Hoe kun je te dik en toch ondervoed zijn? | DIEET

Hoe zie je of een baby ondervoed is?

Gevraagd door: drs Bjorn Slingerland  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (70 stemmen)

Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.

Hoe weet ik of mijn baby ondervoed is?

Ondervoeding. Ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken. Bij de maandelijkse controle op het consultatiebureau valt op dat de zuigeling in de voorafgaande maand niet goed is gegroeid of zelfs is afgevallen, terwijl het kind wel tevreden lijkt.

Is mijn baby te dun?

Wanneer je kind goed groeit en genoeg energie heeft is er vaak niets aan de hand. Merk je dat je kind niet goed groeit, weinig energie heeft of afvalt, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Maak een afspraak met de huisarts of neem, bij jonge kinderen, contact op met het consultatiebureau.

Hoe krijg ik mijn baby dikker?

Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.

Hoe baby dikker maken?

Maak je flesvoeding op de normale manier. Voeg daarna 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml melk toe. Probeer uit wat werkt bij je kindje. Dit is erg verschillend per baby, soms kan een mespuntje meel al genoeg zijn.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik of mijn kind genoeg drinkt?

Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.

Hoe vaak komt ondervoeding voor?

Uit onderzoek binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) blijkt dat gemiddeld één op de tien thuiswonende ouderen ondervoed is. Dit percentage loopt op van ongeveer 3% bij ouderen van 65-69 jaar tot 15-20% bij personen van 75 jaar en ouder.

Wat zijn de oorzaken van ondervoeding?

Wat is ondervoeding? Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven. Ondervoeding kan ontstaan doordat iemand te weinig eet of extra energie en voedingsstoffen verbruikt. Het probleem speelt vooral bij zieken en ouderen.

Wat kan wijzen op ondervoeding?

Symptomen ondervoeding

Zwakte en vermoeidheid (moe gedurende de dag en moeite met slapen). Stress en nervositeit. Een depressie. Misselijkheid.

Hoe stel je ondervoeding vast?

Een of meer van deze kenmerken moet aanwezig zijn:
  1. Onbedoeld gewichtsverlies: 5% of meer onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of 10% of meer onbedoeld gewichtsverlies in een periode van langer dan de afgelopen 6 maanden.
  2. Laag BMI*
  3. Verminderde spiermassa.

Wat kun je doen tegen ondervoeding?

Bespreek met uw huisarts hoe u weer sterker en fitter kunt worden:
  1. Maak het eten gezellig. Bijvoorbeeld door met iemand boodschappen te doen, te koken of te eten.
  2. Eet dingen waar veel eiwit en vet inzit. Zoals ei, bonen, vis, noten, volle yoghurt en kaas.
  3. Zorg dat u een voorraad eten heeft.
  4. Zorg dat u elke dag beweegt.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Mogelijk complicaties

Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie. Minder spierkracht en vermoeidheid. Verminderde kwaliteit van leven.

Is ondervoeding erg?

Ondervoeding leidt tot een langzamer herstel bij ziekte. Als een patiënt ziek is of niet actief is kan ondervoeding leiden tot afname van gewicht en spiermassa. Dit kan leiden tot afname van de algehele conditie en hart- en longcapaciteit. Ook zorgt ondervoeding voor een verminderde afweer en vertraagde wondgenezing.

Wat is de belangrijkste risicofactor op ondervoeding?

De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering van voedsel.

Hoe kun je merken dat een baby te weinig drinkt op een dag?

Te weinig voeding, dit zijn de signalen

Een baby die te weinig voeding krijgt, kan: Zwak huilen. Veel slapen en zich niet zelf melden voor een volgende voeding. Kort drinken.

Hoe weet je dat baby te weinig drinkt?

Tot de leeftijd van 6 weken heeft een baby best minstens 1 tot 2 ontlastingen per dag. Vanaf 8 weken kan het gebeuren dat hij ook eens een dagje overslaat. Blijft de ontlasting al in de eerste weken vaak een dagje of langer uit dan kan dit betekenen dat de baby te weinig melk drinkt.

Is het erg als baby fles niet leeg drinkt?

Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo'n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn.

Hoe vaak screenen op ondervoeding?

Screenen op ondervoeding op de polikliniek: BMI en percentage gewichtsverlies. Op de polikliniek is de prevalentie relatief laag; in Nederland ligt deze rond de 5–6 % (Leistra et al.

Welke 2 soorten ondervoeding zijn er?

Bij acute ondervoeding wordt vooral gewichtsverlies gezien dat optreedt door een veranderd metabolisme en verminderde voedselinname, of -opname in een periode van ziekte. Bij chronische ondervoeding blijft zowel het gewicht naar leeftijd als de lengte naar leeftijd achter, maar is gewicht naar lengte normaal.

Hoe merk je ondergewicht?

Gevolgen ondergewicht

Verslechterde huid, haar of tanden. Je wordt vaker en sneller ziek of misselijk. Je energie niveau blijft laag waardoor je je constant moe gaat voelen. Je krijgt vaker hoofdpijn omdat je bloedarmoede te laag is.

Wat gebeurt er als je ondervoed bent?

Als je ondervoeding hebt, krijg je minder energie (calorieën), eiwitten, vitamines en mineralen binnen dan je nodig hebt. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig.

Kan je overlijden aan ondervoeding?

Het niet-eten heeft grote gevolgen voor je lichaam, je geestelijke gezondheid en op je sociale leven. De gevolgen van anorexia kunnen zelfs zo groot zijn, dat dit leidt tot de dood. Helaas is dit bij 6% van de anorexiapatiënten het geval.

Is ondervoeding hetzelfde als ondergewicht?

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon.

Wat is een gevaarlijk laag gewicht?

Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.

Waarom dikke buik bij ondervoeding?

Hongeroedeem treedt op bij een eiwittekort door een slechte of eenzijdige voeding. Ieder verlies van eiwit uit het bloed heeft invloed op de waterhuishouding door het wegvallen van de colloid-osmotische druk, waardoor er geen vocht meer uit de weefsels kan worden weggezogen.

Volgende artikel
Hoe oud baby kussen?