Waterpokken - Wat te doen bij waterpokken?

Hoe zien kinderziektes eruit?

Gevraagd door: Lena Woutersz  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (43 stemmen)

Het begint met rode vlekjes die binnen één dag overgaan in bultjes en blaasjes. Deze zitten vooral op het lijf, het gezicht en tussen de haren en kunnen flink jeuken. Bij de meeste kinderen verloopt de ziekte mild met hangerigheid en soms met koorts.

Hoe herken je vijfde ziekte?

Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Uw kind heeft misschien een beetje koorts en jeuk, maar voelt zich verder niet ziek. Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf.

Hoe weet je of het waterpokken zijn?

Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken.

Welke Vlekjesziekte heeft mijn kind?

Kinderziektes met vlekjes zijn: waterpokken, mazelen, vijfde ziekte, zesde ziekte, roodvonk en rode hond. De meeste vlekjesziekten zijn onschuldig. Van roodvonk en mazelen kan je kind wel flink ziek worden. Heeft je kind een ziekte eenmaal gehad, dan kan hij hem niet meer (of alleen in een mildere vorm) krijgen.

Wat zijn de 7 kinderziektes?

In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 6 kinderziektes?

De Latijnse naam van de zesde ziekte is exanthema subitum. De overige vlekjesziekten zijn de mazelen (1), roodvonk (2), rodehond (3), ziekte van Filatov-Dukes (4, bleek later een variant van rodehond) en erythema infectiosum (5, ook wel vijfde ziekte).

Wat zijn de vijf kinderziektes?

Vaak voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn:
  • waterpokken.
  • vijfde ziekte.
  • zesde ziekte.
  • roodvonk.
  • hand-, mond- en voetziekte.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

Bacteriële hersenvliesontsteking (bacterie)

huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt); ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover); stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen); koorts (vaak boven de 39 graden Celsius);

Hoe ziet de 6e ziekte eruit?

Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.

Wat voor soort uitslag heb ik?

Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.

Welke dag hoogtepunt waterpokken?

Dat betekent dat na de besmetting het 13 tot 18 dagen duurt voordat de eerste huiduitslag optreedt. Waterpokken is besmettelijk van twee dagen vóór het verschijnen van de eerste blaasjes totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen en zijn ingedroogd (ongeveer een week later).

Wat is de ergste dag met waterpokken?

De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.

Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken zichtbaar zijn?

Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt. Je kunt het virus overdragen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn totdat er korsten op de blaasjes zitten.

Kunnen volwassenen de vijfde ziekte krijgen?

Bij de vijfde ziekte heeft uw kind over het hele lichaam rode vlekjes. Deze kunnen samen een grotere vlek vormen. Soms kunnen volwassenen de ziekte ook oplopen, maar dit uit zich bij hen anders. De ziekte wordt veroorzaakt door het Parvo B19 virus en is besmettelijk.

Heb ik de vijfde ziekte gehad?

Vijfde ziekte bij volwassenen

Ze worden er echt ziek van. Klachten die dan veel voorkomen zijn: gewrichtsklachten zoals pijn en stijfheid van handen, knieën, polsen, en voeten. Deze klachten duren meestal twee weken. Ook krijgen sommige volwassenen vlekken in hun gezicht en over het hele lichaam.

Is de vijfde ziekte besmettelijk voor volwassenen?

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en wordt net als bij een verkoudheid overgedragen via druppeltjes in de lucht. Na besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de eerste vlekjes verschijnen. In de week voordat de eerste vlekken zichtbaar zijn, is de vijfde ziekte besmettelijk.

Is de zesde ziekte gevaarlijk voor volwassenen?

Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Een volwassene met zesde ziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.

Is de zesde ziekte besmettelijk voor volwassenen?

Het virus zit in speeksel van mensen die besmet zijn. Speeksel kan op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Zo kan iemand anders besmet raken. Het virus zit ook in de keel van iemand die besmet is.

Hoelang is de 6de ziekte besmettelijk?

De zesde ziekte is een besmettelijke virusziekte.

Na besmetting duurt het nog ongeveer tien dagen voordat je kind ziek wordt. In die tijd is hij wel besmettelijk voor anderen en dit blijft zo tot alle vlekjes weer zijn verdwenen.

Hoe begint een hersenvliesontsteking?

De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo'n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Wat doe je bij een vermoeden van hersenvliesontsteking?

Wat doe je bij hersenvliesontsteking?
  1. Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen.
  2. Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft.
  3. Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).

Hoe test je hersenvliesontsteking?

De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.

Welke kinderziektes zijn er?

De negen meest voorkomende soorten zijn:
  • Waterpokken.
  • Rodehond.
  • Bof.
  • Mazelen.
  • Vijfde ziekte.
  • Zesde ziekte.
  • Roodvonk.
  • Kinkhoest.

Wat is de vierde kinderziekte?

De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.

Welke leeftijd 6e ziekte?

De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Uw kind heeft opeens hoge koorts.

Vorige artikel
Hoe laat je je kind eten?