Hoe vraag ik moederschapsverlof aan?

Hoe vraag je moederschapsrust aan?

Gevraagd door: Tessa van der Laan LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (25 stemmen)

Hoe vraag ik moederschapsrust aan? Vraag de moederschapsrust aan bij je ziekenfonds. Vermeld de weken waarin en hoe je je moederschapsrust wil opnemen. Voeg een medisch attest met de vermoedelijke datum van de bevalling bij je aanvraag.

Hoe vraag je bevallingsverlof aan?

U vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij uw werkgever. Dit doet u uiterlijk 3 weken voordat uw verlof ingaat. Dat is ten minste 7 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum. Want uw zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor deze datum.

Hoe moederschapsrust aanvragen werkgever?

Een aanvraag dien je in bij het ziekenfonds. Je vult de voorziene bevallingsdatum in, het aantal weken (facultatieve) bevallingsrust dat je wenst op te nemen en de precieze periode. Deze data zijn niet definitief, achteraf kun je nog altijd wijzigingen aanbrengen.

Hoe moederschapsrust aanvragen cm?

Moederschapsrust: aanvraag als werknemer of werkloze

Bezorg je ziekenfonds het ingevulde formulier 'Aanvraag moederschapsrust'. Ook een ander doktersattest waarop vermeld staat vanaf wanneer alle activiteiten worden stopgezet en wanneer de bevalling vermoedelijk zal plaatsvinden is geldig.

Hoe bevallingsverlof verlengen?

Voor verlenging van het bevallingsverlof geldt dat:
  1. u geen extra verlof krijgt over de 1e week dat uw baby in het ziekenhuis lag. Als uw baby bijvoorbeeld 2 weken in het ziekenhuis moest blijven, kan uw verlof 1 week langer duren;
  2. afhankelijk van de situatie kunt u maximaal 10 weken extra bevallingsverlof krijgen.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je later bevallen dan uitgerekende datum langer verlof?

Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Maar u bevalt 1 week later dan deze datum. Dan duurt het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof 17 weken: 7 weken voor en 10 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.

Wat met zwangerschapsverlof als je later bevalt?

Als je later bevalt dan de uitgerekende datum wordt je zwangerschapsverlof verlengd en blijft je bevallingsverlof gewoon staan. Het is dus niet zo dat je minder verlof over houdt als je later bevalt, want je hebt altijd recht op minstens 10 weken bevallingsverlof.

Hoe kraamzorg aanvragen CM?

Kraamhulp aanvragen doe je bij een dienst voor gezinszorg, erkend door de overheid in Vlaanderen of Wallonië, of neem contact op met de Zorglijn om je te laten doorverwijzen. Om de terugbetaling aan te vragen bezorg je de factuur (op papier of digitaal) of een kopie ervan (steeds met gele klever) via een CM-brievenbus.

Hoe zwangerschap melden CM?

Surf naar www.cm.be/contact en kies hoe jij het liefst CM contacteert. Ben je zwanger of net bevallen? Proficiat!

Hoe zwangerschap melden aan ziekenfonds?

Je ziekenfonds verwittigen

Zes weken voor de bevalling, moet je je ziekenfonds een medisch attest met de uitgerekende bevallingsdatum bezorgen. Vermeld ook vanaf welke datum je moederschapsrust wil nemen, alsook of het om de geboorte van één kind of meerling gaat.

Wie moet de geboortepremie aanvragen?

Je hebt als werknemer of zelfstandige recht op een geboortepremie (het kraamgeld).
...
Wie vraagt aan?
  1. De partner van de moeder.
  2. Een grootouder van het kind, als die in hetzelfde gezin woont.
  3. Een oom of tante van het kind, als die in hetzelfde gezin woont.
  4. Een (half-)broer of (half-)zus van het kind (ook buiten het gezin)

Wie betaald moederschapsverlof?

Tijdens je moederschapsverlof word je vergoed door het ziekenfonds. Je werkgever is dus niet verplicht om jou een gewaarborgd loon te betalen. Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen.

Wie betaalt de moederschapsrust?

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.

Hoe moederschapsuitkering aanvragen?

Vraag de moederschapsrust aan bij je ziekenfonds.
  1. Vermeld de weken waarin en hoe je je moederschapsrust wil opnemen.
  2. Voeg een medisch attest met de vermoedelijke datum van de bevalling bij je aanvraag.

Hoelang mag je thuis blijven na bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Waar vraag je kraamzorg aan?

Kraamhulp vraag je het best aan als je zes maanden zwanger bent. Anders kan de wachttijd oplopen. Vraag je hulp aan via je ziekenfonds of bij een expertisecentrum.

Waar vraag ik kraamzorg aan?

Vraag aan je verloskundige welke kraamzorgaanbieders in jouw woonplaats aanwezig zijn. Zij kan je dit precies vertellen en meer informatie over kraamzorg geven. Bezoek de websites van de kraamzorgaanbieders in jouw regio om een eerste indruk te krijgen.

Hoelang kan je kraamzorg krijgen?

Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg.

Heeft zwangerschapsverlof invloed op vakantiedagen?

Opbouw vakantiedagen loopt door tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt u vakantiedagen op. Uw werkgever mag u niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor uw verlof.

Hoe lang van tevoren met zwangerschapsverlof?

Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.

Waarom baby na uitgerekende datum?

Er is sprake van genetische aanleg voor serotiniteit. Je kindje heeft een aangeboren afwijking die de kans op serotiniteit vergroot, zoals bepaalde stofwisselingsziektes. Je bent nog niet eerder zwanger geweest en/of hebt nog niet eerder een kindje gebaard.

Welk percentage wordt geboren op de uitgerekende datum?

Waarschijnlijk weet je dat maar 5 procent van de zwangere vrouwen echt op de uitgerekende datum bevalt, maar je bent zo benieuwd naar je baby! Met je verloskundige kan je de mogelijkheden bespreken om je bevalling op te wekken. Zo kan je verloskundige je strippen om de boel op gang te brengen.

Hoe lang mag je overtijd zijn?

Meestal ligt dat tussen de 10 en 14 dagen overtijd lopen. Als je de eerste keer bij de gynaecoloog komt zal er waarschijnlijk een CTG gemaakt worden om de conditie van de baby te beoordelen.

Hoeveel geld krijg je bij zwangerschapsverlof?

Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Wie betaalt zwangerschapsverlof België?

Tijdens uw moederschapsverlof krijgt u van het ziekenfonds een moederschapsuitkering, die wordt berekend volgens uw loon: Tijdens de eerste 30 dagen bedraagt de uitkering 82% van het niet-begrensde loon. Vanaf de 31e dag en bij verlenging bedraagt de uitkering 75% van het begrensde loon.

Volgende artikel
Wat is de beste babyfoon?