Alles wat je moet weten over borstvoeding

Hoelang ben je thuis met borstvoeding?

Gevraagd door: Ecrin van den Pol  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.8/5 (21 stemmen)

Het verlof eindigt zodra je recht hebt op prenataal verlof. Als je dit verlof neemt na de bevalling en je geeft borstvoeding, dan kan het verlof niet langer duren dan 5 maanden, gerekend vanaf de bevallingsdatum.

Hoe lang wordt er gemiddeld borstvoeding gegeven?

In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.

Is het verplicht om borstvoeding te geven?

Het gaat om het recht, niet de plicht, om borstvoeding te geven. Dit is een recht voor moeders en kinderen en verdient daarom bescherming.

Is Borstvoedingspauze betaald?

Wanneer u bent bevallen en nadat u weer aan het werk bent gegaan, kunt u borstvoedingspauzes nemen. Een borstvoedingspauze is een werkonderbreking die u toelaat om uw baby borstvoeding te geven of melk af te kolven. Uw ziekenfonds vergoedt die borstvoedingspauzes.

Hoe lang mag je thuis blijven na bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen)

32 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.

Wat is een Borstvoedingspremie?

Verwacht je binnenkort een kindje? Dan heb je misschien al nagedacht over de voeding die je je baby zal geven. Omdat borstvoeding heel wat voordelen heeft voor moeder en kind, ontvang je een borstvoedingspremie tot 375 euro.

Hoeveel geld scheelt borstvoeding?

Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.

Kun je te veel borstvoeding geven?

Het mooie aan borstvoeding is immers dat je je kindje normaalgezien niet kan overvoeden! Doet je kindje erg lang over een borst, lost het nooit zelf de borst, lijkt het niet verzadigd na een voeding of wil je gaan voeden met slechts een borst per keer, raadpleeg dan altijd eerst een lactatiekundige!

Hoeveel energie kost het geven van borstvoeding?

De nodige energie

Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.

Wat mag je niet doen bij borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
 1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
 2. Alcohol. ...
 3. Vette vis en roofvissen. ...
 4. Sommige kruiden. ...
 5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Wat mag niet tijdens borstvoeding geven?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding geven?

Nadelen
 • Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. ...
 • Je bent de enige die je kind kan voeden; je partner kan het niet van je overnemen. ...
 • Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken.
 • Je moet altijd in de buurt van je kind zijn.

Kun je nog 1 keer per dag borstvoeding geven?

Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken.

Hoeveel vrouwen geven na 3 maanden nog borstvoeding?

leiden we af dat op een leeftijd van 3 maanden nog meer dan de helft (52,5%) van de baby's borstvoeding krijgt (waarbij 35,7% nog uitsluitend borstvoeding). schatten we dat 7 à 10% van de kinderen op 1 jaar nog borstvoeding krijgt in combinatie met andere voeding.

Hoe lang moet je minimaal borstvoeding geven?

Wel geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als algemeen advies dat moeders hun baby het beste de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding kunnen geven en daarna gecombineerd met bijvoeding in elk geval tot het kind twee jaar is.

Waarom is borstvoeding geven zo zwaar?

Borstvoeding geven kost bakken met energie. Toch willen heel veel moeders zo snel mogelijk hun gewone leven weer oppakken. Ze gaan gebukt onder slaaptekort en geven zich daar moeilijk aan over. Als jij al geen energie hebt, dan kan je lichaam het ook niet gebruiken voor borstvoeding.

Hoe weet je wanneer borst leeggedronken is?

Je kunt ook aan je borsten voelen of ze goed leeggedronken zijn. Voor de voeding zijn je borsten vol met 'bobbelige' melkklieren, na de voeding voelen ze soepel. Een andere manier om te zien of je baby genoeg melk binnenkrijgt, is door zijn luiers te tellen.

Hoe merk je dat je baby vol zit?

Houd de signalen van je baby in de gaten, zoals het wegdraaien van het hoofdje, melk uit de mondhoeken laten lopen, onrustige bewegingen maken met de handjes en niet meer gretig toehappen als je de fles opnieuw aanbiedt. Genoeg is genoeg! Als je kind na een half uur nog zijn fles niet leeg heeft kun je beter stoppen.

Kan een vrouw zwanger worden als ze borstvoeding geeft?

Ja, je kan zwanger worden tijdens het geven van borstvoeding. Het is geen alternatief voor anticonceptie.

Wat kost poedermelk per maand?

Het is een goed alternatief als u geen borstvoeding (meer) kan of wil geven. Flesvoeding brengt wel kosten met zich mee. Standaard kunstvoeding kost tussen de €35,- en € 60,- per maand. Zorg ervoor dat u altijd kunstvoeding (poeder), een flesje en water bij de hand heeft.

Is flesvoeding zwaarder dan borstvoeding?

Kunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby's die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby's.

Wat is beter kolven of aanleggen?

Redenen om te gaan kolven:

Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.

Wat moet je in huis hebben als je borstvoeding geeft?

Voedingsaccessoires voor wanneer je begint met borstvoeding geven
 • voedingsbeha's, slaapbeha's en voedingstopjes.
 • voedingsnachthemden of -pyjama's.
 • voedingskussen.
 • disposable of wasbare zoogkompressen.
 • doeken van mousseline.
 • tepelcrème voor pijnlijke tepels.
 • tepelvormers, als je vlakke of ingetrokken tepels hebt.

Hoe bouw je af met borstvoeding?

Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.

Vorige artikel
Wat is een moederfiguur?
Volgende artikel
Hoe werkt Snuggs ondergoed?