Thuisbevalling vs Ziekenhuisbevalling | Wat is veilig | Voordelen & Nadelen | Keuzestress

Hoeveel kost om thuis bevallen?

Gevraagd door: Annabel de Pauw  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (62 stemmen)

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro.

Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

Wat heb je nodig als je thuis bevalt?

Voor de thuisbevalling (extra nodig)
  • 2 (afvalemmers) met 1 vuilniszak.
  • 1 waskom of plastic teiltje.
  • extra lamp of looplamp die veel, wittig licht geeft (zoals halogeen)
  • noodverlichting (sterke zaklamp met batterijen) eventueel zekeringen.
  • 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer.

Hoeveel procent van bevallingen thuis?

In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.

Wat kost een bevalling zonder hospitalisatieverzekering?

Een bevalling? Reken gemiddeld zo'n 4.000 euro voor een natuurlijke bevalling of 5.500 euro voor een keizersnede. Bijna 30% van deze bedragen wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds en zonder hospitalisatieverzekering moet u dus uw spaargeld aanspreken.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je geen hospitalisatieverzekering hebt?

Een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering wordt deels terugbetaald door je ziekteverzekering. Die kosten worden rechtstreeks afgetrokken van de rekening, jij hoeft ze dus niet eerst voor te schieten. Een ziekenfonds betaalt echter zeker niet alles terug.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoe veilig is thuis bevallen?

Is thuis bevallen veilig? Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen.

Hoe groot is de kans dat een bevalling mis gaat?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Wat heb ik nodig als ik ga bevallen?

Voor het verblijf op de kraamafdeling voorziet het ziekenhuis luiers en verzorgingsproducten. U brengt wel eigen babykleertjes mee. Voorzie aangepaste babykleding en een veilig vervoermiddel om uw baby mee naar huis te nemen. Een draagbaar autostoeltje of de draagmand van een kinderwagen zijn ideaal.

Hoe vaak thuisbevalling toch naar ziekenhuis?

Heb je altijd de keuze tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen? Je kunt thuis bevallen als je 37 weken of langer zwanger bent, jij en de baby gezond zijn en er geen verhoogd risico op complicaties is. Bij een eerste kind wordt ongeveer de helft van de vrouwen tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis verwezen.

Hoe gevaarlijk is een bevalling?

Na de bevalling is je weerstand minder. Je hebt een wond in je baarmoeder en daardoor een vergrote kans op een infectie. Een onbehandelde infectie leidt soms tot een bloedvergiftiging en deze is in sommige gevallen dodelijk. Een infectie van de baarmoeder wordt doorgaans behandeld met antibiotica.

Welke week mag je thuis bevallen?

Vanaf 37 weken mag je, wanneer moeder en kind gezond zijn, thuis bevallen wanneer je dit wilt en het ziekenhuis binnen een half uur bereikbaar is.

Hoe vaak gaat het mis tijdens bevalling?

Maar slechts ongeveer 15 procent van de vrouwen bevalt met een al dan niet geplande keizersnede. Die kans is nog kleiner als je al ooit vaginaal bevallen bent. En de - veel gevreesde - totaalruptuur komt maar in ongeveer 2-3 procent van alle bevallingen voor."

Hoeveel bevallingen eerste lijn?

Van de bevallingen vond in 2020 27% (2019: 27%) in de 1e lijn plaats, onder verantwoordelijkheid van een eerstelijns verloskundige of huisarts. Deze bevallingen vonden plaats in de thuissituatie (15%) of geboortecentrum/poliklinisch (12%).

Waarom wachten tot 42 weken?

Mogelijke risico's

Het is al langer bekend dat vanaf 42 weken zwangerschap de placenta (moederkoek) minder goed kan gaan werken. De baby krijgt dan minder voeding en de hoeveelheid vruchtwater kan afnemen. Heel soms krijgt de baby te weinig zuurstof. Ook is er vaker ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater.

Hoeveel natuurlijke bevallingen?

Van deze vrouwen zijn er 49.015 (28,6%) bevallen onder verantwoordelijkheid van de 1e lijn. Dit betrof 22.911 (13,4%) thuisbevallingen, 3.407 (2,0%) bevallingen in een geboortecentrum en 21.895 (12,8%) poliklinische bevallingen. Er zijn 122.550 vrouwen onder verantwoordelijkheid van de 2e lijn bevallen.

Hoe vaak komt een Fluxus voor?

Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Dit noem je fluxus postpartum. Wat is fluxus precies, hoe ontstaat het en wat kan eraan gedaan worden?

Hoe verloopt een thuisbevalling?

Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen. Je hebt de regie grotendeels zelf in handen. Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

Wat kost een ziekenhuisopname gemiddeld per dag?

Actiz gaat uit van het feit dat een ziekenhuisbed gemiddeld 800 euro per dag kost. Citaat: “omgerekend komt dat jaarlijks neer op 4.100 ziekenhuisbedden die onnodig bezet worden door ouderen. Aangezien een gemiddeld ziekenhuisbed 800 euro kost, is hiermee circa 1,4 miljard euro gemoeid”.

Wat kost een rugoperatie?

In principe hoeft u de operatiekosten niet zelf te betalen. Uw basisverzekering vergoedt deze in zijn geheel. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. Als uw eigen risico nog niet op is, moet u wel een deel van de kosten zelf betalen.

Is een hospitalisatieverzekering verplicht?

U moet ook weten dat in tegenstelling tot de ziekteverzekering een hospitalisatieverzekering niet verplicht is. Uw mutualiteit mag u dus niet verplichten om deze verzekering af te sluiten. Maar omdat ze een betere dekking biedt bij een ziekenhuisopname wordt ze op elke leeftijd ten zeerste aangeraden.

Heb je echt een hospitalisatieverzekering nodig?

Zoals gezegd is een hospitalisatieverzekering niet verplicht. Het is echter wel verstandig om er eentje af te sluiten, want het beschermt je tegen ziekenhuiskosten, die buiten de sociale zekerheid vallen. Denk aan kosten voor een bevalling of (onverwachte) operatie.