The Truth About Chocolate and Your Health

Hoeveel chocola is schadelijk?

Gevraagd door: Melissa Smit Msc  |  Laatste update: 5 februari 2024
Score: 4.3/5 (10 stemmen)

Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.

Hoeveel chocolade is slecht voor je?

Het stofje theobromine, dat in chocolade zit, is wel schadelijk voor honden en katten. Als mens moet je meer dan 80 repen chocolade eten wil je het schadelijke effect hiervan ondervinden. Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.

Hoeveel chocola mag je op een dag?

Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.

Wat gebeurt er als je te veel chocolade eet?

Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.

Is elke dag chocolade slecht?

Verzadigd vet en calorieën

Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat is slechter snoep of chocolade?

"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."

Welke chocolade is het meest ongezond?

In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten. In melkchocolade en pure chocolade zit wel cacao, maar ook suiker en andere toevoegingen.

Wat kom je tekort als je veel chocolade eet?

Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.

Hoe lang duurt chocolade vergiftiging?

Verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal 4 tot 12 uur na het eten op. Vanwege de zeer langzame afbraak van theobromine kunnen de verschijnselen een aantal dagen blijven bestaan.

Kun je verslaafd raken aan chocolade?

Dat mensen spreken over een verslaving is echter niet zo gek. "In chocolade zitten stoffen als cafeïne, suiker en vet die hetzelfde effect kunnen hebben als alcohol en drugs. Door de consumptie van chocolade maak je dopamine aan en activeer je de beloningscentra in de hersenen", aldus Noijen.

Hoeveel chocolade is goed?

Het houdt je hart gezond

Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.

Wat is de gezondste chocolade?

Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten.

Hoe lang kan je chocola eten?

Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.

Wat doet chocolade met een mens?

Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.

Wie eet het meeste chocolade?

Waar eten ze de meeste chocola? In Zwitserland wordt de meeste chocolade per persoon geconsumeerd. De Zwitsers eten gemiddeld wel 9 kilo chocola per jaar. Nederlanders zijn iets meer bescheiden met 4,7 kilo per jaar.

Is chocolade stoppend?

Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.

Hoeveel gram is een blokje chocolade?

Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'?

Kan je buikpijn krijgen van chocola?

Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.

Wat moet je doen als je kat chocolade eet?

Wanneer uw hond of kat toch chocolade binnenkrijgt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Houd de verpakking van de chocolade bij de hand met het gehalte aan theobromine (gehalte aan cacao) en probeer in te schatten hoeveel gram uw hond of kat opgegeten heeft.

Welk hormoon krijg je van chocolade?

In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.

Waarom is chocolade zo verslavend?

In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.

Hoe lang duurt het om chocolade te verteren?

Als de chocolade van goede kwaliteit is, is het binnen een half uur verteerd in uw lichaam. Kent u dat heerlijke gevoel als chocolade smelt op uw tong? Dat gebeurt dan niet voor niets: chocolade smelt vanaf 34 graden.

Kun je van chocolade niet slapen?

Net als koffie bevat chocolade cafeïne, een stimulerende stof die je energie geeft, vermoeidheid vermindert en ervoor zorgt dat je alert bent. Precies de dingen die je niet nodig hebt wanneer je wil gaan slapen. Als regel geldt dat hoe donkerder de chocolade hoe meer cafeïne erin zit.

Is chocolade slecht voor je huid?

Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.

Is chocolade bloedverdunnend?

Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Vorige artikel
Welk orgaan stress?