Hoe weet ik of ik onterft ben?
Gevraagd door: Kay Hermans | Laatste update: 14 juli 2025Score: 4.8/5 (72 stemmen)
Hoe weet ik of een ouder mij heeft onterfd? Als uw ouder u heeft onterfd, staat dit in het testament van uw ouder. U kunt bij het Centraal Testamentenregister (CTR) vragen welke notaris het testament bewaart. De notaris kan u een kopie geven van een deel van het testament.
Hoeveel erf je als je onterft bent?
Onterfd kind
Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is. U kunt uw eigen notaris vragen om u te helpen.
Hoe kom ik te weten of ik erfgenaam ben?
Zoekt u informatie over een erfenis? Bijvoorbeeld de naam van de notaris die de erfenis heeft geregeld. Deze kunt u vinden in het boedelregister bij de rechtbank. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.
Wat moet ik doen als ik onterfd ben?
Een beroep doen op de legitieme portie moet binnen 5 jaar na overlijdensdatum gebeuren. Dit kun je doen door de executeur of erfgenaam een brief te sturen. Daarin staat dat je een beroep doet op de legitieme portie en inzage wilt in de financiën van de erflater.
Wanneer ben je onterfd?
Het is mogelijk om in een testament wettelijke erfgenamen te onterven, bijvoorbeeld een kind onterven. De erfgenamen kunnen dan geen aanspraak maken op een erfenis. Je onterft iemand door in een testament andere erfgenamen aan te wijzen of door aan te geven dat iemand niet van je mag erven.
Kun je zien of je onterfd bent?
Hoe weet ik of een ouder mij heeft onterfd? Als uw ouder u heeft onterfd, staat dit in het testament van uw ouder. U kunt bij het Centraal Testamentenregister (CTR) vragen welke notaris het testament bewaart. De notaris kan u een kopie geven van een deel van het testament.
Krijg je bericht als je onterfd bent?
Als je bent onterfd, heeft niemand de verplichting om jou daarover te informeren. Het is dan aan jouzelf om na het overlijden van een ouder op onderzoek te gaan.
Kan ik onterving aanvechten?
Als je onterfd bent als kind, kan je dit niet aanvechten. Heeft erflater zijn keuze vastgesteld, dan staat het vast. Je kan als kind wel aanspraak maken op jouw legitieme portie. Deze legitieme portie is bij de wet geregeld en daar heb je dus altijd recht op.
Welk deel krijgt een onterfd kind?
Legitieme portie
Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft. De legitieme portie bestaat alleen uit geld.
Heb je recht op inzage testament als onterfde?
Op grond van artikel 4: 78 Burgerlijk Wetboek heeft de legitimaris, ofwel degene die onterfd is, recht op inzage en een afschrift van alle documenten die nodig zijn voor de berekening van de legitieme portie. Dat is het deel van de erfenis waar de legitimaris recht op heeft, ook al is hij onterfd.
Wat als je niet weet dat je erfgenaam bent?
Pas als iemand is overleden kunnen die inlichtingen worden opgevraagd bij het Centraal Testamentenregister. Dat kan met behulp van het formulier dat u hier vindt. Er moet wel een kopie van de akte van overlijden worden meegestuurd.
Hebben erfgenamen recht op inzage van een bankrekening?
Als erfgenaam heb je dus recht op inzage en/of afschrift van de hele administratie van erflater. Indien één van de andere erfgenamen over die administratie beschikt, betekent dat dus dat je van die andere erfgenaam kunt verlangen dat hij die inzage of dat afschrift ervan aan je verstrekt.
Kan je broer of zus onterven?
Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.
Kunnen grootouders kleinkinderen onterven?
Ja, dan kan. Als ouder of grootouder heeft u het recht om uw kind of kleinkind te onterven. Dit betekent echter niet dat het onterfde (klein)kind helemaal niets meer uit uw nalatenschap ontvangt. Kinderen en kleinkinderen houden namelijk altijd recht op de zogenaamde legitieme portie.
Wat is het kindsdeel na onterving?
Het onterven van een kind betekent echter niet dat het kind nergens meer aanspraak op kan maken. Als er geen testament is opgesteld, hebben de kinderen automatisch recht op een gelijk deel van de nalatenschap: het kindsdeel. Maar als een kind wordt onterfd, dan heeft het kind enkel recht op de legitieme portie.
Kan ik altijd mijn kindsdeel opeisen?
Kan je altijd je kindsdeel opeisen? Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders of stiefouders overleden zijn. Ook wanneer de laatste (stief)ouder failliet gaat of in schuldsanering terecht komt wordt het kind het kindsdeel opeisen. Dit is geregeld in de wet.
Wat als je overlijden niet meldt bij de bank?
Wat als u overlijden niet meldt bij de bank? Wanneer een overlijden niet wordt gemeld door de erfgenamen, terwijl u wel toegang heeft tot de bankrekening (bijvoorbeeld omdat u als zoon of dochter gemachtigd was tijdens het leven van de overledene), vervalt deze machtiging automatisch op het moment van overlijden.
Welke rechten heb je als je onterfd bent?
Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel. Deze zijn eigendom van de twee kinderen die niet zijn onterfd. Het onterfde kind moet het bedrag van € 25.000 binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder opeisen.
Wanneer heb ik recht op een kindsdeel van een erfenis?
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
Wat te doen als je onterft bent?
Als u als kind bent onterfd door uw vader of moeder kunt u uw legitieme portie bij diens erfgenamen (volgens het testament) opeisen. Op grond van de wet dient u dit op verzoek van de erfgenamen binnen een redelijke termijn te doen, en in ieder geval binnen vijf jaar na overlijden van de erflater.
Hoeveel bedraagt het kindsdeel van een erfenis?
Hoe kan ik het kindsdeel berekenen? U kunt het kindsdeel (grofweg) berekenen door, als sprake is van een algehele gemeenschap van goederen, de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende ouder of stiefouder) en het overgebleven bedrag over de kinderen en de langstlevende te verdelen.
Hoeveel geld erft de langstlevende echtgenoot?
Bij de planning van nalatenschappen is het van groot belang om het recht van de langstlevende echtgenoot erft alles te begrijpen. Wanneer één van de partners komt te overlijden, erft de langstlevende echtgenoot alles, wat betekent dat hij of zij de volledige bezittingen van de overledene ontvangt.
Kan ik mijn onterving als kind aanvechten?
Een kind kan een onterving aanvechten door binnen vijf jaar na overlijden van een ouder een beroep te doen op zijn of haar legitieme portie, ook wel het kindsdeel genoemd.
Wie erft wat zonder testament?
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Hebben broer en zus dezelfde DNA?
De additieve genetische relatie tussen volle broers en volle zussen is 0.5, omdat ze gemiddeld 50% van hun DNA delen.
Wat is een gepassioneerde relatie?