Saddle Fore/Aft Explained - How far back should your saddle be?

Hoeveel cm moet zadel achter?

Gevraagd door: ing. Sam van den Pol MA  |  Laatste update: 4 februari 2024
Score: 4.2/5 (33 stemmen)

Afstand achter de bracket (trapas) Zorg dat de crank horizontaal naar achteren staat. Meet bij de trapas die naar achteren staat op de 'cranck' de afstand tot het midden van de trapas. Uitgangspunt is 5 tot 9 cm. Hoeveel dit precies is, hangt af van je eigen voorkeur.

Hoe ver moet je zadel naar achter?

Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.

Hoe ver moet zadel van stuur?

Een andere belangrijke factor met betrekking tot de hoogte van het zadel is de afstand tussen de voorkant van de zadel en het midden van je stuur. De vuistregel is dat dit tussen de 45 en 65 centimeter moet zijn. Als de zadelhoogte dus tussen de 60 en 68 cm is, zou de juiste afstand theoretisch 47-50 cm moeten zijn.

Hoe hoog moet je zadel staan van je fiets?

De ideale zadelhoogte kun je vinden door op je fiets te gaan zitten. Als de ene voet met de hiel op de pedalen staat terwijl je staat en je kunt met de andere voet de grond raken met je tenen, dan staat het zadel op de juiste hoogte.

Wat als je zadel te laag staat?

Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je een slecht passend zadel?

4c) Uiterlijke kenmerken van slecht passende zadels

Te brede kamer/zadelboom = boom drukt op schoft. Te smalle kamer/zadelboom = zadel knelt achter de schouderbladen. Te diepe (gezonken) zit of (te brede) zadelboom tegen rug = ruggengraat wordt beschadigd, vaak ook te weinig gespierde rug.

Is het goed om zonder zadel te rijden?

Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.

Hoe staat je zadel goed?

Het zadel moet zo hoog staan dat je benen goed en soepel rond kunt draaien. Als je zadel te laag staat kun je je benen niet goed strekken en gebruik je je spierkracht niet efficiënt. Als je zadel te hoog staat overstrek je je knieën of enkels of je gaat schuiven op je zadel om bij je trappers te kunnen.

Hoe recht moet je zadel staan?

Ga naast de fiets staan ter hoogte van het zadel. Zet het zadel gelijk aan de heuphoogte. Neem plaats op het zadel en duw het pedaal naar de laagste positie. Zet je hak op het pedaal op de laagste positie.

Is het erg als je framemaat te klein is?

Bij twijfels over de framemaat kies dan altijd voor de kleinere maat. Bij een te groot frame kan het stuur te veraf staan. En bij een te klein frame is het zadel soms niet hoog genoeg af te stellen. Als je de berekeningen juist hebt uitgevoerd is bij het fietsen je been licht gebogen bij maximale strekking.

Wat als je zadel te hoog staat?

Als het zadel te hoog staat ga je heen en weer schuiven, staat het te laag dan belast je de knieën teveel. De hoogte van het stuur is afhankelijk van de hoogte van het zadel. Stel daarom eerst het zadel goed af en dan pas het stuur.

Hoe weet je of een fiets te klein is?

Wat je als eerste kan doen is een kijkje nemen naar de zadelhoogte. Vaak staat het zadel dan ook op zijn hoogste punt, tot wanneer deze niet meer hoger kan worden gezet. Kijk daarnaast ook naar de voeten en knieën wanneer de kleine, of beter gezegd de steeds grotere, aan het fietsen is.

Wat als je fiets te groot is?

Een te grote of te kleine fiets zal ervoor zorgen dat je minder comfortabel, minder efficiënt en minder veilig zal fietsen. Een te groot frame kan bijvoorbeeld rug en schouder problemen geven. Een te kleine fiets kan onder andere zorgen voor knieklachten.

Hoe leg je een zadel neer?

Bij een correcte plaatsing, ligt het zadel ter hoogte van de kniewrongen achter de schouders. Leg je hand onder de kniewrong en laat deze van boven naar beneden langs de achterste rand van het schouderblad glijden. Kom je druk van het zadel tegen en kun je niet goed verder? Dan mag het zadel iets naar achter.

Hoe moet je op een zadel zitten?

Zitten doe je op de brede achterkant van het zadel, met beide zitbotten erop. Zit je te ver naar voren, dan rust een gevoeliger deel van je bekken op het zadel. Zit liever iets voorovergebogen dan kaarsrecht. Zo is je lichaamsgewicht beter verdeeld over zadel en stuur.

Hoe zet ik mijn zadel lager?

Wanneer je het zadel in de hoogte wil verstellen, hoef je alleen de bout bij de zadelpen los te draaien met een inbussleutel. Vervolgens kan het zadel op de juiste hoogte afgesteld worden en met de bout weer worden vastgezet.

Waar voel je zadelpijn?

Zadelpijn is bijvoorbeeld pijn aan het schaambeen, slapend en tintelend gevoel of pijn in het stuit-/staartbeen.

Wat is de oorzaak van zadelpijn?

Zadelpijn kan door verschillende dingen komen, zoals: Je hebt te weinig zitvlees voor de tocht die je maakt. Je hebt een verkeerd zadel. Je zadel is verkeerd afgesteld.

Hoe breedte zadel bepalen?

Heb je een recreatieve zithouding (meer rechtop), tel dan 2 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Heb je een sportieve zithouding zoals op een racefiets (diepere zit), tel dan 1 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Voor een tijdritzadel tel je er 0 cm bij op.

Wat is beter hard of zacht zadel?

Een hard zadel moet goed passen, omdat het moeilijker is om comfort te vinden. Maar vind je die, dan ben je (zeker voor langere afstanden) meer gebaat bij een harder zadel. Harde zadels zijn minder broeierig en er is dus minder druk op de zachte delen, wat dus ook weer minder zadelpijn tot gevolg heeft.

Waar moet je op letten als je een zadel koopt?

Tips voor een goed passend zadel
  1. Plaats van het zadel. Het schouderblad van het paard hoort vrij te kunnen bewegen. ...
  2. Boombreedte. De hoek van de boom hoort gelijk te zijn aan de hoek van de schoft van je paard. ...
  3. Vrijheid wervelkolom. ...
  4. Vrijheid schoft. ...
  5. Lengte van het zadel (inch maat) ...
  6. Evenredige drukverdeling.

Hoe lang mag een zadel zijn?

Met de vuistregel dat een zadel niet langer mag zijn dan de 18e rib moet men genuanceerder omgaan. Het is correct dat de 18e borstwervel de grens is voor de lengte van de zadelboom voor een sportpaard met een sportzadel (dressuur- of springzadel).

Waarom gebruik je een Zadelonderlegger?

Waarom wel een zadelonderlegger? Een zadelonderlegger gebruik je dus niet omdat je zadel niet goed ligt. Als je paard met een goed passend zadel toch niet helemaal fijn functioneert, kun je gebruik maken van een zadelonderlegger Je gebruikt de onderlegger dan om het zadel te perfectioneren.

Hoe vaak zadel laten controleren?

In het algemeen adviseren wij om uw zadel 1 x per jaar te laten nakijken/vullen.

Vorige artikel
Hoe vaak mag vader baby zien?