#1 How Much Does an Abortion Cost

Hoeveel kost een abortus onder 18 jaar?

Gevraagd door: ing. Evelien van der Linden BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (27 stemmen)

Kosten abortus
Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering? Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek wordt aan de abortuskliniek vergoed via de Subsidieregeling abortusklinieken.

Hoeveel kost abortus voor 16 jarige?

Een minderjarige mag dus abortus laten uitvoeren door een arts in een abortuscentrum. Elke arts en hulpverlener heeft beroepsgeheim. Ze zullen je ouders dus niet op de hoogte brengen. Als je in orde bent moet je ziekteverzekering (mutualiteit) dan betaal je zelf voor een abortus ongeveer 4 euro.

Kan je als je 16 bent abortus plegen?

Abortus tussen 16 en 18 jaar

Als je tussen de 16 en 18 jaar bent heb je geen toestemming nodig van je ouders. Alleen als je niet goed zelf deze beslissing kan nemen, wordt je ouders om toestemming gevraagd.

Kan je abortus plegen als je 15 bent?

Voor een behandeling van een kind van 12, 13, 14 of 15 jaar is dubbele toestemming nodig, namelijk van de gezagdragende ouder(s) en van het kind zelf. De arts moet de gezagdragende ouder(s) en het kind vooraf goed uitleggen wat de behandeling inhoudt, zodat zij hierover gefundeerd kunnen beslissen.

Kun je onder de 18 abortus doen?

De abortuswet zegt heel duidelijk dat de zwangere vrouw zelf beslist over een abortus, ongeacht haar leeftijd.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan je abortus plegen zonder je ouders het weten 16 jaar?

Mag dit zonder toestemming van mijn ouders? Je kan als minderjarige een abortus laten uitvoeren zonder toestemming van je ouders. De wet zegt immers dat de zwangere vrouw zelf mag beslissen bij het al dan niet dan niet laten uitvoeren van een abortus, ongeacht haar leeftijd.

Hoe oud moet je zijn om abortus te plegen zonder ouders?

De wet bepaalt dat iedere vrouw voor abortus mag kiezen, ongeacht de leeftijd. De wet gaat er van uit dat je ook als minderjarige een verantwoorde beslissing kan nemen over wel of niet abortus doen.

Kan ik anoniem abortus plegen?

Kan een abortus anoniem? Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je voor behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een verwijzing nodig van een arts en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Kan je na 2 maanden abortus plegen?

Een abortus mag tot de 24e week van de zwangerschap. Artsen gaan in de praktijk uit van 22 weken. Daarna kan een abortus alleen om zeer zwaarwegende medische redenen.

Kan je een abortuspil bij de huisarts krijgen?

Abortuspil valt onder extra aanbod

Huisartsen die dat willen, kunnen de abortuspil na bekrachtiging van de wet veilig en effectief voorschrijven. Het voorschrijven van de abortuspil valt niet onder basishuisartsenzorg, maar is extra aanbod.

Wat mag je niet na de abortuspil?

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

Hoe werkt een abortus pil?

De abortuspil bestaat uit meerdere pillen die je oraal en vaginaal inneemt. Deze zorgen ervoor dat een zwangerschap wordt stopgezet. De abortuspil, in praktijk meerdere pillen van 2 soorten medicatie, kan je enkel in een abortuscentrum of ziekenhuis krijgen.

Welke leeftijd meeste abortus?

In 2021 vonden 2.383 zwangerschapsafbrekingen plaats bij tieners. Dat zijn er 28 meer dan in 2020. De meeste zwangerschapsafbrekingen waren bij vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 35 jaar. Kort daarop gevolgd door de leeftijdscategorie 25 tot 30 jaar.

Wat gebeurt er met de baby na een abortus?

Gebeurt de zwangerschapsafbreking na 26 weken of 180 dagen, dan wordt het kindje officieel erkend en moet het via een begrafenisondernemer begraven of gecremeerd worden. Je kindje wordt dan verplicht geregistreerd met voor- en achternaam.

Hoe vaak mislukt een abortus?

Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.

Wat zijn de nadelen van abortus?

Kortetermijngevolgen abortus

De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.

Hoe voel je je na een abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie. Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.

Kan je abortus plegen met een pil?

De abortuspil kan je nemen tot 7 weken na de bevruchting. Je neemt verschillende pillen in, verdeeld over 2 dagen. Deze pillen kan je niet in de apotheek kopen of aan je huisarts vragen, je kan ze enkel nemen in een erkend abortuscentrum.

Kun je zelf een abortus plegen?

U kunt een abortus alleen laten uitvoeren bij een abortuskliniek of een ziekenhuis met een vergunning van het ministerie van VWS. U kunt zelf contact opnemen met een abortuskliniek. U kunt ook uw huisarts vragen om een doorverwijzing naar een abortuskliniek of een ziekenhuis.

Hoeveel kost het om een kind weg te halen?

Kosten abortus. Een abortusbehandeling in een abortuskliniek is kosteloos als je in Nederland woont en verzekerd bent op grond van de Wet langdurige Zorg (WLZ).

Wat is een goede reden voor abortus?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je een abortus kan laten uitvoeren: Je nog niet klaar voelen voor een kind. Je kinderwens is compleet. Je beschikt over onvoldoende financiële middelen om voor (nog) een kind te zorgen.

Hoe lang blijf je bloeden na een abortus?

Bloedverlies na een abortus kan variëren: het kan enkele dagen duren, maar het kan ook een of twee weken aanhouden. Soms gaat het bloedverlies over in een bruinige afscheiding die kan aanhouden tot uw eerstvolgende menstruatie. Wanneer er meteen een spiraaltje geplaatst is, kan het bloedverlies wat langer aanhouden.

Wie beslist over een abortus?

Voor een abortus moet je geen toestemming hebben van je partner of ouders. De wet gaat er vanuit dat je ook als minderjarige in staat bent om een verantwoordelijke beslissing te nemen. Je mag dus zelf beslissen. De dokters hebben beroepsgeheim en zullen aan niemand doorgeven dat je in het abortuscentrum was.

Hoeveel procent heeft spijt van abortus?

95 procent van de vrouwen die ooit een abortus heeft ondergaan, zegt ook achteraf dat het de juiste beslissing was. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek bij 670 vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Hoe lang is abortus al legaal in Nederland?

Sinds 1984 mag abortus in Nederland tot 24 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Per jaar gebeurt dit ongeveer 30.000 keer. Er is een lange discussie gevoerd voor abortus in Nederland legaal werd.

Vorige artikel
Hoe kun je dun blijven?