10 VRAGEN VOOR JE VERLOSKUNDIGE | Hoe kies ik? | Zit ik goed? | Groepspraktijk | Duo zorg | Caseload

Hoeveel keer naar verloskundige?

Gevraagd door: ir. Chris Koning  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (8 stemmen)

Van eens in de 4 weken tot elke week
In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog tijdens zwangerschap?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Hoe vaak controle na 20 weken?

Tussen de 24 en 30 weken elke 3 weken; Tussen de 30 en 36 weken elke 2 weken; Na de 36 weken elke week.

Hoeveel weken naar verloskundige?

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Veel verloskundigen plannen de eerste afspraak rond de achtste of tiende week van je zwangerschap.

Hoeveel onderzoeken bij zwangerschap?

Prenatale consultaties

Bij een eerste zwangerschap kom je doorgaans 10 maal op prenatale consultatie, bij eventuele volgende zwangerschappen 7 maal. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, zijn er andere aandachtspunten. Volgende onderzoeken komen onder andere aan bod: bloedafname bij de mama.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak controle VK?

Hoe vaak kom je langs bij de verloskundige? Je bezoekt de verloskundige de eerste maanden eens per vier á vijf weken. Vanaf ongeveer 25 weken is dat eens per drie weken en vanaf week 30 eens per twee weken. Vanaf vier weken voor je uitgerekende datum word je iedere week verwacht op de praktijk.

Welke weken heb je een echo?

Tussen 12+3 en 14+3 weken de 13 wekenecho (ETSEO) Tussen 18 en 21 weken de SEO (structureel echoscopisch onderzoek) Rond 30 weken de groeiecho (op indicatie) Rond 35 weken de liggings- of groeiecho (op indicatie)

Hoe vaak krijg je een echo als je zwanger bent?

We maken standaard bij elke zwangere een echo rond de 10-13 weken, de termijnecho. Daarmee kunnen we zien hoe lang je zwanger bent. Soms maken we meer echo's. Dit hangt af van hoe uw zwangerschap gaat en de reden waarom je bij ons onder controle bent.

Wie bellen na positieve zwangerschapstest?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Waarom 13 weken echo?

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.

Kun je het geslacht al zien op 12 weken?

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).

Hoe groot is de kans op een gezonde baby?

In de meeste gevallen komen kinderen gezond ter wereld. De kans op een aangeboren afwijking is 4%.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.

Wat kost een verloskundige?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Hoe vaak komt verloskundige in Kraamweek?

De verloskundige

Wij komen in de kraamweek een aantal keren bij jullie langs, zo ongeveer: dag 1, 2, 3, 5,7 en 9. Als verloskundige zijn wij medisch eindverantwoordelijk.

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

8 weken zwanger: vitaliteitsecho

Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.

Is de 20 weken echo verplicht?

Meedoen aan de 20 wekenecho is niet verplicht. U bepaalt zelf of u onderzoek naar lichamelijke afwijkingen laat doen en wat u doet met de uitslag. Praat erover met uw verloskundige of gynaecoloog.

Hoeveel kans dat 20 weken echo niet goed?

Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden. Bij de 95 andere vrouwen wordt er niets gevonden.

Wat kost de 20 weken echo?

Wat kost de 20 wekenecho? U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog, en ook de 20 wekenecho zelf kost u niets.

Wat is beter gynaecoloog of verloskundige?

De gynaecoloog blijft de meest "complete" arts om een zwangerschap te volgen. Als je zwangerschap echter geen risico's inhoudt, kan je ervoor kiezen om je te laten bijstaan door je huisarts of een verloskundige.

Welke controles tijdens zwangerschap zijn allemaal?

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden je vragen, meten de bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Wat gebeurt er met de 16 weken controle?

Tijdens deze controle hoor je het hartje van de baby! De verloskundige zal je bloeddruk meten en je buik controleren op de groei. Ze kan je ook het hartje van de baby laten horen. Verder is het goed om voor week 16 je aan te melden voor de kraamzorg.

Is 6 weken te vroeg voor echo?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Volgende artikel
Wat is verplicht op school?