Kinderopvangtoeslag: hoe wijzigingen doorgeven

Hoe weet je of je kinderopvangtoeslag terug moet betalen?

Gevraagd door: prof. Dean de Leeuw MA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (14 stemmen)

Uw toeslag is eerst berekend met een schatting van uw inkomen. Bij de definitieve berekening weten we uw echte inkomen. Is dat hoger dan de schatting? Dan hebt u te veel toeslag gekregen, en moet u daarom terugbetalen.

Hoe controleert de Belastingdienst kinderopvangtoeslag?

van uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds krijgen we een jaaropgaaf van uw inkomen. van uw kinderopvang krijgen we de opvanguren en de kosten door. van uw werkgever krijgen we door hoeveel uren u hebt gewerkt voor uw kinderopvangtoeslag. van uw verhuurder krijgen we uw huur door.

Hoe weet ik of ik toeslag moet terugbetalen?

Als u te veel toeslag heeft ontvangen, moet u toeslag terugbetalen. U krijgt dan een 'terugvorderingsbeschikking' en een acceptgiro van de Belastingdienst. Kunt u het bedrag niet in één keer terugbetalen? Dan kunt u in maandelijkse termijnen betalen.

Hoe kinderopvangtoeslag terugbetalen?

Bij de brief zit een acceptgiro of betaalinformatie waarmee u het bedrag kunt terugbetalen. U moet dat doen vóór de uiterste betaaldatum die op de voorkant van de brief staat. U hoeft niet per se de acceptgiro te gebruiken. U kunt het bedrag ook overmaken op ons rekeningnummer NL86 INGB 0002 4455 88.

Hoe weet ik of ik gedupeerd ben kinderopvangtoeslag?

Uw dossier opvragen kan met een schriftelijk verzoek (een brief) of telefonisch via het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800 - 2 358 358 (gratis).

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor toeslagenaffaire?

Gedupeerde ouders toeslagaffaire: meld u voor 15 februari

Het gaat om ouders waarvan de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet en/of onterecht is teruggevorderd tussen 2005 en 2019. Op de website van Belastingdienst staat meer info over wie er wel en wie er niet in aanmerking komt voor de compensatie.

Hoe weet je of je in aanmerking komt toeslagenaffaire?

Ouders moeten zich hiervoor zelf bij ons aanmelden als gedupeerde. Na aanmelding doen wij een eerste toets om te beoordelen of de ouder in aanmerking komt voor deze regeling. Dit doen we binnen 6 maanden na aanmelding. Dit is onderdeel van de Catshuisregeling kinderopvangtoeslag.

Hoeveel terugbetalen kinderopvangtoeslag?

Uw toeslag terugbetalen in maximaal 24 maanden. Met deze betalingsregeling betaalt u elke maand een deel van uw toeslag terug. Dit doet u maximaal 24 keer, totdat u uw hele toeslag hebt terugbetaald. U kiest er zelf voor of u uw toeslag terugbetaalt in maximaal 24 maanden.

Waarom moet ik kinderopvangtoeslag terugbetalen?

Uw toeslag is eerst berekend met een schatting van uw inkomen. Bij de definitieve berekening weten we uw echte inkomen. Is dat hoger dan de schatting? Dan hebt u te veel toeslag gekregen, en moet u daarom terugbetalen.

Waarom moet ik kinderbijslag terugbetalen?

Als u te veel geld van ons ontvangt

Dan moet u dit terugbetalen. Heeft u te veel ontvangen omdat u iets niet heeft doorgegeven? Of iets niet goed heeft doorgegeven? Dan kunt u ook een boete krijgen.

Waar kan je je belastingschuld zien?

Naast een aanvraag via de BelastingTelefoon of Helpdesk Intermediairs kunt u op nog 2 nieuwe manieren een schuldenoverzicht bij de Belastingdienst opvragen: via een speciale bestellijn en via e-mail. Via de bestellijn van de Belastingdienst: 0800-0230107. Onder optie 6 kunt u per BSN/RSIN een overzicht aanvragen.

Hoe kan ik zien wat er openstaat bij de Belastingdienst?

U kunt uw aanslagen en beschikkingen ook vinden in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Gebruikt u de Berichtenbox nog niet? Activeer dan eerst uw account op MijnOverheid. Daarna kunt u meteen de juiste aanslag of beschikking opzoeken.

Hoe worden toeslagen gecontroleerd?

De fiscus gebruikte vanaf april 2013 een zogeheten risicoclassificatiemodel. Op basis van allerlei indicatoren werd bepaald wie extra gecontroleerd zou worden bij de aanvraag van toeslagen en daarvoor werd een zelflerend algoritme gebruikt.

Hoe werkt definitieve berekening kinderopvangtoeslag?

Niemand in uw huishouden doet belastingaangifte

U krijgt dan de definitieve berekening tussen eind juni en 31 december na afloop van het jaar waarvoor u de toeslag kreeg. Want dan is uw inkomen van dat jaar pas bij ons bekend. De definitieve berekening van 2021 krijgt u dus tussen eind juni en 31 december 2022.

Wat geeft de kinderopvang door aan de Belastingdienst?

Als kindercentrum of gastouderbureau kunt u de toeslag van uw klant op uw rekening laten storten en verrekenen met de kinderopvangkosten. U en uw klant moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen: U hebt een overeenkomst met partnerschap of zonder partnerschap met ons afgesloten.

Waarom is mijn kinderopvangtoeslag stopgezet?

In de volgende situaties zetten wij uw toeslag stop. U hebt onterecht geen zorgverzekering. U verhuist naar het buitenland en hebt geen Nederlandse zorgverzekering meer. U hebt aangegeven dat u gemoedsbezwaard bent.

Wat invullen bij kinderopvangtoeslag?

Het gaat erom dat u deze gegevens weet:
  1. naam en adres van de opvang.
  2. registratienummer uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
  3. opvanguren per maand.
  4. kosten van de opvang (uurtarief)

Hoeveel geld krijgen gedupeerde toeslagenaffaire?

Als gedupeerde van de toeslagenaffaire had ze namelijk recht op een bedrag van 30.000 euro, plus het kwijtschelden van al haar schulden bij de overheid (waaronder: studiefinanciering, belastingschulden en zorgverzekeringsschulden), plus het wegstrepen van de schulden van de partner bij de overheid, plus het overnemen ...

Is kinderopvang aftrekbaar van de belasting?

Is kinderopvang aftrekbaar? De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Wie komt in aanmerking voor 30000?

Bijna 15.500 ouders die zich vóór 15 februari hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebben recht op de Catshuisregeling. Het bedrag van 30.000 euro is een eerste uitbetaling aan compensatie voor ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag.

Wat houd de lichte toets toeslagenaffaire?

UHT gebruikt een lichte toets om te kijken of ouders recht hebben op de Catshuisregeling. Daarbij wordt onder meer gecontroleerd of ouders ooit kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd en of ze voldeden aan de voorwaarden voor de toeslag. Voor ongeveer 12.500 ouders heeft UHT de lichte toets inmiddels gedaan.

Welke toeslagen vallen onder de toeslagenaffaire?

In eerste instantie verwees de toeslagenaffaire specifiek naar de problematiek rondom de kinderopvangtoeslag. Later bleek dit ook mogelijk voor de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget te gelden. Naar schatting gaat het bij die toeslagen om 9.000 burgers.

Wat is de compensatieregeling?

Een compensatieregeling is een regeling waarbij voor een categorie benadeelden de (hoogte van de) vergoeding van schade en de criteria om hiervoor in aanmerking te komen worden geregeld.

Kan ik me nog aanmelden voor de toeslagenaffaire?

Dit noemen we een herbeoordeling. Aanmelden voor een herbeoordeling is gratis. Wij vragen geen inschrijfgeld of bemiddelingskosten, en zullen dat ook nooit doen. U kunt zich aanmelden tot 1 januari 2024 .

Heb ik recht op de Catshuisregeling?

Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag: heb ik recht op €30.000? In december 2020 heeft het kabinet besloten om gedupeerde ouders sneller en ruimer te compenseren. Eén van de afspraken is dat alle ouders zo snel mogelijk €30.000 krijgen. Dit heet de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag.

Volgende artikel
Wat is de kleinste kinderwagen?