Hoe weet ik waar mijn kind allergisch voor is?

Gevraagd door: Fabian van der Laan  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (67 stemmen)

Welke allergieklachten kan je kind ervaren? De symptomen van een allergie aan de luchtwegen zijn: veel niezen en een verstopte neus of een loopneus. Verder kan een kind tranende, rode of jeukende ogen hebben. Daarnaast kan een kind zich ook erg vermoeid voelen wat weer van invloed kan zijn op prestaties op school.

Hoe weet ik of mijn kind allergisch is?

Symptomen allergie bij kinderen

Algemene klachten bij een allergische reactie kunnen zijn: niezen, jeuk, tranende ogen, roodheid van de huid, vermoeidheid, concentratieproblemen, moeite met slapen, darmkrampen, diarree en benauwdheid.

Hoe allergie testen bij kind?

Bij vermoeden van voedingsallergie wordt vaak met vers voesdel getest waarbij er eerst in het voedingsmiddel geprikt wordt, gevolgd door de huid. Een 15 minuten later kan de test worden afgelezen. Bij een allergische reactie onstaat er een beperkte huiduitslag en jeuk thv de prikplaats.

Waar kind laten testen op allergie?

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts kan deze bepalen of het om een allergie gaat of iets anders. Mogelijk zal de arts een allergietest willen laten uitvoeren. Dat kan soms in zijn praktijk of hij verwijst je kind door naar een specialist, bijv. kinderarts of allergoloog.

Hoe kun je erachter komen waar je allergisch voor bent?

Wanneer je allergisch bent, zal er uit de bloedtest blijken dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent. Er wordt een buisje bloed afgenomen bij de huisarts of bij een prikpost, dat vervolgens wordt geanalyseerd in een (ziekenhuis)laboratorium.

ZO KOM JE ERACHTER OF JE ALLERGISCH BENT - TOPDOKS EXTRA - TOPDOKS

24 gerelateerde vragen gevonden

Kan je opeens ergens allergisch voor zijn?

Veel volwassenen met een voedselallergie vragen zich af wat de oorzaak van hun plotselinge allergie is. Zwangerschap zou mogelijk leiden tot nieuwe allergieën, wat sommige wetenschappers doet vermoeden dat hormonen een rol spelen. Een andere oorzaak genoemd door patiënten is een virusinfectie.

Kan je plots allergisch worden?

Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.

Waar kan ik een allergietest laten doen?

Afhankelijk van het soort test kan je de allergietest best doen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Hoe oud moet je zijn voor een allergietest?

Er staat geen minimumleeftijd op het uitvoeren van allergietesten. Negatieve testen kunnen evolueren naar positieve. Allergieën evolueren immers met de leeftijd van het kind en als de klachten blijven, moet men jaarlijks evalueren. Het is niet zoals met een bloedgroep die je eens en voor altijd hebt.

Hoe werkt allergie huidtest?

Een huidtest toont aan of je allergisch bent voor klassieke allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dieren. De specialist brengt speciale testvloeistof met daarin een allergeen in of onder de huid. Na vijftien tot twintig minuten bekijkt de specialist of er zwelling of roodheid optreedt.

Wat te doen bij allergie kind?

Wat kan ik doen als mijn kind een ernstige allergische reactie heeft?
 1. Bel 112 of de huisartsenpost.
 2. Blijf bij uw kind.

Hoe betrouwbaar is een allergietest?

Een IgE-test kijkt of er antistoffen tegen bepaald voedsel in het bloed zitten. Dat kan inderdaad een aanwijzing zijn voor een allergie, maar die test alleen is onvoldoende. “In zo'n vijftig procent van de gevallen waarbij die test een antistof aantoont, is er toch geen sprake van een allergie.

Hoe werkt een allergie bloedtest?

Bij de bloedafname wordt er een bloedmonster bij u afgenomen. Vervolgens wordt er aan dit bloedmonster een stof toegevoegd, waar u mogelijk allergisch voor bent. Dit noemen we het allergeen. Mensen die allergisch zijn, hebben in hun bloed het antilichaam IgE (immunoglobuline-E-antilichamen).

Hoe herken je overgevoeligheid voor voeding bij kleuters?

Wat kan mijn kind merken van overgevoeligheid voor voedsel?
 • klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus.
 • klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree.
 • huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker.

Wat zijn de symptomen van een allergie?

Wat zijn de verschijnselen van allergie?
 • jeuk of vlekjes op de (hele) huid.
 • allergisch eczeem.
 • gezwollen oogleden.
 • gezwollen oogwit.
 • tranende ogen.
 • kriebel in de neus.
 • tintelingen van de tong.
 • niezen.

Hoe test je voedselintolerantie?

Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.

Wat is een normale IgE waarde?

De referentiewaarden voor specifieke allergenen zijn: minder dan 0,35 kU per liter. Een normale uitslag betekent dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van een allergie veroorzaakt door IgE.

Wat kost een allergietest?

De kosten voor een allergie-screening zijn vanaf € 85, echter kunnen oplopen tot honderden euro's bij het uitsplitsen van mengsels van allergenen. De kosten per allergeen variëren van € 12,29 tot € 26,20, afhankelijk van het type allergeen.

Welke dokter test allergie?

De huisarts stuurt je dan door naar een dermatoloog of allergoloog. Er bestaan verschillende testen om te onderzoeken of je ergens allergisch voor bent. Zo kan het allergeen op de huid geplaatst (plakproef) of geïnjecteerd (huidtest) worden. Daarnaast kun je een allergie testen met de provocatietest.

Welke stoffen worden getest bij plakproef?

o Plakproef Hierbij worden allergenen getest die direct met de huid in aanraking komen. Deze allergenen komen voor in producten waar we dagelijks contact mee hebben, zoals cosmetica, geurstoffen, schoonmaakmiddelen en rubber. Deze allergenen veroorzaken een allergie met een late reactie.

Kun je op latere leeftijd allergisch worden?

De zogenaamde sensibilisatietijd, de tijd die nodig is om allergisch voor een stof te raken, varieert van een paar dagen tot een paar jaar. Zo kan het dus dat u pas op wat latere leeftijd allergische reacties krijgt. De meeste allergische klachten door voeding komen voor bij kinderen.

Kun je op latere leeftijd een allergie krijgen?

Een allergie op latere leeftijd ontwikkelen is mogelijk en kan door verschillende factoren ontstaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je pas op latere leeftijd in aanraking komt met een bepaalde stof, een allergeen.

Hoe kan je een allergie krijgen?

Als het immuunsysteem niet goed genoeg werkt, word je ziek. Bij sommige mensen werkt het immuunsysteem juist te goed; dan valt het het eigen lichaam aan of komt het systeem in actie bij relatief onschuldige lichaamsvreemde stoffen zoals pollen of huisstofmijt.

Kan ik van mijn allergie af komen?

De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk: Saneren, ofwel: het vermijden van allergenen. Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten. Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.

Kan je in bloedafname een allergie?

Wanneer je in contact komt met bepaalde allergenen (stoffen waar je allergisch voor bent), maakt je lichaam IgE-antistoffen aan. Die antistoffen kan een arts in je bloed opsporen en meten: Soms test de arts een hele groep allergenen tegelijk, bijvoorbeeld bij allergie voor verschillende boomsoorten.

Vorige artikel
Hoe zie je autisme bij baby?
Volgende artikel
Wat te doen indoor met kind?