Bladder prolapse symptoms & treatment

Hoe weet je of je blaas verzakt is?

Gevraagd door: ir. Josephine Kijk in de Vegte BA  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.1/5 (29 stemmen)

Verzakking van de blaas U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. U moet vaak plassen. U kunt uw blaas niet goed leegplassen. U plast met een slappere of sproeiende straal.

Hoe herken je een verzakte blaas?

Er kan urineverlies optreden op momenten dat uw blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen. Ook pijn in onderrug, pijn bij het vrijen en het vaak hebben van een blaasontsteking kunnen een symptoom zijn van een blaasverzakking.

Kun je een blaasverzakking voelen?

Als uw blaas verzakt, kan het voelen alsof er een bal tussen uw benen zit. Ook kan het een zeurderige pijn in de buik veroorzaken die kan uitstralen naar de rug. Gedurende de dag worden de klachten vaak erger, maar als u rust houdt dan verminderen de klachten.

Hoe kom je erachter of je een verzakking hebt?

Welke klachten heb ik bij een verzakking?
  • Vaak de drang hebben om te plassen.
  • Moeite met zitten, lopen of fietsen door een balvormig gevoel tussen uw benen.
  • Een zeurderig gevoel onderin de buik.
  • Uitstralende pijn naar de rug.
  • Moeite met plas ophouden en daardoor soms plas verliezen.

Hoe voelt een lichte verzakking?

Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.

40 gerelateerde vragen gevonden

Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?

Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen. Sommige huisartsen sturen je door naar de bekkenfysiotherapeut voor een consult.

Kan een verzakking vanzelf overgaan?

Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.

Kan een blaasverzakking kwaad?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een blaasverzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.

Waar heb je pijn bij verzakking?

U kunt de verzakking als 'een bal' tussen de benen bij de vagina voelen. Dit geeft vaak een irriterend gevoel. Sommige vrouwen hebben ook pijn of last bij de sex. Als de verzakking groter is, kan het hinderlijk zijn bij het fietsen en lopen.

Wat te doen bij lichte verzakking?

Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking. Als de verzakking klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.

Hoe poepen met verzakking?

Ga alleen bij aandrang naar het toilet en pers niet als u geen aandrang heeft. Neem een juiste WC houding aan: ga ontspannen zitten met een licht gebogen rug en uw voeten op een voetenbankje. Hierdoor zijn uw knieën hoger dan uw heupen en heeft de endeldarm de juiste positie waardoor het ontlasten makkelijker is.

Welke leeftijd een verzakking?

Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.

Kun je met een verzakking vrijen?

Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.

Hoe gevaarlijk is een verzakking?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: achterwandplastiek.

Hoe voelt verzakte bekkenbodem?

Mogelijke klachten

een gevoel van zwaarte of druk in het bekken; terugkerende blaasontstekingen; urineverlies; moeite de blaas te legen.

Hoe lang duurt herstel verzakking?

Na 6 weken mag u uw werk weer gaan opbouwen. Bespreek met uw gynaecoloog wat voor werk u doet en wat u wel en niet mag doen. Na de operatie krijgt u pijnstillers tegen de pijn.

Wat mag je niet doen als je een verzakking hebt?

Het is dus belangrijk dat je in je dagelijkse activiteiten die buikdruk niet te hoog laat zijn en afstemt op wat jouw bekkenbodem en steunweefsels kunnen dragen. Dit beperken en afstemmen van de buikdruk heet buikdrukregulatie. De belangrijkste stelregel hierbij is: Til niet meer dan je bekkenbodem kan dragen!

Kan uroloog verzakking zien?

Tijdens het urologisch onderzoek ligt u in een onderzoeksstoel met de benen gespreid. De arts kijkt dan ook of u een verzakking heeft. Er kan gevraagd worden om te hoesten, dit om te zien of u dan last van urineverlies heeft. Bij sommige klachten is het belangrijk om in de blaas te kijken.

Is een verzakking een zware operatie?

Iedere operatiewond doet pijn. U krijgt na de operatie voldoende pijnstillende middelen, zodat u de pijn niet of nauwelijks voelt. Wanneer een verzakking van de achterwand is hersteld, kan het zitten direct na de operatie pijnlijk zijn. Bij een sacrospinale fixatie kunt u pijn ervaren in de rechterbil.

Welke oefeningen bij blaasverzakking?

Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.

Hoe wordt een verzakking verholpen?

Een operatie voor een verzakking kan meestal via de schede met oplosbare hechtingen. Dus zonder gebruik van een implantaat. De verzakking wordt dan met lichaamseigen weefsel verholpen. Dit is vergelijkbaar met het herstellen van een gat in kleding met naald en draad.

Is een verzakking te zien op een echo?

Met een specifieke inwendige test (de POP-Q) wordt de gradatie en soort van de verzakking bepaald, maar met een uitwendige echo kan de verzakking ook in beeld gebracht worden. De kop van het echoapparaat wordt op de buitenkant van de vagina geplaatst waardoor je de stand van de blaas en de endeldarm kunt zien.

Hoe lang duurt een operatie aan een verzakking?

Daarmee worden nieuwe verzakkingen zo veel mogelijk voorkomen. Daarna wordt de vaginawand die ook te wijd geworden is, gedeeltelijk weggenomen en weer gehecht. Zo komt de voorwand van de vagina weer op de plaats waar deze hoort en is de uitstulping verdwenen. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Kan de darm op de blaas drukken?

Door de volle darm ontstaat er mogelijk druk op de blaas waardoor deze ook geprikkeld raakt en zich regelmatig gaat samentrekken. Het gevolg kan urineverlies zijn of vaak plassen.

Hoeveel vrouwen hebben last van een verzakking?

Bekkenbodemklachten bij veel vrouwen niet behandeld

Bekkenbodemklachten komen in Nederland bij vrouwen boven 40 jaar veel voor: 30-55 procent heeft UI-klachten en meer dan 40 procent heeft een prolaps. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van deze vrouwen.

Vorige artikel
Hoeveel K is fel licht?