What Your Urine Color Says About Your Health | Urinary System Breakdown | #DeepDives

Hoe ziet goede urine eruit?

Gevraagd door: mr. Yara van Doorn M  |  Laatste update: 18 januari 2024
Score: 4.6/5 (41 stemmen)

Een volwassene plast normaal gesproken drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Meestal is de urine lichtgeel tot goudgeel van kleur. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter. Urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.

Welke kleur plas is goed?

Gele tot licht oranje urine

Dit is de typische urinekleur en geeft dus aan dat je gezond bent. Mocht het iets meer oranje kleuren, hoef je je nog geen zorgen te maken dat je iets onder de leden hebt, maar het is wel slim om wat meer te drinken. Deze kleur kan namelijk ontstaan als je te weinig vocht in je lichaam hebt.

Welke kleur heeft urine bij blaasontsteking?

Groen: Als uw urine groen is en niet wordt veroorzaakt door iets dat u heeft ingenomen, kan dit duiden op een urineweginfectie die wordt veroorzaakt door een specifieke bacterie.

Hoe moet ochtendurine eruit zien?

Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. 's Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je 's nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt.

Waarom is mijn urine donker geel?

Donkergeel. Logischerwijs wil een donkere kleur dan zeggen dat je urine een hoge concentratie urochroom bevat. Dat komt door een tekort aan vocht na te weinig drinken of veel zweten. 's Ochtends is een donkerdere kleur normaal omdat je 's nachts veel zweet.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een gezonde Urinekleur?

De kleur van je urine kan namelijk veel vertellen over je gezondheid. Normaal gesproken is je urine helder en licht- of felgeel van kleur, maar door een onderliggende aandoening, veranderingen in je eetpatroon of medicijngebruik kan de kleur veranderen.

Welke kleur urine bij nierfalen?

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.

Welke ziektes kun je zien in urine?

Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.

Wat zijn witte sliertjes in urine?

Eiwit in de urine is vaak een teken van nierschade. De nieren filteren het bloed, waardoor er urine ontstaat die vol zit met afvalstoffen. De filters in de nieren zorgen ervoor dat er alleen water en kleine afvalstoffen worden doorgelaten. Grotere stoffen zoals eiwitten worden door de filters tegengehouden.

Hoe ziet plas eruit met blaasontsteking?

Symptomen van een blaasontsteking

Een van de eerste tekenen van een cystitis is een sterke aandrang tot plassen, hoewel je blaas nauwelijks is gevuld. Die aandrang kan gepaard gaan met pijn in je onderbuik, een branderig gevoel bij het plassen en in sommige gevallen, een troebele en onaangenaam ruikende urine.

Wat zijn de symptomen van eiwit in urine?

Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.

Kun je eiwit in urine ruiken?

Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.

Waar duidt een sterk ruikende of stinkende urine op?

Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat. Andere gezondheidsproblemen die samengaan met stinkende urine zijn leverfalen, diabetes en nierstenen.

Is lichte plas goed?

Normaal is deze helder en licht- of felgeel. De kleur is donkerder als je weinig hebt gedronken of veel gezweet hebt. Hierdoor is het vochtpercentage in je urine laag.

Welke voeding geeft troebele urine?

'Ruikende' urine of 'troebele urine: als de urine plotseling anders ruikt, dan komt dit meestal door bepaalde voedingmiddelen, zoals bijvoorbeeld asperges, knoflook of vis. Het kan ook wijzen op een urineweginfectie.

Hoe weet je of je urineweginfectie hebt?

Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.

Wat kan de dokter in je urine zien?

Waarom dit onderzoek? Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).

Wat zijn kristallen in de urine?

Blaasstenen zijn net als de meeste nierstenen, opgebouwd uit calcium (kalk) en kristallen van oxalaat- of urinezuur. Ze komen vaker voor bij mannen en bij mensen die lange tijd een blaaskatheter hebben. Kristallen zetten zich dan vast aan en rondom de katheter. Deze kristallen kunnen uitgroeien tot een steen.

Heb je bij blaasontsteking eiwit in urine?

Laboratoriumonderzoeken als urineanalyse helpen de diagnose van acute blaasontsteking te bevestigen. De urine kan namelijk eiwit, bloed en soms nitrieten of pus bevatten.

Is kanker in urine te zien?

Een van de eerste onderzoeken als men blaaskanker vermoedt, is een urineanalyse. Indien er abnormale cellen in de urine ontdekt worden, zijn er bijkomende onderzoeken nodig om de plaats van de tumor te bepalen. Deze tumoren kunnen immers overal in de urinewegen verschijnen, van de nieren tot de urinebuis.

Hoe kun je testen of je nieren goed werken?

Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, vindt er als eerste onderzoek plaats van het bloed. Het bloed wordt met name onderzocht op kreatinine en ureum. Kreatinine is een afvalproduct van de spieren, ureum komt vrij bij de afbraak van eiwit. De nieren zuiveren deze stoffen uit het bloed.

Wat als je urine niet schoon is?

Wanneer dan blijkt dat de urine nog niet schoon is kunnen we de urine opsturen naar het ziekenhuis. In het laboratorium onderzoeken ze dan welke bacteriën er in de urine zitten zodat de behandeling daar op aangepast kan worden.

Hoe merk je dat het niet goed gaat met je nieren?

Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.

Waar heb je jeuk bij nierschade?

Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.

Wat moet je drinken voor je nieren?

Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.

Vorige artikel
Hoe moeilijk is Frans?
Volgende artikel
Hoe ziet hormonale acne eruit?