Bronchitis in Babies - Causes, Symptoms, Risks & Treatment

Hoe weet je als een kind bronchitis heeft?

Gevraagd door: Tessa van Beek  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (63 stemmen)

Symptomen van bronchitis bij kinderen
Wanneer kinderen bronchitis hebben, moeten ze veel hoesten. Ook kan uw kind zich benauwd voelen of een snelle piepende adem hebben. Andere symptomen zijn: een verhoging, koorts, slijm ophoesten en overgeven tijdens het hoesten. Verder kunt u bijhouden wanneer uw kind moet hoesten.

Hoe lang duurt bronchitis bij kinderen?

Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over. Meestal heeft u na 2 weken geen klachten meer. Het hoesten kan soms nog wel 4 weken langer duren.

Hoe testen op bronchitis?

Symptomen acute bronchitis

U heeft last van pijnlijke droge hoest die over gaat in hoest met slijm. Ook bent u moe, heeft u een piepende adem, bent u benauwd, heeft u een drukkend gevoel op uw borst en heeft u koorts. U kunt ook acute bronchitis hebben zonder koorts.

Hoe begint bronchitis?

Als u na griep of verkoudheid last heeft van droge hoest met slijm, dan heeft u acute bronchitis. Hierbij zijn de kleine buisjes in de longen (de bronchiën) ontstoken. Deze ontsteking ontstaat doordat er een virus of een bacterie in de bronchiën komt.

Hoe kom je zo snel mogelijk van bronchitis af?

Tips bij acute bronchitis
 1. Neem extra rust. In bed blijven hoeft niet.
 2. Drink voldoende, vooral als je koorts hebt. ...
 3. Eet gezond.
 4. Probeer te vermijden dat je longen geïrriteerd raken. ...
 5. Stomen helpt ook. ...
 6. Krijg je antibiotica? ...
 7. Neem pijnstillers als je pijn hebt.
 8. Bestel gratis het boekje Omgaan met energie.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang thuis blijven met bronchitis?

Acute bronchitis gaat vaak vanzelf weg, vaak binnen ongeveer 2 weken. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Wel is het slim om te stoppen met roken, genoeg rust te nemen en genoeg te eten en te drinken. Als u bronchitis heeft kan uw arts luchtwegverwijders voorschrijven.

Wat moet je eten bij bronchitis?

De meeste mensen met longemfyseem of chronische bronchitis hebben, naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, behoefte aan extra energie. Dit komt neer op ongeveer 600 Kcal. Dit staat gelijk aan ongeveer 4 boterhammen met margarine, vleeswaren en/of kaas en een beker melk.

Hoe herken je een beginnende longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. U kunt last hebben van hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Waarschijnlijk krijgt u antibiotica.

Wat voel je bij een luchtweginfectie?

Bij een lage luchtweginfectie voelen mensen zich vaak erg ziek. Ze hebben daarbij veelal last van hoesten, kortademigheid en pijn (bij het hoesten) en hebben soms een snelle hartslag of snelle adem- haling. Ook kan er koorts, vermoeidheid of verwardheid (delier) ontstaan.

Hoe klinkt bronchitis?

Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.

Kun je bronchitis zien op longfoto?

Bij een bronchitis is de röntgenfoto normaal. Bij een longontsteking (pneumonie) zijn één of meer verdichtingen of soms een toegenomen streperig patroon te zien. Actieve tuberculose wordt gewoonlijk waargenomen in de longtoppen.

Hoe stel je bronchitis vast?

De symptomen van een bronchitis kunnen zijn:
 1. slijmhoest (belangrijkste symptoom): doorgaans gedurende ongeveer 2 weken; kan ook langer aanslepen.
 2. kortademigheid;
 3. piepende ademhaling;
 4. pijn op de borstkas;
 5. koorts.

Welke kleur slijm bij bronchitis?

Maar na een aantal dagen zult u merken dat u slijm ophoest. Aan de kleur van het slijm kunt u zien of een virus of bacterie de oorzaak is: Als het slijm geel of groen is, dan is de oorzaak waarschijnlijk een bacterie. Is het slijm wit, dan is de oorzaak waarschijnlijk een virus.

Wat helpt bij bronchitis kind?

Bronchitis gaat vaak vanzelf over. Hoestdrank helpt hier niet bij. Als uw kind veel hoest en de bronchitis gaat niet over, dan kan de arts uw kind antibiotica geven. Als uw kind heftig hoest, laat de arts dan naar de longen van uw kind luisteren.

Hoe lang mag een kind hoesten?

Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.

Hoe lang duurt bronchiolitis?

Hoe lang duurt bronchitis? Meestal verdwijnt acute bronchitis binnen enkele dagen tot een week zonder medische tussenkomst. Soms echter duurt de hoest in verband met acute bronchitis een aantal weken of maanden. Dit komt omdat het lang duurt voordat de ontsteking in de longen genezen is.

Hoe verloopt een luchtweginfectie?

Infecties van de luchtwegen geven de volgende klachten: hoesten, keelpijn, heesheid, loopneus en vaak ook hoofdpijn en koorts. Een bovensteluchtweginfectie (van neus en keel) is meestal na één of twee weken verdwenen. Wel kunnen de slijmvliezen nog een tijd (over)gevoelig zijn.

Kan luchtweginfectie vanzelf overgaan?

Het gaat meestal vanzelf over

Ook zonder behandeling ben je er vaak binnen 3 tot 14 dagen weer vanaf. Van een verkoudheid en andere virale bovenste luchtweginfecties weten we dat wel. Maar gezonde mensen kunnen ook bacteriële onderste luchtweginfecties als bronchitis en zelfs een longontsteking zelf oplossen.

Hoe weet een arts of een luchtweginfectie viraal of bacterieel is?

Bij een bacteriële oorzaak is iets vaker sprake van koorts en keelpijn en bij een virale verwekker frequenter van rinoroe en hoestklachten. Echter, bij een minderheid van de patiënten met koorts en keelpijn in afwezigheid van rinorroe en hoestklachten bleek de oorzaak bacterieel.

Kun je een longontsteking hebben zonder koorts?

De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.

Wat is een lichte longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. U kunt last hebben van hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Waarschijnlijk krijgt u antibiotica.

Kan een huisarts een longontsteking vaststellen?

Als je arts een longontsteking vermoedt, kan hij een röntgenfoto van je longen laten maken. Die foto kan de diagnose bevestigen, en helpen om het onderscheid te maken tussen een longontsteking en een bronchitis.

Welk fruit is goed voor de longen?

Betere longen door bananen, tomaten en appels. Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.

Welke voeding is goed voor de longen?

Eet je longen gezond: 5 onmisbare voedingsmiddelen
 1. Eieren en peulvruchten. Eiwitten zijn onmisbaar voor gezonde longen. ...
 2. Water voor je longen. Onderschat nooit de kracht van een glas water. ...
 3. Vette vis en olijfolie. Omega 3-vetzuren horen in elke gezonde maaltijd thuis. ...
 4. Vezels voor je longen. ...
 5. Tijm en gember.

Welke groenten zijn goed voor je longen?

Broccoli en bloemkool

Deze twee groenten bevatten veel sulforafaan, een stof die en positief effect op het afweersysteem van de longen heeft, ontdekten onderzoekers van de John Hopkins Bloomberg School. De stof helpt het immuunsysteem schadelijke bacteriën uit de longen te verwijderen.

Vorige artikel
Hoe ligt een baby 35 weken?
Volgende artikel
Kun je met 14 weken baby voelen?