Hoeveel controles einde zwangerschap?
Gevraagd door: Tobias van den Heuvel M | Laatste update: 18 juni 2022Score: 5/5 (19 stemmen)
Bij een gezonde zwangerschap van 40 weken gaat u gemiddeld dertien keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van uw zwangerschap gaat u om de vier weken.
Hoe vaak controle laatste weken zwangerschap?
Eerste controle: bij 8-10 weken zwangerschap. Tweede controle: bij 14-16 weken (en bij 10-12 weken de termijnecho). Tussen 16 en 24 weken: elke vier weken (plus een twintigwekenecho). Tussen 24 en 30 weken: elke drie weken.
Welke standaard controles vinden er plaats bij een zwangere vrouw?
Tijdens uw zwangerschap komt u regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden uw vragen, meten uw bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.
Wat gebeurt er met de 16 weken controle?
16 weken
Deze week is je tweede afspraak bij een van onze verloskundigen. We bespreken de uitslagen van je bloedonderzoek, echo's en beantwoorden je vragen. Daarnaast meten we de bloeddruk en luisteren naar het hartje van de baby.
Wat houdt nacontrole bevalling in?
Tijdens de nacontrole bij de verloskundige bespreek je hoe je zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn verlopen en hoe jij dit hebt ervaren. De nacontrole is voor jou bedoeld, maar je mag gerust je baby meenemen. Dat vind de verloskundige juist heel leuk. De verloskundige wil graag weten hoe het met je gaat.
Welke nacontrole is noodzakelijk na een bevalling?
Nacontrole. Zes weken na de bevalling kom je nog een laatste keer naar ons spreekuur voor de verloskundige nacontrole. We controleren of jij lichamelijk en geestelijk weer fit en gezond bent, geven zo nodig advies en vernemen graag of onze zorg tijdens zwangerschap, baring en kraambed naar wens was.
Welke controles na bevalling?
'Tijdens de nacontrole wordt gevraagd hoe het met jou en je baby gaat en kijken we terug op de bevalling. Er vinden ook controles plaats, zoals het meten van de bloeddruk. Je krijgt informatie over anticonceptie en er worden adviezen gegeven voor een eventueel volgende zwangerschap.
Welke onderzoeken worden er uitgevoerd tijdens de opvolging van de zwangerschap?
- Gewicht. Uw gewicht wordt geregistreerd bij het begin van de zwangerschap. ...
- Bloeddruk. ...
- Urineonderzoek. ...
- Lichamelijk onderzoek. ...
- Ligging van de baby. ...
- De harttonen. ...
- Bloedonderzoek. ...
- Echografie.
Waarom 16 weken echo?
Door middel van een echo kan je vanaf ongeveer 16 weken weten of jij een jongen of meisje krijgt, maar feitelijk is het geslacht van je baby al op het moment van de bevruchting bepaald. De genen van je kind worden bepaald door de zaadcel en de eicel.
Hoe lang duurt 16 weken echo?
Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
Wat moet er in een Bevalplan?
- Waar je wilt bevallen.
- Wie er bij de bevalling mogen zijn.
- In welke houding je wilt bevallen.
- Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode.
- Of je je baby zelf wilt aanpakken.
- Wie de navelstreng door mag knippen.
- Of je borstvoeding wilt geven.
Wat doen ze bij 36 weken controle?
Controle rond de 36e zwangerschapsweek
Rond 35-36 weken zullen wij extra tijd inplannen om de ligging van de baby met een echo te bepalen. Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Daarom zullen tijdens deze zelfde afspraak ook bespreken wat jullie kunnen verwachten van de bevalling en van ons.
Wat controleert een verloskundige?
De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. De verloskundige is er om naar jou te luisteren. Heb je bijvoorbeeld vragen over je zwangerschap, de bevalling, je rol als moeder of de relatie straks met je partner?
Hoe vaak controle 3e trimester?
Tussen de 24 en 30 weken elke 3 weken; Tussen de 30 en 36 weken elke 2 weken; Na de 36 weken elke week.
Kan de verloskundige zien hoeveel weken?
Je verloskundige of gynaecoloog bekijkt met een echo hoe groot het embryo in je buik is. Daarnaast krijg je een aantal vragen over je laatste menstruatie en je cyclus. Met deze gegevens kan hij of zij zien hoelang je zwanger bent en berekenen wanneer je uitgerekend bent. De berekening gebeurt tijdens je termijnecho.
Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?
Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.
Kan je de baby al voelen met 16 weken?
Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd.
Kan na 15 weken echo het geslacht nog veranderen?
Het is echter niet heel erg betrouwbaar aangezien de stand van de nub nog kan veranderen. Voor het meest betrouwbare resultaat kun je dus beter nog een paar weekjes wachten tot de 20-weken echo.
Hoeveel is 16 weken in maanden?
Ontwikkeling baby 16 weken
Je kleine is alweer bijna 4 maanden oud.
Welke bloedtesten tijdens zwangerschap?
Bij iedere zwangere vindt aan het begin van de zwangerschap bloedonderzoek plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt.
Welke onderzoeken zwanger?
Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.
Welke echo's worden terugbetaald?
In de regel worden 3 echografieën gemaakt en terugbetaald door het Riziv, meer bepaald één echo per zwangerschapstrimester. Als er medische redenen zijn om er meer te laten doen, zal uw arts u daarover informeren.
Welke controles voer je dagelijks uit bij de kraamvrouw?
Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.
Welke observaties voer je uit bij een kraamvrouw direct na de bevalling?
De kraamverzorgende controleert en observeert de eerste vijf dagen tweemaal daags je temperatuur en pols, beleving, borsten, buik, bloedverlies, bekkenbodem en benen (de zes B's). Na vijf dagen nog één keer per dag. Bij afwijkende bevindingen overlegt zij met de verloskundige.
Hoe controleer je de Baarmoederstand?
- Laat de kraamvrouw plat op bed gaan liggen, zonder hoofdkussen en met de benen gestrekt. ...
- Zoek met een platte hand de bovenste rand van de baarmoeder op. ...
- Voel daarna aansluitend hoe de baarmoeder gecontraheerd is, let op de gezichtsuitdrukking van de kraamvrouw, in verband met de pijnbeleving.
Hoe vruchtbaar ben je op je 48e?
Hoe troost je een huilende baby?