How to Avoid Pelvic Organ Prolapse! Understand and Prevent Prolapse for Women

Hoe voorkom je verzakking?

Gevraagd door: Yasmine Koster  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (61 stemmen)

Gezond leven tegen klachten door een verzakking
  • Val af als u te zwaar bent.
  • Stop met roken. U hoest dan mogelijk minder, waardoor er minder druk op de bekkenbodem komt.
  • Til geen zware dingen. Til bijvoorbeeld liever de boodschappen in 2 keer in de auto.
  • Zorg dat u niet hoeft te persen bij het poepen.

Kun je een verzakking terug duwen?

Als de vrouw geen operatie wenst, is het soms mogelijk om met een ring (ook wel pessarium genoemd) de verzakking als het ware in de schede wat op te duwen, waardoor deze geen klachten meer geeft. Deze ring moet eens in de 3 tot 6 maanden gecontroleerd worden, omdat er drukplekken in de vagina kunnen ontstaan.

Kan verzakking herstellen?

'De verzakking an sich kan niet worden hersteld, maar de klachten die je daardoor ondervindt wel. ' Bij vrouwen die tijdens het ontzwangeren verzakkingsklachten ervaren, gaan de klachten meestal vanzelf weer weg. Er zijn diverse behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verminderen.

Hoe begint een verzakking?

Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.

Hoe merk je dat je een verzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij een beginnende verzakking?

Behandeling van een verzakking
  1. niets doen. Als u weinig klachten heeft, hoeft er niets te gebeuren. ...
  2. gezonder leven en adviezen opvolgen: uw leefstijl aanpassen. ...
  3. bekkenbodem-oefeningen (zelf of met hulp van een bekken-fysiotherapeut) ...
  4. een ring in uw vagina (pessarium) ...
  5. een operatie.

Welke leeftijd een verzakking?

Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.

Kun je seks hebben met een verzakking?

Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.

Wat is een lichte verzakking?

Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).

Hoe kan een verzakking verholpen worden?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een blaasverzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.

Hoe voelt een lichte verzakking?

Klachten door verzakkingen

Bij een verzakking kunt u een zwaar gevoel in uw vagina hebben. Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag.

Welke oefeningen niet bij verzakking?

Vermijd oefeningen waarbij je je benen wijdbeens moet plaatsen denk aan een sumo squat of een uitstap lunge. Doe voorlopig geen oefeningen met een hoge intensiteit bijvoorbeeld: springen, rennen, burpees ect. Vermijd oefeningen waarbij je iets zwaars boven je hoofd moet tillen als je staat.

Welke oefeningen bij een verzakking?

Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.

Hoe krijg je sterke bekkenbodemspieren?

Hoe kan ik de bekkenbodemspieren oefenen?
  1. Span uw bekkenbodemspieren 6 tellen strak aan (afknijpen). Blijf rustig doorademen.
  2. Probeer om tijdens het knijpen nog een paar keer extra hard aan te knijpen.
  3. Ontspan de bekkenbodemspieren 6 tellen.

Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?

De huisarts zal net als de bekkenfysiotherapeut je vragen stellen. Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Kan je moe zijn van een verzakking?

Klachten. De symptomen van een verzakking zijn afhankelijk van het orgaan dat is verzakt. Vaak geeft een verzakking het gevoel dat er 'iets uit de vagina stulpt'. Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt.

Hoeveel vrouwen krijgen een verzakking?

Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd. De belangrijkste oorzaak is schade of verzwakking van de spieren, steunweefsel en zenuwen van de bekkenbodem die deze organen ondersteunen.

Hoe weet je of je zwakke bekkenbodemspieren hebt?

Bij een zwakke bekkenbodem kunnen er klachten zijn zoals minder 'gevoel' hebben bij het vrijen, moeilijker tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. Als er ook een verzakking bestaat is seksuele gemeenschap soms moeilijker of pijnlijker.

Wat is de oorzaak van een blaasverzakking?

De oorzaak van een blaasverzakking is een bekkenbodem die niet goed functioneert. De bekkenbodem is een soort hangmat voor de buikorganen. Als de spieren en banden van uw bekkenbodem minder goed functioneren, kan uw blaas verzakken.

Welke sport is goed voor bekkenbodem?

Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.

Hoe geef je je bekken rust?

Zorg voor afwisseling
  1. Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen (zonder kinderen).
  2. Probeer staande klusjes zittend te doen (strijken, groente snijden) en zittende activiteiten liggend (telefoon, televisie, lezen). Het is wennen, maar op den duur lukt het zeker.

Hoe vaak per dag bekkenbodem oefeningen?

Om de bekkenbodem te versterken moet u er vanuit gaan dat u drie keer per dag drie keer een serie van 10 aanspanningen doet. Dus 10 keer aanspannen, vasthouden en weer ontspannen. Belangrijk is om altijd de instructies van de bekkenbodemfysiotherapeut te volgen.

Is fietsen goed voor de bekkenbodem?

Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.

Hoe lang duurt herstel verzakking?

Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen. Het is erg moeilijk om algemene leefregels te geven die gelden voor iedereen maar globaal mag u de eerste 2 weken na de operatie zo goed als niets doen.

Hoe doe je Kegel oefeningen?

kegeloefeningen
  1. Leg je op je rug, trek je knieën op en leg je armen langs je lichaam.
  2. Adem langzaam in tot je buik opbolt.
  3. Tijdens de uitademing trek je je bekkenbodem op vanaf je stuitje. ...
  4. Zorg ervoor dat je stuit niet van de grond af komt. ...
  5. Laat dan de spanning langzaam los.

Volgende artikel
Welk water vanaf 1 jaar?