Innesteling - hoe bevorder je innesteling voor een succesvolle zwangerschap

Hoe zorg je voor gezonde eicellen?

Gevraagd door: Sam Aktaş  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (57 stemmen)

Voeding doet er toe
Ook je eicellen en zaadcellen. Zorg dus voor een optimaal voedingspatroon voor je vruchtbaarheid: veel groenten, goede kwaliteit eiwitten, gezonde vetten bij elke maaltijd, bessen, gezonde koolhydraten met mate, huisgemaakte bouillon.

Kun je kwaliteit eicellen verbeteren?

Er zijn zeker dingen die men kan doen om de kwaliteit van de eicellen te maximaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Een evenwichtig dieet, niet roken, lichaamsbeweging en een goed gewicht (BMI 18 tot 24,9) zijn de best mogelijke voorbereiding.

Wat is goed voor je eicellen?

Eiwitrijke voeding zoals rood vlees, vis en noten, is rijk aan selenium. Selenium kan helpen het aantal eicellen te vergroten en het verkleint de kans op geboorteafwijkingen of een miskraam.

Wat maakt je meer vruchtbaar?

Vruchtbare tips voor jou

Eet gezonde en gevarieerd. Eten voor twee is niet nodig, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamines, mineralen en foliumzuur. Pas op met rauw voedsel; daarin zitten parasieten of bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje.

Hoe zorg je voor een goede innesteling?

Innesteling bevorderen met warmte

In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je niet eten tijdens innesteling?

Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose.

Wat kun je doen om kans op zwangerschap te vergroten?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong.
...
Zwanger worden
 1. Slik foliumzuur.
 2. Stop met roken.
 3. Eet gezond. Zorg dat je een gezond gewicht hebt.

Hoe kan je zien of je vruchtbaar ben?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Welke thee is goed om zwanger te worden?

Drink groene thee

Het drinken van groene thee heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Drink twee kopjes (liefst biologische) groene thee per dag en drink daarnaast veel water.

Wat kan ik doen om sneller zwanger te worden?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.

Wat moet je eten om vruchtbaarheid te verhogen?

Tips om je vruchtbaarheid te verhogen met voeding
 • Eet vooral seizoensfruit en -groenten.
 • Vermijd vet vlees.
 • Eet voldoende noten, zaden en gedroogd fruit.
 • Eet voldoende complexe koolhydraten, zoals volkoren brood en pasta en bruine rijst.
 • Vermijd kant en klare maaltijden en eet zoveel mogelijk vers.

Wat eten om bevruchting te bevorderen?

Wat moet je eten als je zwanger wilt worden?
 • Eet voldoende groente en fruit.
 • Wissel af tussen vlees, vis en vegetarisch.
 • Kies voor volkorenproducten (rijst, brood, pasta)
 • Drink elke dag genoeg water.

Hoe maken vrouwen eicellen aan?

Tijdens je leven worden geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Elke cyclus opnieuw starten honderden eicellen een race om bevrucht te worden. Daarom kan de voorraad aan eitjes uitgeput geraken. Gemiddeld heeft een vrouw 450 keer een eisprong tussen haar puberteit en menopauze.

Wat is de maximale leeftijd om zwanger te worden?

De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar. In de Monitor Fertiliteitszorg kun je zien welke leeftijdsgrens de verschillende ziekenhuizen in Nederland hanteren.

Hoeveel eicellen nodig om zwanger te worden?

Vrouwen worden geboren met 1 tot 2 miljoen eicellen, maar wanneer de puberteit intreedt, gaat het aantal eicellen terug tot 300.000 à 400.000. Voor vrouwen begint hun vruchtbare periode met de ovulatie en menstruatie.

Hoe krijg je meer follikels?

Injecties met FSH

Om je kans groter te maken dien je vanaf dag 3 van de cyclus FSH via injecties toe. De injecties kan je zelf inbrengen, net onder de huid. Veel vrouwen zien tegen het prikken op, maar vinden het meestal wel meevallen. Het is de bedoeling dat er één of twee follikels tot een eisprong gaan komen.

Is gember goed om zwanger te worden?

Vast staat dat gember de DNA-cellen beschermt. Dat blijkt uit een studie waarbij mannen dagelijks 500 mg extra gember innamen. Reden te over dus om af en toe te genieten van een pittig bakje gemberthee. Ook als het je niet om vruchtbaarheid te doen is, maar gewoon wil genieten is gember een goed idee.

Welke kruiden goed voor baarmoeder?

Framboos(blad) – Rubus idaeus: Tijdens het laatste zwangerschapstrimester werkt het kruid als een baarmoedertonicum (versterkt de baarmoeder), en versterkt het ook de bekkenbodemspieren. Het voorkomt premature contracties en bereid de baarmoeder op de bevalling voor.

Welke kruiden zijn goed om zwanger te worden?

Deze kruiden zouden vruchtbaarheid stimuleren
 • Vitex of kuisboombes. Ooit gehoord van Vitex agnus-castus of kuisboombes? ...
 • Dong Quai. Dit kruid wordt veelvuldig gebruikt in de kruidengeneeskunde. ...
 • Rhodiola. Rhodiola of rozenwortel is een plant en adaptogeen die erom bekend staat te helpen tegen stress.

Welke leeftijd minder vruchtbaar?

Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.

Kan je voelen of je vruchtbaar bent?

Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!

Hoe voel je je als je ovuleert?

Eisprong herkennen

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Welke vitamines slikken als je zwanger wilt worden?

Foliumzuur en Vitamine D slikken

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.

Kan foliumzuur de vruchtbaarheid beinvloeden?

Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken. Elke dag weer word je geconfronteerd met je onvervulde kinderwens.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.