Bekkenbodem Wat is een verzakking

Hoe weet je of je verzakking hebt na bevalling?

Gevraagd door: Ben Jacobi PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (9 stemmen)

Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Hoe merk je verzakking na bevalling?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Hoe lang na bevalling verzakking?

Uiteindelijk duurt het herstel van de bekkenbodem minimaal een half jaar. Na de bevalling kan de ontlasting ook leiden tot een verzakking. Na de bevalling moet de ontlasting weer op gang komen. Wanneer dit lang op zich laat wachten, kan het zijn dat je zo hard moet persen dat er een verzakking ontstaat.

Kan je zelf voelen of je een verzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoeveel vrouwen hebben verzakking na bevalling?

Bij 40 tot 60 procent van de vrouwen is er sprake van een verzakking na de geboorte. Inge Hemel meldt wel dat iedere vrouw na het bevallen last heeft van speling in het steunweefsel, alleen bij sommige vrouwen houdt dit na het ontzwangeren nog aan en dan is er sprake van een verzakking.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de symptomen van een verzakking?

Symptomen verzakking
  • een zwaar gevoel in de vagina of laag in de rug;
  • gevoel van een zwelling in of buiten de vagina;
  • problemen bij het plassen zoals een gevoel de blaas niet goed leeg te kunnen plassen, vaak plassen, hevige aandrang hebben om te plassen;

Kan een verzakking vanzelf overgaan?

Een verzakking verdwijnt niet door bekkenfysiotherapie, maar de oefeningen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen bij een lichte of matige verzakking. U leert de bekkenbodemspieren beter beheersen, zodat zij de druk van de verzakte organen beter kunnen opvangen als u beweegt of hoest.

Wat te doen als je denkt dat je een verzakking hebt?

Dus wanneer je klachten hebt, schaam je niet en maak een afspraak met de huisarts. ' Wanneer de diagnose inderdaad een verzakking is, kunnen oefeningen bij de bekkenbodemfysiotherapeut een oplossing zijn. Maar ook het plaatsen van een ring in de vagina of een operatie.

Wat moet je niet doen bij een verzakking?

Niet alleen bij zwaar werk ontstaat er buikdrukverhoging, maar bij veel van onze dagelijkse activiteiten zoals inademen, de adem vast zetten, bukken, knielen, hurken, kracht zetten, persen, snuiten, niezen, hoesten, lachen, afzetten, lopen, joggen en springen. Vaak doe je een paar dingen tegelijk.

Wat te doen bij lichte verzakking?

Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: voorwandplastiek. Als je twijfels hebt, kun je de keuzehulp verzakking raadplegen.

Hoe voorkom je verzakking na bevalling?

Bekkenbodemoefeningen: Het doen van bekkenbodemoefeningen kan helpen de spieren en weefsels in het bekken te versterken en te herstellen. Daar zijn speciale oefeningen voor. Gezond gewicht: Overgewicht kan druk uitoefenen op de bekkenbodemspieren, dus het is belangrijk om een gezonde gewicht te handhaven.

Hoe verzakking vaststellen?

Een verzakking kan aan de buitenkant tussen de benen zichtbaar zijn. Bij persen is dit vaak beter te zien. Er is of komt een bol te voorschijn. Als de verzakking minder groot is, kan de gynaecoloog de verzakking met inwendig onderzoek vaststellen.

Kun je seks hebben met een verzakking?

Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.

Hoe kan een verzakking verholpen worden?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een blaasverzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.

Welke leeftijd een verzakking?

Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.

Hoe lang duurt herstel verzakking?

Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen. Het is erg moeilijk om algemene leefregels te geven die gelden voor iedereen maar globaal mag u de eerste 2 weken na de operatie zo goed als niets doen.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Kan je baarmoeder eruit vallen?

Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).

Is een verzakking gevaarlijk?

In ernstige gevallen kan de baarmoeder zelfs tot buiten de vagina uitstulpen. De verzakking van de baarmoeder zelf geeft vaak geen duidelijke klachten. Echter kan de verzakking druk geven op andere organen zoals blaas of darmen, wat wel klachten kan geven.

Is een verzakking te zien op een echo?

Echografie bij een verzakking

Met een specifieke inwendige test (de POP-Q) wordt de gradatie en soort van de verzakking bepaald, maar met een uitwendige echo kan de verzakking ook in beeld gebracht worden.

Hoe lang baarmoeder voelbaar na bevalling?

Het is ongelofelijk vinden wij, je baarmoeder krimpt in 1 tot 2 weken weer tot achter het schaambot. Dit kun je zeker in die eerste week voelen, vaak tijdens het geven van borstvoeding, mocht je dit willen geven. Je kunt dan last hebben van pijnlijke krampen.

Wat is een verzakking na zwangerschap?

Een verzakking is het verplaatsen van de blaas, baarmoeder of endeldarm in het kleine bekken. Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem, vaak als gevolg van een zwangerschap en bevalling.

Kan je moe zijn van een verzakking?

Klachten. De symptomen van een verzakking zijn afhankelijk van het orgaan dat is verzakt. Vaak geeft een verzakking het gevoel dat er 'iets uit de vagina stulpt'. Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt.

Waarom 6 weken rust na bevalling?

De baarmoeder

Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.

Wat is het pijnlijkste van de bevalling?

Buik, rug- en beenweeën

We weten nog niet goed hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het kan voor een deel liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen.