Hoeveel kinderen vinden school niet leuk?
Gevraagd door: Daan Sahin BA | Laatste update: 13 juli 2025Score: 4.3/5 (64 stemmen)
Ervaren druk door huiswerk en school Scholieren ervaren steeds meer druk door huiswerk en school. In het basisonderwijs ervaart in 2021 bijna één op de vijf leerlingen, 18,9 procent, (nogal) veel druk door schoolwerk. Op het voortgezet onderwijs geldt dit voor bijna de helft (46,8 procent) van de leerlingen.
Hoeveel kinderen gaan niet graag naar school?
Relatief verzuim per schooljaar
In 2022/2023 waren er 65.715 leerlingen die meer dan zestien uur in vier weken zonder geldige reden niet op school waren, zogeheten relatief verzuim. Een jaar eerder waren dat nog 58.859 leerlingen. Sinds 2019/2020 stijgt het aantal leerlingen dat ongeoorloofd verzuimt elk jaar.
Hoeveel procent van de kinderen vindt school leuk?
Ongunstige ontwikkelingen in ervaringen op school
In 2019 ging 68% van kinderen graag naar school. Jongeren geven ook minder vaak aan school leuk te vinden. 44% van de jongeren uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs in Utrecht vindt school (hartstikke) leuk. In 2021 was dit 52%.
Hoeveel kinderen willen niet naar school?
In Nederland zitten momenteel naar schatting 70.000 kinderen thuis zonder toegang tot volwaardig onderwijs. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen, ondanks inspanningen van het onderwijs en beleidsmakers om deze groei tegen te gaan.
Waarom gaan veel kinderen niet naar school?
Er zijn verschillende redenen waarom deze kinderen niet naar school gaan. De grootste groep bestaat uit kinderen met ernstige fysieke of psychische problemen. Ook hoogbegaafdheid, pesten, discriminatie, problemen thuis en verschillen van inzicht tussen school en ouders kunnen redenen zijn om kinderen thuis te laten.
Waarom gingen de meeste kinderen niet naar school?
Armoede is een van de belangrijkste belemmeringen voor kinderen om onderwijs te volgen. Kinderen in de armste gezinnen hebben bijna vijf keer meer kans om niet naar school te gaan.
Waarom willen wij niet naar school?
Sommige kinderen hebben ernstige separatieangst en kunnen het niet verdragen om gescheiden te zijn van hun ouders . Andere angstgerelateerde problemen die kinderen en tieners ertoe aanzetten om niet naar school te gaan, zijn sociale angst, fobieën (zoals voor ziekte of bacteriën) en een obsessief-compulsieve stoornis, naast depressie.
Waarom houdt Generatie Z niet van school?
Hier zijn een paar redenen: Het is (soms) te gestructureerd en voorspelbaar – Veel instellingen vertrouwen op rigide leerresultaten die geen organische betrokkenheid van studenten mogelijk maken. Generatie Z wil niet wéér een programma volgen dat aanvoelt als een verlengstuk van een syllabus.
Wat als een kind niet meer naar school wil?
Vraag hulp als je kind niet naar school wil: Praat met de leerkracht of de mentor van je kind. En maak een afspraak met de huisarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen kun je bespreken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind snel weer naar school gaat.
Waarom zitten zoveel kinderen thuis?
Thuiszitten kan bijvoorbeeld samenhangen met psychische (internaliserende) problemen, zoals stress, een stemmingsstoornis, identiteitsproblemen, zelfverminking, overgewicht of overmatig blowen.
Wat is schoolstress?
Veel jongeren hebben last van schoolstress en prestatiedruk. Ze hebben vooral veel stress tijdens een toetsweek of voor hun examens. Maar er zijn ook jongeren die een constante druk voelen om te presteren om aan eigen verwachtingen of die van anderen te voldoen. Een beetje stress is gezond en normaal.
Hoeveel kinderen in Nederland hebben een slechte thuissituatie?
In Nederland zijn er minstens 80.000 kinderen die niet alleen nu, maar altijd in sociaal isolement leven én thuis zorgen en problemen hebben. Door die problemen kunnen kinderen zich minder goed ontwikkelen.
Hoeveel leerlingen hebben stress door school?
Van de jongeren had 27% stress door school, vergeleken met 23% in september 2024.
Wat te doen als kind niet naar school wil?
In gesprek op school
Vertel dat je kind niet naar school wil en leg uit waarom. Dit kun je alleen doen of samen met je kind. Je kunt ook jouw kind aanmoedigen zelf met zijn leraar of mentor te praten. De leraar of mentor kan bijvoorbeeld iets doen aan de sfeer op school of in de klas, zeker als er sprake is van pesten.
Wat zijn de gevolgen van niet naar school gaan?
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Waarom is school zo stom?
Door school komen hier ook nog: deadlines, veel huiswerk, PO's (praktische opdrachten), toetsen leren, druk om cijfers en soms vervelende leerkrachten bij. Dit allemaal zorgt voor veel druk bij leerlingen en dat kan weer burn outs veroorzaken.
Waarom gaan kinderen niet graag naar school?
Vaak is er geen duidelijke oorzaak. Sommige kinderen hebben gewoon meer moeite met het loslaten van hun vertrouwde omgeving en willen graag bij hun ouders zijn. Dit kan ook opspelen als je kind spannende dingen meemaakt, zoals een verhuizing of de overstap naar een andere school.
Wat is schoolangst?
Schoolangst en schoolweigering
Kinderen met schoolangst hebben last van hevige emotionele spanning voordat ze naar school moeten gaan; dit gaat vaak gepaard met driftbuien, lichamelijke klachten en depressie, niet met specifiek antisociaal gedrag.
Wat als je kind ongelukkig is op school?
Als je je echt zorgen maakt, dan kun je op school een gesprek plannen met de mentor of een leerkracht van je kind. Wanneer jullie samen constateren dat het niet goed gaat met je kind, kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken. Zo nodig kunnen jullie dan professionele hulp inschakelen.
Welke generatie heeft het het moeilijkst?
De generatie die volgt op de babyboomers wordt generatie X genoemd. Over de precieze afbakening van geboortejaren bestaat wat discussie. Wat zeker is, is dat deze generatie het heel wat moeilijker heeft gehad dan de babyboomers. Daarom wordt ze ook wel de Verloren Generatie genoemd.
Welke kinderen gaan niet naar school?
De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan. De vrijstelling geldt steeds voor 1 schooljaar. Heeft uw kind psychische klachten of is uw kind lichamelijk heel ziek, waardoor het niet naar school kan? Dan kunt u vrijstelling aanvragen.
Waarom moeten mensen naar school?
De leerplicht is er om ervoor te zorgen dat alle kinderen onderwijs krijgen. Onderwijs is belangrijk, omdat je hiermee kennis en vaardigheden opdoet die je later nodig hebt. Zonder school is het moeilijker om een baan te vinden en zelfstandig te worden.
Waarom moeten kinderen naar school gaan?
Samen leren, samen groeien
Het gevoel van verbondenheid en positieve interacties bevordert het emotionele welzijn en zelfvertrouwen. Daarnaast opent school de deuren naar ontdekking en creativiteit. Kinderen kunnen hun interesses verkennen en talenten ontwikkelen, wat bijdraagt aan hun gevoel van geluk en eigenwaarde.
Waarom hebben wij school nodig?
In deze schoolomgeving, die al snel vertrouwd zal zijn, begeven onze kinderen zich op ONBEKEND terrein, leren ze nieuwe dingen over de wereld – en over zichzelf. Onderwijs is de springplank voor de toekomst, die hun voorziet van de vaardigheden die ze nodig hebben om hun eigen levenskeuzes te kunnen maken.
Waarom lukt het mij niet om naar school te gaan?
Elk kind dat niet meer naar school kan en (langdurig) thuis komt te zitten is er één te veel. De oorzaken zijn velerlei: van angsten, een (lichte) beperking tot gebeurtenissen thuis of op school. Al snel zijn naast onderwijs, een leerplichtambtenaar én ouders, ook jeugdzorg en -hulpverlening betrokken.
Wat als een baby in stuitligging ligt?
Hoe breng je een peuter naar bed?