Een Gezond Geldgesprek over kosten eerste kind

Hoeveel geld krijg je bij je eerste kind?

Gevraagd door: Sara Bakker Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (71 stemmen)

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €100,33 per maand (2023). Voor 2 kinderen is dit maximaal €185,50 en voor 3 kinderen €262,08. Bij 4 kinderen of meer ontvang je €76,58 extra per kind. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht.

Wat voor geld krijg je als je zwanger bent?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Wat krijg je bij geboorte kind?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

Hoeveel geld krijgt een kind per maand?

Volgens het CBS is dus één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen, twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent (€ 375 ,- euro bij een inkomen van € 1500,- per maand) en drie kinderen 29 procent (€ 435,- per maand bij een inkomen van € 1500,-). Maar.. waar geef je al die kosten dan aan uit?

Hoeveel geld kost een baby het eerste jaar?

Het NIBUD rekende uit dat de kosten baby in zijn eerste jaar gemiddeld € 617,90 aan minimale babyuitzet zijn en daar kan nog zo'n € 930,00 bovenop komen als je alle attributen aanschaft die in het lijstje staan.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel geld heb je nodig voor een baby?

Wat kost een kind per maand? Het CBS heeft berekend dat een gezin met twee ouders gemiddeld 15% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager.

Waar heb je recht op als je bevallen bent?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoe duur is een zwangerschap?

Als je in het ziekenhuis bevalt moet je betalen voor de huur van de kamer en voor de bevallingskosten. Dit kan hoog oplopen, zeker als je geen hospitalisatieverzekering hebt. Een bevalling kost dan al gauw tussen de 700 en 800€! Als je kiest voor een eenpersoonskamer, wordt de kost zelfs nog duurder (vb tot 2000€).

Hoeveel gaat de kinderbijslag omhoog in 2023?

Iedereen met (kinderen onder de 18 jaar) heeft in principe recht op kinderbijslag. De kinderbijslag is voor alle ouders op 1 januari 2023 omhoog gegaan met € 20 tot € 29 afhankelijk van de leeftijd van het kind. Hier vind je de actuele bedragen voor de kinderbijslag.

Wat kosten pampers per maand?

Voor luiers betaal je volgens het Nibud gemiddeld € 35-, per maand.

Wat kost een pasgeboren baby per maand?

Een baby zorgt voor heel wat kosten, zoals kinderopvang, kleding en, meer in het algemeen, de investeringen die nodig zijn om elke dag goed voor je baby te kunnen zorgen. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar heb je gemiddeld 490 euro per maand nodig om voor je kind te kunnen zorgen.

Wat kost een kinderopvang per maand?

Per situatie verschillen de kosten van kinderopvang. Gemiddeld liggen de kosten voor kinderopvang in Nederland tussen de €6 en de €9 per uur. De meeste ouders komen echter in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, waardoor de kosten flink gedrukt worden.

Hoeveel bedraagt Groeipakket voor 1 kind?

Elk kind krijgt elke maand een basisbedrag van € 173,20. Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen. Raadpleeg het overzicht van alle financiële tegemoetkomingen binnen het Groeipakket om te zien op welke toeslagen uw kind nog recht heeft.

Is kinderalimentatie verplicht?

De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Hoeveel geld moet je sparen voor je kind?

Hoeveel je kan en wil bijdragen, verschilt natuurlijk per persoon. Wil je de kosten voor op kamers gaan helemaal betalen voor je kind? Dan moet je rekening houden met een bedrag van zo'n €65.000 wanneer je kind 5 jaar studeert. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind iedere maand ruim €300 opzij moet leggen.

Welk bedrag geef je voor geboorte?

Gemiddeld geven mensen €50, met uitschieters tot €100 of zelfs €200. Oudere mensen geven meer dan jongeren. Meestal hebben mensen een duidelijk bedrag in hun hoofd, waar ze niet makkelijk van afwijken.

Wie krijgt geboortepremie?

Dit is een eenmalige premie die je als ouder, woonachtig in Vlaanderen, krijgt voor de geboorte van je kind. Je kunt het startbedrag ten vroegste 4 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum en tot 5 jaar na de geboorte aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket. De regeling rond kraamgeld hangt af per regio.

Wie betaalt geboortepremie uit?

Wie betaalt je startbedrag of kraamgeld uit? Het startbedrag wordt uitbetaald door een uitbetaler van het Groeipakket (de nieuwe naam voor kinderbijslag in Vlaanderen). In Brussel en Wallonië spreken we nog steeds over het kinderbijslagfonds. Je kiest deze uitbetaler helemaal zelf!

Hoe lang na geboorte kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget start na de geboorte van uw kind. Vanaf de eerste dag van de volgende maand.

Welke voordelen bij geboorte?

Kindje op komst? Mis deze financiële voordelen niet!
  1. Kraamgeld, Startbedrag of Geboortepremie. ...
  2. Babygeschenken of een premie van jouw mutualiteit. ...
  3. Extra premies of tegemoetkomingen. ...
  4. Borstvoedingspremie. ...
  5. Kraamzorg​​​​​​ ...
  6. Geboortetoelage voor lage inkomens. ...
  7. Hospitalisatieverzekering. ...
  8. Reizen met de trein.

Hoeveel kom je aan per maand zwanger?

Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

Wat kost een 8 weken echo?

Het beste is om deze echo te doen vanaf 7-8 weken. Tot 7-8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Een vroege echo kost €50.

Volgende artikel
Hoe lang duurt verlatingsangst?