Welke supplementen heb je nodig als je zwanger bent?

Hoeveel foliumzuur begin zwangerschap?

Gevraagd door: Yassin de Bruijn  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (15 stemmen)

Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap er wat extra van nodig. U moet er dan op letten dat u elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur gebruikt.

Hoeveel mg foliumzuur per dag zwanger?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Waarom foliumzuur maar tot 10 weken?

Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel vrouwen onvoldoende foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding tijdens de zwangerschap. Zo kan je je voorraad op peil houden.

Is het erg als je 1 dag foliumzuur vergeet?

Als ik het vergeten ben in te nemen, neem ik er de volgende dag dan twee? Neen. Neem geen dubbele dosis van het supplement foliumzuur in om een vergeten tablet in te halen.

40 gerelateerde vragen gevonden

Welke foliumzuur is het beste bij zwangerschap?

Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.

Hoeveel foliumzuur is teveel?

Natuurlijk foliumzuur moet door je lichaam worden 'vrijgemaakt' uit je voeding, terwijl je lichaam bij synthetisch foliumzuur niets hoeft te doen om het te krijgen. De bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 1.000 mcg, wat ruim 3 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is.

Kan foliumzuur miskraam voorkomen?

Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.

Wat zijn de nadelen van foliumzuur?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
  • Overgevoeligheid voor foliumzuur. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk en koorts. Waarschuw dan uw arts. ...
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt.

Welk tijdstip van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Foliumzuur en zwanger

Neem foliumzuur gedurende de eerste trimester van je zwangerschap in (totdat je 10 à 12 weken zwanger bent). Na de eerste drie maanden heeft het geen zin meer om extra foliumzuur te slikken, maar het is ook niet schadelijk.

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine die je moet nemen als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Wat mag je niet eten in je eerste trimester?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Hoe verklein je de kans op een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.

Hoeveel procent kans op miskraam per week?

We weten dat ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!

Hoeveel weken foliumzuur slikken?

Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.

Kun je misselijk worden van foliumzuur?

Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Hoe lang duurt het voor foliumzuur werkt?

Blijf foliumzuur gebruiken – ook als het niet meteen lukt om in verwachting te raken – tot acht weken na de bevruchting. Daarna is het niet meer nodig; De tabletten met de gewone dosering kunt u zonder recept in de apotheek of drogist krijgen; De tabletten van 4 of 5 milligram krijgt u alleen op recept mee.

Wat gebeurt er als je te weinig foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Waarom foliumzuur slikken niet zwanger?

Je baby heeft foliumzuur met name nodig voor de groei en ontwikkeling in de eerste 10 weken. Het wordt sterk afgeraden om meer foliumzuur te slikken dan de geadviseerde 400 microgram. Een overschot aan foliumzuur kan ervoor zorgen dat een tekort aanvitamine B12 bijvoorbeeld niet wordt gezien.

Kun je met foliumzuur sneller zwanger worden?

Slik foliumzuur

Je wordt hier niet sneller zwanger van, maar foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Vorige artikel
Wat zegt de kleur van je plas?