Hoe veel kost een kind gemiddeld?

Hoeveel kost een kind van 1 tot 18?

Gevraagd door: Sem Schuylenborch Bsc  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.5/5 (54 stemmen)

Op basis van deze percentages heeft het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend dat de kosten van een kind dat opgroeit in een gezin met een gemiddeld inkomen tot en met de basisschool ruim € 50.000 kost. Daar komt in de middelbare schooltijd (12 tot 18 jaar) nog eens een kleine € 30.000 bij.

Wat kost een kind van 1 jaar?

Eén kind kost gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen

Stel: je verdient € 1500,- per maand, dan kost je kind gemiddeld € 225,- per maand. In één jaar is dat € 2700,- .

Welke leeftijd is een kind het duurst?

De eerste jaren zijn meestal het duurst vanwege de aanschaf van luiers, de kinderopvang en eventuele uitbreidingen van het huis of de auto. Voor kinderen op de basisschool betaal je kleding, sportlidmaatschap en verjaardagscadeautjes.

Wat kost een baby gemiddeld per maand?

Als het bruto-inkomen van dit gezin samen gemiddeld € 4.933 per maand is en zij hebben één kind, dan bedragen de kosten voor dat kind 15% van € 4.933 = € 740 per maand. Volgt er een tweede kind, dan zijn de kosten voor deze twee kinderen samen 25% van € 4.933 = € 1.233 per maand.

Wat kost een kind per maand aan eten?

Kosten kind 4 tot 12 jaar

De kosten zien er dan gemiddeld als volgt uit: Kleding: ongeveer € 35 per maand. Eten: € 128 per maand* Zakgeld: variërend van € 0,50 (5 jaar) tot € 2,30 (11 jaar) per week.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost een kind netto per maand?

De maandelijkse kosten tot 18 jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat één kind in een gezin met twee volwassen kost. Dit is gemiddeld 18% van het netto-inkomen.

Hoeveel geld heb je nodig voor een baby?

Een kind kost een tweeouder gezin ongeveer 15 procent van het besteedbaar inkomen volgens het CBS. Een eenoudergezin is een hoger percentage kwijt. Eén kind kost gemiddeld 23 procent van je besteedbaar inkomen.

Hoeveel geld moet je sparen voor je kind?

Hoeveel je moet sparen voor je kind is dus afhankelijk van het spaardoel. Een 'standaard' spaarbedrag is er niet. Voor jouw beeldvorming: volgens vergelijkingsplatform Geld.nl sparen ouders gemiddeld zo'n 500 euro per jaar voor hun kinderen, wat neerkomt op ongeveer 40 euro per maand.

Wat kost luiers per maand?

Zoveel kosten luiers per maand

Luiers kosten (per kind) per maand gemiddeld 34.50 euro. Dit kan bij jullie anders zijn, afhankelijk van hoeveel luiers je kindje nodig heeft.

Hoeveel geld krijg je bij geboorte kind?

Bij de geboorte of adoptie van je kindje krijg je eenmalig een startbedrag uitgekeerd. Vroeger werd dit ook wel kraamgeld genoemd. Deze toeslag is voor ieder kind hetzelfde en bedraagt €1214,49.

Hoeveel kost een kind tot 18 jaar 2023?

Een kind kost nog iets meer dan die auto: ongeveer 120.000 euro. Er zit wel een adder onder het gras. Want per kind krijg je, ongeacht je portemonnee, in totaal 17.000 euro kinderbijslag. Bij een lager inkomen krijg je ook een kindgebonden budget.

Wat kost een basisschool kind per maand?

In Nederland kost de basisschool bijna niets. De meeste kinderen gaan namelijk naar een basisschool die door de overheid wordt betaald. Dit heet ook wel bekostigd onderwijs. Zowel openbare als bijzondere scholen (scholen met een religieuze grondslag of een bijzonder concept) worden betaald door de overheid.

Wat is het jongste kind ter wereld?

De Amerikaanse Michelle Butler was slechts 21 weken en één dag zwanger toen haar zoontje Curtis werd geboren. Hij woog bij de geboorte slechts 420 gram.

Hoeveel kost een baby 2023?

Dit krijg je van de kosten terug

Je krijgt hoe dan ook kinderbijslag. Per kwartaal is dat in 2023 € 269,76 voor een baby. Als je minder dan een bepaald bedrag verdient per jaar, krijg je kindgebonden budget.

Hoeveel geld heb je nodig per maand om van te leven?

Per huishouden zijn er grote verschillen. Afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. Een globale richtlijn is rond de € 6.500 voor een alleenstaande en voor een gezin met twee kinderen ca. € 10.000.

Waarom luiers zo duur?

Naast de hogere prijzen voor grondstoffen zijn ook de kosten voor de productie van luiers toegenomen. Door de hogere energiekosten is het duurder om luiers te produceren.

Hoeveel kost baby melk?

Flesvoeding wordt ook wel kunstvoeding genoemd. Het is een goed alternatief als u geen borstvoeding (meer) kan of wil geven. Flesvoeding brengt wel kosten met zich mee. Standaard kunstvoeding kost tussen de €35,- en € 60,- per maand.

Wat zijn de duurste luiers?

Pampers luiers zijn van alle geteste wegwerpluiers verreweg het duurst (gemiddeld 2 ½ keer duurder).

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de € 596 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is € 1.192 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.

Hoeveel geld mag je op je rekening hebben staan?

Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening.

Hoeveel heeft een gemiddelde 18 jarige op zijn spaarrekening?

Vergeleken met 2016 sparen vooral 17- en 18- jarigen meer: van gemiddeld 89 euro per maand naar 114 euro. Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro. Dit is minder dan in 2016, toen scholieren 1.641 euro aan spaargeld hadden.

Hoeveel kost het om te bevallen in Nederland?

Het landelijke maximumtarief voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie of een bevalling in een geboortecentrum is € 761,85. Dat betekent dat u na de vergoeding uit de basisverzekering van € 236,- bij een gecontracteerde zorgaanbieder nog maximaal € 525,85 eigen bijdrage betaalt voor de bevalling zelf.

Wat kost een kind tot 23 jaar?

Zo duur is een kind van geboorte tot 23 jaar: reken maar op €340.000 tot €400.000 als je eigen huis en auto hebt. De kosten van het levensonderhoud stijgen door de hoge inflatie en dat maakt ook kinderen duurder.

Hoeveel mag je per jaar sparen voor je kind?

Hierover betaal je normaal gesproken belasting. Gelukkig mag je ieder jaar een bepaald bedrag belastingvrij op de spaarrekening van je kindje zetten. Om hiervan gebruik te mogen maken, moet de spaarrekening wel op naam van je kind staan. De algemene jaarlijkse vrijstelling voor ouders en kinderen is €6.035 (2023).

Volgende artikel
Hoeveel krijg je bij geboorte?