Lis moet bevallen - CENTRAAL MEDISCH CENTRUM

Hoeveel bevallingen worden medisch?

Gevraagd door: Jasmijn Reijers  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (13 stemmen)

In totaal bekeek zij 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. De doorverwijzingen naar het ziekenhuis hadden vooral niet-urgente redenen.

Is thuisbevallen gevaarlijk?

Geen complicaties, goede positie

In Nederland kun je er altijd voor kiezen om thuis te bevallen, als jij en je kindje maar gezond zijn. Er mogen dus gedurende je zwangerschap geen complicaties optreden en je kindje moet in de goede positie liggen.

Wat kost een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Hoe vaak thuisbevalling toch naar ziekenhuis?

Heb je altijd de keuze tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen? Je kunt thuis bevallen als je 37 weken of langer zwanger bent, jij en de baby gezond zijn en er geen verhoogd risico op complicaties is. Bij een eerste kind wordt ongeveer de helft van de vrouwen tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis verwezen.

Wat valt onder medische indicatie bevalling?

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

35 gerelateerde vragen gevonden

Is inleiden een medische indicatie?

De organisatie raadt een inleiding zonder medische indicatie voor een zwangerschap van 41 weken af. Wanneer de gezondheid van de moeder of de baby bedreigd is, is het inleiden van een bevalling vaak noodzakelijk en dus medisch.

Hoe gaat een medische bevalling?

Je verloskundige gaat in haar eigen auto en jullie zorgen zelf voor vervoer. Dat betekent dus dat je bij een poliklinische bevalling dus met weeën in de auto zit. De verloskundige beschikt bij een poliklinische bevalling over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.

Waarom wachten tot 42 weken?

Na 42 weken zwangerschap is er sprake van serotiniteit en moet de baby er echt uit. Anders zal de placenta minder goed werken en de baby minder goed groeien, met uiteindelijk een risico op een miskraam of stilgeboorte", zegt Petra ter Veer, verloskundige bij Verloskundigen aan de Schie.

Hoeveel kost een bevalling in het ziekenhuis?

Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro. Heb je wel een medische indicatie?

Wat zijn de kosten van een verloskamer?

Voor de verloskamer betaalt u alles boven de € 230 zelf. Dit is uw eigen bijdrage.

Welke kosten bevalling?

Eigen bijdrage

De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis liggen rond de 600 euro. Hiervan wordt dus 230 euro vergoed als er geen sprake is van een medische noodzaak.

Hoeveel mensen bij thuisbevalling?

De bevalling

Thuis of in het ziekenhuis. Er mag meestal 1 persoon bij de bevalling zijn. Bijvoorbeeld je man, je zus of een vriendin. Soms mogen er twee personen bij zijn.

Hoe groot is een Bevallingsbad?

Let er op dat je bad een minimale doorsnede van 130 cm en een hoogte van 60 cm heeft. De randen van deze baden zijn zacht maar toch stevig, zodat je er lekker tegenaan kunt leunen. Het opzetten en vullen van een bevalbad kost ongeveer 45 minuten tot een uur. Een bevalbad huren kost tussen de 100 en 300 euro.

Hoe groot is de kans dat een bevalling mis gaat?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Wat zijn de voordelen van thuis bevallen?

Thuis
  • Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling.
  • Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.

Wat heb je nodig als je thuis bevalt?

Voor de thuisbevalling (extra nodig)
  • 2 (afvalemmers) met 1 vuilniszak.
  • 1 waskom of plastic teiltje.
  • extra lamp of looplamp die veel, wittig licht geeft (zoals halogeen)
  • noodverlichting (sterke zaklamp met batterijen) eventueel zekeringen.
  • 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer.

Hoe gevaarlijk is een bevalling?

Na de bevalling is je weerstand minder. Je hebt een wond in je baarmoeder en daardoor een vergrote kans op een infectie. Een onbehandelde infectie leidt soms tot een bloedvergiftiging en deze is in sommige gevallen dodelijk. Een infectie van de baarmoeder wordt doorgaans behandeld met antibiotica.

Hoeveel procent bevalt natuurlijk?

De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo'n 75 procent. In Nederland bevalt 82% van alle vrouwen vaginaal.

Hoe vaak komt een Fluxus voor?

Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Dit noem je fluxus postpartum. Wat is fluxus precies, hoe ontstaat het en wat kan eraan gedaan worden?

Hoeveel bevallingen doet een verloskundige per jaar?

Verloskundigen leveren dus zorg vóór de geboorte, en tijdens en na de bevalling. Gemiddeld is een fulltime verloskundige zo betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Kan je zomaar in het ziekenhuis bevallen?

In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Wat moet ik regelen als ik in het ziekenhuis wil bevallen?

Als je weet dat je in het ziekenhuis wilt bevallen, is het verstandig om in de volgende situaties de verloskundige te bellen: Ben je korter dan 37 weken zwanger en heb je weeën of verlies je vruchtwater, dan moet je meteen het spoednummer van je verloskundige bellen.

Wat houdt een medische indicatie in?

Een medische indicatie is een bewijs dat uw huisarts of medisch specialist afgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat u bepaalde medische hulp nodig heeft. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat u een hogere vergoeding voor uw behandeling krijgt.