Huilbaby - Tips als je kindje veel huilt

Hoeveel kans op een huilbaby?

Gevraagd door: Isabelle van der Lede  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (16 stemmen)

In Nederland heeft zo'n 15% van de baby's last van extreme huilbuien. Een huilbaby kan een grote impact hebben op het hele gezin. Zo herken je een huilbaby en ga je ermee om.

Hoe vaak komt een huilbaby voor?

Kenmerken van een huilbaby

Slechts 2,5 procent van de in Nederland geboren baby's valt hieronder. Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet: Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag.

Hoeveel maanden duurt een huilbaby?

Dit verschilt per baby, maar in de meeste gevallen stopt het heftige huilen na ongeveer vier maanden. Je baby leert dan dat hij ook op andere manieren kan communiceren. Het kan overigens ook langer duren, dat hangt af van het kind en de situatie af.

Hoe voorkom je een huilbaby?

Huilbaby voorkomen
 1. Geef een fopspeen of knuffeldoekje aan jouw baby tussen de voedingen heen. Dit vormt een troost en een afleiding voor jouw kindje om het wenen te doen stoppen.
 2. Verander de houding van jouw baby in bed. ...
 3. Verander de stand van de wieg. ...
 4. Gebruik een tetrastof. ...
 5. Beweging.

Hoe krijg je een huilbaby?

Geestelijke of lichamelijke factoren: baby's met lichamelijk of geestelijk afwijkingen blijken vaker huilbaby's te zijn. Factoren zoals autisme, handicaps, het KISS-syndroom, allergieën, reflux, liesbreuk, spruw of onrijpe darmen en darmkrampjes kunnen zorgen dat een baby meer huilt dan normaal.

26 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd huilbaby?

Rond zes weken ligt vaak een huilpiek. We zien overal in de wereld dat baby's vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6-8 weken steeds meer gaan huilen. Op de leeftijd van 6-8 weken huilen baby's gemiddeld 2-2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af.

Kan baby ineens huilbaby worden?

Baby's die van voeding tot voeding slapen zijn geen uitzondering. Maar na een paar weken kan dat ineens veranderen. Sommige moeders vertellen dat het lijkt of hun baby alleen nog maar bij hen wil zijn. Zodra hij in zijn bedje gelegd wordt, begint hij te huilen.

Wat kun je doen om een huilbaby te helpen?

Behandeling huilbaby

Denk je dat jouw baby een huilbaby is, dan kun je terecht bij het Centrum Jeugd en Gezin (oftewel het consultatiebureau). Samen met de jeugdarts ga je op zoek naar de oorzaak van het huilen en vervolgens naar een oplossing. De arts gaat eerst op zoek naar een lichamelijke oorzaak.

Hoe overleef ik een huilbaby?

Rust en regelmaat. Huilbaby's zitten in een vicieuze cirkel: door het vele huilen worden ze ontzettend moe en krijgen ze hoofdpijn. Hierdoor raken ze weer overprikkeld en huilen ze nog meer. Het belangrijkste voor zo'n kindje, en eigenlijk voor ieder kind, is rust en regelmaat.

Hoe krijg je een huilbaby rustig?

Als je kindje veel huilt, kun je hem het beste helpen met rust en regelmaat. Zorg voor een vaste volgorde en een ritme in de dag, bijvoorbeeld: slapen, wakker worden, schone luier, voeden, wassen, aankleden, knuffelen, samen of alleen spelen, schone luier, slapen.

Welke symptomen heeft een huilbaby?

Een veel gebruikte definitie voor een huilbaby is een baby die minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt. Dit is echter geen keiharde definitie, want ook ander huilgedrag kan voor jou als ouder een probleem zijn.

Welke behandelingsmogelijkheden er zijn voor huilbaby's?

Behandeling. Als de onrust van de baby een medische de oorzaak heeft, wordt de behandeling hierop afgestemd. Mogelijke behandelmethoden als er geen medische oorzaak achterhaald kan worden, zijn babymassage of inbakeren.

Waarom huilt mijn baby ineens veel?

Waarom je baby huilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je baby huilen omdat hij honger heeft, moe is, pijn heeft of behoefte heeft aan liefde en aandacht. Ook kan het zijn dat je baby huilt om iets te verwerken.

Hoe herken je hersenvliesontsteking baby?

Hoofdpijn (vaak zo hevig dat je kindje niet meer wil spelen en erg rustig is.) Nekstijfheid of nekkramp: kin op de borst leggen gaat niet of is erg pijnlijk, doordat er dan rek op de ontstoken hersenvliezen komt te staan. Kindjes met hersenvliesontsteking houden het hoofd daarom vaak achterover.

Waarom wordt een baby huilend wakker?

Baby's zullen in de eerste maanden regelmatig huilend wakker worden 's nachts, omdat ze willen drinken, omdat ze een volle luier hebben of omdat ze gewoon jouw nabijheid willen voelen. Maar het kan ook dat je baby huilt in zijn slaap, zonder wakker te worden. Dat kan keihard huilen zijn of een beetje jammeren.

Hoeveel babys zijn Huilbabys?

Gemiddeld is tien procent van de baby's in Nederland een huilbaby, een groter aantal dan in veel andere landen. Zo ligt het aantal huilbaby's in Denemarken de helft lager. Alleen in Canada (34 procent), Engeland (28 procent) en Italië (20 procent) komen er meer huilbaby's voor.

Waarom hebben baby een Huiluurtje?

Waarom hebben babies een huiluurtje

Veel babies hebben het huiluurtje nodig om alle opgedane indrukken en prikkels van die dag te verwerken. De baby komt uit een lekker warme en rustige omgeving (de baarmoeder) en begint een aantal werken na de geboorte om zich heen te kijken en van alles waar te nemen.

Hoe kun je een baby laten stoppen met huilen?

4 dingen die je kan uitproberen om je baby te doen stoppen met huilen
 1. De wipstoel is je beste vriend. Een wipstoel is werkelijk een wondermiddel tegen wenende babies! ...
 2. Ruis of white noise brengt je baby tot rust. ...
 3. Beweging als stimulatie voor je baby. ...
 4. Overstem je baby.

Wat doen bij verborgen reflux baby?

Tips bij (verborgen) reflux
 1. Voed vaker en in kleinere porties.
 2. Geef je baby rust tussen het voeden door.
 3. Probeer je baby te laten boeren tussen het voeden door.
 4. Houd je baby zoveel mogelijk schuin omhoog tijdens het voeden.
 5. Houd je baby na het voeden nog 20-30 minuten rechtop.

Wat moet je doen als je baby niet wil slapen?

Je kan dit doorbreken door je baby slaperig, maar wakker in zijn bed te leggen. Blijf in de buurt en reageer snel wanneer hij begint te huilen. Gebruik bijvoorbeeld lieve woordjes of aai over zijn bol om hem te troosten. Een baby jonger dan 6 maanden kan je beter niet laten huilen.

Wat doet een osteopaat bij baby's?

Osteopathie bij baby's en kinderen

Een osteopaat onderzoekt en behandelt met de handen de vastzittende of gespannen weefsels en maakt het lichaam zo weer soepel en beweeglijk. Daarnaast zal een osteopaat specifieke adviezen geven voor thuis over houding, beweging, omgang en voeding.

Hoe lang baby onrustig na osteopaat?

Het kan zijn dat uw baby na de behandeling iets onrustiger is dan normaal of juist veel rustiger wordt (minder huilen en meer slapen). Geef uw kind na de behandeling voldoende rust en geborgenheid, plan niet teveel activiteiten in 48 uur na een behandeling.

Is osteopathie kwakzalverij?

Toegegeven, er gaat een zekere bewezen heilzame werking uit van osteopathie bij de behandeling van bepaalde spier- en gewrichtsproblemen in rug en nek. Veel osteopaten gaan echter verder dan die spieren en gewrichten en claimen de meest merkwaardige dingen. Dat is kwakzalverij.

Kan osteopathie kwaad?

Gezondheidsklachten. De osteopathie is een complementaire, aanvullende geneeswijze die op zoek gaat naar de oorzaak van uw klacht. Het is verstandig om met medische klachten altijd contact op te nemen met uw huisarts en ziekten uit te sluiten.

Hoe krijg je een oververmoeide baby in slaap?

Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.