Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Hoe wordt erfenis verdeeld België?

Gevraagd door: dr.h.c. Jet Ramcharan MPhil  |  Laatste update: 9 december 2023
Score: 4.6/5 (69 stemmen)

De nalatenschap wordt dan verdeeld in twee helften. De ene helft gaat naar de moederlijke lijn en de andere helft naar de vaderlijke lijn. De voorouders die het dichtst in graad staan, erven. In België erft men tot en met de vierde graad in de vierde orde.

Hoe verloopt de verdeling van een erfenis?

Een notaris kan helpen om een Akte van Verdeling op te stellen. In zo'n Akte van Verdeling legt de notaris vast wat iedereen krijgt uit de erfenis en tegen welke waarde. Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen.

Hoe wordt de nalatenschap verdeeld?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam. Jouw kind, dus zijn stiefkind, is dan geen erfgenaam.

Wie controleert verdeling erfenis?

De notaris kan bijvoorbeeld toezicht houden op de verdeling van de erfenis en controleren of de executeur testamentair zich houdt aan de regels en wensen van de overledene. Dit kan extra zekerheid bieden aan de erfgenamen en voorkomen dat er geschillen tussen de erfgenamen en de executeur ontstaan.

17 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

5 manieren om inboedel uit erfenis zonder ruzie te verdelen
  1. Verdeling in onderling overleg. ...
  2. Rouleren van inboedel. ...
  3. Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
  4. Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
  5. Veiling door loting.

Heeft aangetrouwde familie recht op erfenis?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Hebben stiefkinderen recht op kindsdeel?

Hebben stiefkinderen ook een kindsdeel? Stiefkinderen hebben op grond van de wet geen kindsdeel in de erfenis van de stiefouder.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Bij één kind bedraagt het kindsdeel de helft van de nalatenschap, bij twee kinderen is dat tweederde en bij drie of meer kinderen is dat driekwart. Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is.

Hoe verdeel je de inboedel bij een erfenis?

Hoe verdeel je de inboedel eerlijk?
  1. Maak, voordat het over de spullen zelf gaat, een plan van aanpak met alle betrokkenen. ...
  2. Maak een lijst met alle spullen die verdeeld moeten worden.
  3. Bepaal de waarde van de spullen. ...
  4. Laat iedereen een lijst maken van wat hij/zij het liefst wil hebben, in volgorde van belangrijkheid.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Hoe lang duurt een erfenis verdeling?

In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Wat met erfenis bij scheiding Belgie?

Bij scheiding van goederen blijft de erfenis eigen en is dit ook zo voor de opbrengsten ervan. Bij gemeenschap van goederen blijft de erfenis eigen maar vallen de opbrengsten in gemeenschap.

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Wat valt onder spullen voor de erfenis?

Een erfenis of nalatenschap is alles wat je achterlaat na je overlijden. Spaargeld, een eigen huis, maar ook kleding, sieraden, meubilair en schulden. Hoe kun je regelen dat jouw spullen terechtkomen bij wie jij wilt en wat gebeurt er met je spullen als je niets regelt?

Hoe bepaal je waarde inboedel bij overlijden?

De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Wie erft de sieraden van moeder?

Het is in veel families gebruikelijk dat de dochters de sieraden van de moeder erven en de zoons die van de vader. En als er geen dochters zijn worden de persoonlijke sieraden van de moeder toegewezen aan de kleindochters met voorbijgaan van de zoons.

Hoe lang duurt de afwikkeling van de erfenis in Belgie?

Waarom duurt dat allemaal zo lang? In Vlaanderen moet de aangifte van nalatenschap ingediend zijn binnen de 4 maanden na een overlijden. De successierechten moeten dan betaald zijn binnen de 6 maanden na het overlijden. Dikwijls is er vertraging in de afhandeling om heel veel verschillende redenen.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Hoe lang mag je een rekening van een overledene aanhouden?

Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? Je hebt het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.

Vorige artikel
Hoe lang baby in baby bad?