Uitstrijkje - Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Hoeveel cm is een eendenbek?

Gevraagd door: Fleur Hakker B  |  Laatste update: 9 februari 2024
Score: 5/5 (36 stemmen)

Vaginaal speculum (eendenbek) model Cusco. Afmeting: 23 x 120mm.

Wat is een eendenbek bij vrouwen?

Bij het inwendig onderzoek brengt de arts een speculum in de vagina. Een ander woord voor speculum is eendenbek. Op deze manier kan de arts de baarmoederhals en de vagina goed bekijken en een uitstrijkje van de baarmoederhals maken. Is het uitstrijkje klaar, dan verwijdert de arts het speculum.

Doet een speculum pijn?

Ben je wat nerveus voor het krijgen van een inwendig onderzoek met een eendenbek? Het zou gelukkig geen pijn moeten doen, en ook is de eendenbek helemaal niet koud, aangezien hij van tevoren wordt verwarmd. Echter is het wel belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent om het proces gemakkelijker te laten verlopen.

Wat kan je zien met een eendenbek?

Met de eendenbek, of speculum, bekijkt de gynaecoloog de schede en de baarmoedermond. De eendenbek is een speciaal instrument om goed mee in lichaamsopeningen te kijken. Soms maakt de gynaecoloog een uitstrijkje van de baarmoedermond, of een kweek.

Hoe gebruik je een eendenbek?

Hoe het werkt

Een eendenbek is geen eng ding. De meeste artsen maken 'm eerst warm met water en gooien er dan een flinke klodder glijmiddel op. Zo glijdt 'ie gemakkelijk naar binnen. Het voelt misschien een beetje onwennig en gek, maar als jij ontspant is er niks aan de hand.

39 gerelateerde vragen gevonden

Doet een inwendig onderzoek pijn?

In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.

Doet een uitstrijkje pijn?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Hoe voelt een uitstrijkje?

Wat voelt u bij het maken van een uitstrijkje? Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel even een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Hoe weet ik dat ik een vleesboom heb? Meestal worden vleesbomen toevallig ontdekt bij een onderzoek voor iets anders. Als de huisarts denkt dat u een vleesboom heeft, krijgt u meestal een echo via uw vagina. Daarop is te zien waar de vleesboom zit en hoe groot deze is.

Hoe voelt je cervix?

Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals. Het voelt aan als een harder, gevoelloos stuk.

Hoe ziet de baarmoeder eruit?

Een baarmoeder heeft de vorm en de grootte van een kleine peer. De baarmoeder bevindt zich in de onderbuik van de vrouw tussen de blaas en de endeldarm. Aan de onderkant is de baarmoeder via de baarmoedermond verbonden met de vagina en aan de bovenkant met de eileiders en eierstokken.

Waarom baarmoedermond meten?

Metingen baarmoederhals en cerclage Metingen van de lengte van de baarmoederhals worden gebruikt om de kans op vroeggeboorte in te schatten. Rond 16, 19 en 23 weken zwangerschapsduur doet de echoscopist een inwendig echoscopisch onderzoek om de baarmoederhals te meten.

Hoeveel vrouwen laten uitstrijkje maken?

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en overlijden ongeveer 200 vrouwen aan deze ziekte. Daarom krijgen vrouwen van 30 tot en met 60 jaar iedere 5 jaar een uitnodiging om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken.

Hoe vaak uitstrijkje vrouw?

Het uitstrijkje

Vrouwen krijgen vanaf hun 30e tot en met hun 60e eens per 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek gebeurt met een uitstrijkje. Meestal doet de dokter of assistent dit, maar je kunt het ook zelf doen.

Hoeveel vrouwen doen een uitstrijkje?

Van alle vrouwen vanaf 16 jaar heeft ruim 52 procent in de afgelopen vijf jaar een cervixuitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen. Ruim 2 op de 10 vrouwen van 16 jaar of ouder heeft nog nooit een uitstrijkje laten maken.

Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?

Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen:
  1. Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven.
  2. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen. ...
  3. Hebt u (bijna) nooit seks gehad, vertel dit dan aan uw arts. ...
  4. Hebt u nare ervaringen met seks?

Hoe lang geen seks voor uitstrijkje?

twee dagen voor het uitstrijkje niet onveilig (onbeschermd) vrijen.

Hoe lang geen seks na Lisexcisie?

De wond op uw baarmoedermond zal de eerste dagen wat bloedverlies geven. We adviseren u twee weken lang geen sport te beoefenen en ook niet te vrijen. Gedurende twee tot drie weken zult u last hebben van afscheiding die diverse kleuren kan hebben.

Waarom gaat HPV niet weg?

Er is geen medicijn of behandeling om het HPV-virus op te ruimen. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Als het niet lukt om het virus op te ruimen, blijft het virus lang aanwezig. Daardoor kan uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaan.

Hoe herken je baarmoederhals kanker?

Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding. Pijn ontstaat meestal pas als de kanker doorgroeit in andere organen of als er uitzaaiingen zijn.

Hoe vaak slechte uitslag uitstrijkje?

Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel.

Hoe lang duurt een uitstrijkje?

U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar.

Welke leeftijd uitstrijkje?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Kan een uitstrijkje als je ongesteld bent?

Kan ik tijdens mijn menstruatie een uitstrijkje laten maken of een onderzoek en behandeling ondergaan? Als u menstrueert kunt u het laten maken van een uitstrijkje beter uitstellen. Door het bloed kunnen de cellen niet goed bekeken worden in het laboratorium.

Vorige artikel
Waarom fles weigeren?