Het mannelijk orgasme uitgelegd!

Hoe weet je dat er iets mis is met je baarmoeder?

Gevraagd door: drs Nienke van Parijs  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (10 stemmen)

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Hoe herken je een baarmoederontsteking?

Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben:
 • pijn onderin je buik.
 • koorts (38 graden of hoger)
 • er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
 • het vocht/slijm uit je vagina heeft een andere kleur dan normaal.
 • pijn bij het vrijen.
 • je voelt je ziek.

Wat zijn de symptomen van een vleesboom in de baarmoeder?

Symptomen Vleesboom in de baarmoeder
 • een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
 • lage rugpijn;
 • langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
 • hevige menstruaties;
 • (hevige) buikpijn.

Hoe voel je een vergrote baarmoeder?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan er mis zijn met je baarmoeder?

Het steunweefsel dat de baarmoeder, maar ook de blaas en het rectum ondersteunt en op hun plaats houdt, is soms verzwakt door zwangerschappen, overgewicht, chronische hoest of is in aanleg te zwak. Verschillende problemen kunnen opduiken zoals urineverlies, verstopping of uitstulping van een orgaan in de vagina.

Hoe merk je dat je een vleesboom heb?

U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent. pijn als u ongesteld bent.

Kan huisarts vleesboom zien?

De huisarts kan aan de hand van uw verhaal vermoeden dat er een vleesboom aanwezig is, en kan dat verder onderzoeken. Dat gebeurt met een gynaecologisch onderzoek of een inwendige echo. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Vaak is er dan al een medisch specialist in beeld, zoals een gynaecoloog.

Wat kan pijn in de onderbuik betekenen?

Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen ontwikkelen zich doorgaans in de vruchtbare leeftijd bij vrouwen vanaf 35 jaar. Er is ook een klein aantal vrouwen dat al op jongere leeftijd vleesbomen ontwikkelt. Rond de overgang heeft de helft van alle vrouwen vleesbomen ontwikkeld. Wel kunnen deze variëren in aantal en grootte.

Hoe voelt een verzakking van de baarmoeder?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Wat zijn de 5 klassieke symptomen van een ontsteking?

Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst.

Kan je last hebben van je baarmoeder?

De klachten bij een baarmoeder- of vaginatopverzakking komen vaak van andere organen en structuren zoals banden in het bekken. U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen.

Hoe voelt een cyste baarmoeder?

De cysten geven meestal geen klachten. Soms ontstaat een drukgevoel of pijn in de onderbuik. Door druk op de blaas moet je vaker plassen. Wanneer de cyste gedraaid zit of openscheurt, kan dit hevige pijn uitlokken.

Welke klachten bij poliep in baarmoeder?

De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.

Wat zijn de symptomen van een verzakking?

Symptomen verzakking
 • een zwaar gevoel in de vagina of laag in de rug;
 • gevoel van een zwelling in of buiten de vagina;
 • problemen bij het plassen zoals een gevoel de blaas niet goed leeg te kunnen plassen, vaak plassen, hevige aandrang hebben om te plassen;

Wat zijn Alarmsymptomen?

De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...

Waarom krijg ik steken in mijn baarmoeder?

Steken in de baarmoeder

De oorzaak hiervan ligt meestal bij een aangeboren afwijking van je baarmoeder. Je menstruatiebloed zal zich hierdoor opstapelen waardoor je pijn kan ervaren in je onderbuik. Tot slot nogmaals dit: alle afwijkende pijn in de buik is een reden om naar de dokter te gaan.

Wat is een stress buik?

Stress en de buik

Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.

Waar pijn bij vleesboom?

In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.

Is een vleesboom gevaarlijk?

Een vleesboom kan vervelende klachten geven, maar is vrijwel nooit gevaarlijk. Meestal heb je voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan je hierbij adviseren.

Kunnen vleesbomen kwaad?

Heel zelden verschrompelt een myoom door te weinig bloedtoevoer (myoomnecrose) met mogelijk hevige buikpijn als gevolg. Myomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Soms kan de gynaecoloog uw vleesboom niet goed zien met een inwendige echo. U krijgt dan wat water in uw baarmoeder gespoten. Dan maakt de gynaecoloog opnieuw een inwendige echo. Zo kan de gynaecoloog de baarmoederholte en de vleesboom beter zien.

Wat is een fibroom in de baarmoeder?

Myomen, fibromen, fibromyomen en vleesbomen zijn synoniemen. Het zijn goedaardige gezwellen in de spierwand van de baarmoeder. Fibromen kunnen op verschillende locaties in de baarmoeder voor- komen: de buitenzijde, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte.

Wat is een poliep in de baarmoeder?

Baarmoederpoliepen zijn goedaardige uitstulpingen van het baarmoederslijmvlies (de binnenzijde van de baarmoeder). Ze zijn het gevolg van een woekering van cellen in het baarmoederslijmvlies (endometrium). Baarmoederpoliepen zijn meestal goedaardig, hoewel sommige uiteindelijk kwaadaardig kankerweefsel kunnen worden.

Volgende artikel
Kan een baby in een park slapen?