Welke lichamelijke klachten kun je tijdens de eisprong verwachten-

Hoelang heb je last van de eisprong?

Gevraagd door: Fabiënne van Grinsven  |  Laatste update: 13 juli 2025
Score: 4.8/5 (68 stemmen)

Hoelang ovulatiepijn duurt verschilt per persoon, zo kan het een paar minuten tot enkele uren duren of in sommige gevallen zelfs twee dagen. Maar wat is de oorzaak van ovulatiepijn en wat kun je tegen de pijn doen? Lees dan snel verder.

Hoe lang kan ovulatiepijn duren?

Je ervaart dan een stekende pijn onderin de buik, waar je eierstokken zich bevinden. Deze pijn kan een enkele uren aanhouden. De oorzaak van deze ovulatiepijn, is het openbarsten van de rijpe follikel waaruit de eicel vrijkomt. Het vocht dat vrijkomt uit de follikel, bij de eissprong, komt in de buikholte terecht.

Hoe lang heb je last van een eisprong?

De ovulatie of eisprong: er werd lang aangenomen dat de eisprong telkens 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats vond, maar nu weten we dat het tweede deel van de cyclus, “luteale fase” genoemd, gemiddeld ongeveer 12.5 dagen duurt. Ook hier is er sprake van variatie in de duur van deze fase.

Hoe merk je dat je eisprong voorbij is?

Let wel op: op het ogenblik dat je temperatuur stijgt, is je eisprong reeds voorbij! Normaal gezien blijft je temperatuur nu hoog tot aan je volgende menstruatie. Blijft je menstruatie een week uit en blijft je temperatuur al die tijd hoog dan ben je heel waarschijnlijk zwanger.

Kun je veel last hebben van de eisprong?

Over het algemeen duurt ovulatiepijn niet erg lang, meestal een paar minuten tot een paar uur, maar het is mogelijk dat het langer duurt. Als de pijn echter hevig is of aanhoudt, of je vermoedt dat het niet met de ovulatie te maken heeft, ga dan naar je arts.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang zwaarder tijdens de eisprong?

De belangrijkste oorzaken van zwaarder worden tijdens de menstruatie hebben te maken met vochtretentie en eetgedrag. Vanaf halverwege de luteale fase tot aan het begin van de folliculaire fase houd je over het algemeen de meeste vocht vast. Deze vochtretentie houdt zich gemiddeld 10-14 dagen aan.

Waarom heb ik moeite met mijn ovulatie?

Je kunt je vlak na de eisprong en vlak voor je menstruatie angstig of bezorgd voelen. Dit kan komen door de hormoonveranderingen die de eisprong en je menstruatie op gang brengen .

Welke klachten horen bij ovulatie?

Wat zijn symptomen van een ovulatie?
  • Mittelschmerz - Je voelt een plotselinge constante pijn in je onderbuik. Dit is meestal een milde pijn.
  • Doffe pijn in je rug.
  • Plotselinge daling van lichaamstemperatuur.
  • Glibberige afscheiding (als rauw eiwit).
  • Gevoelige borsten.
  • Gevoeliger worden voor smaak en geur.

Is ovulatiepijn normaal?

Hoewel ovulatiepijn regelmatig voorkomt en meestal ongevaarlijk is, kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Enkele onderliggende aandoeningen kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, waardoor je niet of moeilijk zwanger kunt worden.

Wat zijn de symptomen na de ovulatie?

Week 1 na de eisprong:
  • Opgeblazen gevoel.
  • Gevoelige borsten.
  • Pijnlijke tepels.
  • Zin in bepaald eten.
  • Hoofdpijn.

Waarom zoveel last van de eisprong?

De oorzaak van ovulatiepijn

Iedere cyclus rijpt er een eiblaasje in de eierstok. Dit kan voor spanning of pijn zorgen op je eierstok. Als het blaasje openbarst tijdens de ovulatie komt er vocht vrij in je buik, waardoor je buikvlies wordt geprikkeld. Dit zorgt voor de pijn die je ervaart.

Hoe herken je een mislukte innesteling?

Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.

Hoe voel je je tijdens de ovulatie?

Een paar dagen voor je eisprong merk je soms dat je wat meer heldere, glanzende en elastische afscheiding uit de vagina hebt. Sommige vrouwen voelen hun ovulatie. Het voelt dan aan als een plop, prik of steek in de onderbuik. Daarnaast kun je soms ook wat last hebben van gevoelige borsten en een wat opgeblazen gevoel.

Is ovulatiepijn een goed teken?

Het is niet ongewoon om pijn te voelen tijdens je ovulatie, meer bepaald in de onderbuik aan de rechter- of linkerkant. Deze pijn lijkt op een soort drukkend gevoel, maar je kan ook echte buikkrampen hebben. Als je deze symptomen ervaart, is dat een goed teken.

Hoe voel je je mentaal tijdens de ovulatie?

Een goed moment voor reflectie en rust. Veel vrouwen voelen zich na de eisprong of vlak voor de menstruatie lichamelijk en/of mentaal minder sterk of op hun gemak. Je kunt een opgeblazen gevoel of pijnlijke borsten hebben of merken dat je stemming wisselt, je prikkelbaar bent of weinig energie hebt.

Hoeveel uur na ovulatiepijn eisprong?

De ovulatie vindt normaal gesproken 24 tot 36 uur na de LH-piek (luteïniserend hormoon) plaats. Als je deze LH-piek kunt identificeren, kun je dus bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Sperma kan tot vijf dagen actief blijven. Koppels kunnen dus zwanger worden door te vrijen voordat de eicel wordt afgegeven.

Heb je meer zin tijdens de ovulatie?

nieuws Vrouwen hebben het vaakst zin in seks tijdens de ovulatie, zo'n twee weken voor hun volgende menstruatie. Dat hebben wetenschappers van het departement van psychologische en neurologische wetenschappen aan de universiteit van Californië ontdekt.

Kan je ovulatie laat zijn?

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vind de eisprong rond dag 14 plaats. De 12e, 13e en 14e dag zijn dan de meest vruchtbare dagen. Maar, de meeste vrouwen hebben helemaal geen regelmatige cyclus. En ook al ben je nog zo constant, het kan zomaar eens gebeuren dat de eisprong een keer eerder of later plaatsvindt.

Hoe merk je dat je geen ovulatie hebt?

Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft. Als er geen elastisch baarmoederhalsslijm is, dan kan dat ook wijzen op het uitblijven van de eisprong.

Heb je meer honger tijdens de eisprong?

Tijdens de folliculaire fase en ovulatie heb je vaak minder trek en kun je makkelijker lichte maaltijden eten. In de luteale fase en tijdens de menstruatie heeft je lichaam meer calorieën nodig en vraagt het vaak om koolhydraten en vetten.

Wat zijn de symptomen rond de ovulatie?

Hoe herken je jouw eisprong?
  • Je hebt veel zin in seks: you're in the mood baby! ...
  • Jouw vaginale afscheiding verandert tijdens je eisprong. ...
  • Je hebt gevoelige borsten en tepels. ...
  • Bekken/rugpijn en milde krampen, vaak op één plek in je onderbuik. ...
  • Je lichaamstemperatuur stijgt een beetje tijdens je eisprong.

Kan je aankomen tijdens de ovulatie?

Bij de meeste vrouwen is het vochtgehalte sowieso al hoger tijdens de ovulatie en menstruatie, waardoor het gewicht even blijft steken.

Waarom word ik zwaarder tijdens mijn ovulatie?

Vlak voor je menstruatie daalt je oestrogeenspiegel snel, wat je lichaam voorbereidt op de menstruatie. De progesteronniveaus stijgen echter na de eisprong en het is deze hormoonverschuiving die ervoor kan zorgen dat je lichaam meer water vasthoudt.

Waarom ben ik verdrietig rond mijn eisprong?

Sommige vrouwen kunnen depressie of angst ervaren tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus (de twee weken na de eisprong), terwijl anderen stemmingswisselingen kunnen ervaren tijdens de eisprong.

Hoe merk je dat je endometriose hebt?

Klachten en symptomen van endometriose

De meest voorkomende symptomen zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn, rugpijn, blaas- en darmproblemen, vermoeidheid, pijnlijke geslachtsgemeenschap en vruchtbaarheidsproblemen. De ernst en hoeveelheid van deze klachten kunnen per persoon verschillen.