit is hoe niet-identieke tweelingen worden geboren, wanneer twee afzonderlijke eicellen vrijkomen.

Volgende artikel
Is een rapport verplicht?