Keelpijn - Wat kun je er tegen doen?

Hoeveel dagen thuis met keelontsteking?

Gevraagd door: Liv van Beieren LLM  |  Laatste update: 14 december 2023
Score: 4.1/5 (50 stemmen)

Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Hoeveel dagen thuis bij keelontsteking?

Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen. Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week.

Hoe lang duurt een fikse keelontsteking?

In de meeste gevallen is een amandelontsteking een hele vervelende maar onschuldige aandoening. Vaak verdwijnt de ontsteking na 7 tot 10 dagen vanzelf. Er is dus meestal geen behandeling nodig. Omdat de aandoening flink pijn kan doen, wordt er vaak wel pijnstilling voorgeschreven.

Kun je werken met keelpijn?

Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen: blijf thuis wanneer je ziek bent, overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken, vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

Wat is het verschil tussen keelpijn en keelontsteking?

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus, zoals het verkoudheidsvirus of het coronavirus. Beide virussen kunnen ook andere verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus, veroorzaken. Als u erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat u een keelontsteking heeft.

38 gerelateerde vragen gevonden

Kan je ziek zijn van keelontsteking?

Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.

Hoe besmettelijk is een keelontsteking?

Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.

Kan je met een keelontsteking naar buiten?

Ja, wanneer een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, dan is het besmettelijk. Heb jij last van een keelontsteking die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie? Dit kun je doen om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken: Houd voldoende afstand.

Hoeveel dagen heb je keelpijn?

Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn.

Is keelpijn onschuldig?

Een milde keelontsteking is hinderlijk, maar onschuldig en gaat in het algemeen binnen zeven dagen over. Van veel gebruikte symptomatische middelen is de werkzaamheid wetenschappelijk niet aangetoond. Achtergrond.

Hoelang moe na keelontsteking?

De keelontsteking en lymfekliervergroting kunnen 2 tot 3 weken aanhouden, de vermoeidheid 2 tot 3 maanden.

Hoe kom je het snelste van een keelontsteking af?

Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.

Kan bijna niet slikken?

Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer overgaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.

Wat moet je niet doen bij keelontsteking?

Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.

Kan bijna niet slikken van de keelpijn?

Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Hoe weet ik dat ik een keelontsteking heb?

Als je met een spiegel in je keel kijkt, kun je vaak zien dat je keel opvallend rood is. Misschien zie je ook witte vlekken op je amandelen of achter in je keel. Naast deze witte vlekken kun je ook slijm voelen in je keel. In je hals kun je opgezette klieren voelen.

Hoe lang duurt pijn bij slikken?

Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.

Wat geeft huisarts bij keelontsteking?

Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline, amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur. Macrolide-antibiotica.

Waarom in de avond meer keelpijn?

's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.

Wat is slecht voor keelontsteking?

Neem vooral koude dranken of ijsjes om te pijn te verzachten. Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten.

Wat is het verschil tussen keelontsteking en angina?

Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis. Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.

Hoeveel dagen na besmetting keelontsteking?

de acute vorm komt plotseling opzetten en gaat meestal binnen 14 dagen weer over. Wordt veroorzaakt door een virus of bacterie; een chronische keelontsteking duurt lang en er is lastig vanaf te komen. Dat komt meestal door een combinatie van een infectie met het drinken van alcohol en roken2.

Kun je zoenen met keelontsteking?

Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond.

Hoe weet je of een keelontsteking viraal of bacterieel is?

Het verloop van keelontsteking

Met een virus is 'ie weer relatief snel op z'n retour. Worden de problemen door een bacterie veroorzaakt, dan heeft het vaak een wat heviger verloop. Het is een pijnlijkere aangelegenheid en de koorts is hoger, maar toch zal de ontsteking veelal vanzelf genezen.

Hoe loop je een keelontsteking op?

Symptomen van een keelontsteking kunnen zijn: pijn bij het slikken, een rode keel, koorts, opgezette klieren, oorpijn en een schorre stem. Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over.