Hoe voorkom je baarmoeder verzakking?

Gevraagd door: Lisa Zhang B  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (74 stemmen)

Gezond leven tegen klachten door een verzakking
Minder druk op uw bekkenbodem kan de verzakking en uw klachten minder maken. Zo kunt u de druk op uw bekkenbodem minder maken: Val af als u te zwaar bent. Stop met roken.

Hoe kun je een verzakking voorkomen?

Tips bij een verzakking!
 1. Buikdrukregulatie. Super super belangrijk! ...
 2. Drink voldoende. Voor volwassenen betekent het dat je 1,5 tot 2 liter moet drinken per dag. ...
 3. Eet vezelrijk. ...
 4. Eet rustig en regelmatig. ...
 5. Adem laag, gebruik je buikademhaling. ...
 6. Zorg voor voldoende beweging. ...
 7. Zorg voor voldoende ontspanning. ...
 8. Toilethouding.

Wat te doen bij een verzakte baarmoeder?

Meestal begint de behandeling met bekkenfysiotherapie of met het dragen van een spiraal tegen baarmoederverzakking. In andere gevallen kan een operatie aan de voor- of achterwand van de vagina plaatsvinden. In uitzonderlijke gevallen wordt gekozen voor volledige verwijdering van de baarmoeder.

Hoe ontstaat een verzakking baarmoeder?

De baarmoeder is opgehangen aan een paar banden. Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen.

Welke leeftijd baarmoederverzakking?

Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.

Wat is een verzakking?

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je baarmoeder verzakt is?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe herken je baarmoeder problemen?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Kan een verzakking vanzelf overgaan?

Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.

Kun je een verzakking terug duwen?

Soorten verzakkingen

Soms moet u de blaasverzakking met de hand terugduwen om te kunnen plassen. Verzakking van de dikke darm (rectocèle) Deze verzakking kan gepaard gaan met een moeizame stoelgang. Soms moet u zelf de darmverzakking met de hand terugduwen om ontlasting te kunnen maken.

Wat zijn de nadelen van een pessarium?

De nadelen van het pessarium:
 • Het is lastig in gebruik, waardoor het minder betrouwbaar is;
 • Je moet er elke keer bij de seks aan denken én zowel het pessarium als de zaaddodende gel ook bij je hebben;
 • Je bent niet beschermd tegen een soa.

Welke oefeningen moet je doen bij een verzakking?

Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.

Hoe wordt een verzakking verholpen?

Een operatie voor een verzakking kan meestal via de schede met oplosbare hechtingen. Dus zonder gebruik van een implantaat. De verzakking wordt dan met lichaamseigen weefsel verholpen. Dit is vergelijkbaar met het herstellen van een gat in kleding met naald en draad.

Is een verzakking erg?

Een verzakking van de baarmoeder

(als je baarmoeder verwijderd is kan dit een reden zijn voor spontaan urineverlies na de operatie). Als je een kind hebt gekregen is de kans groot dat je een kleine verzakking hebt. Dat is niet zo erg, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.

Is wandelen goed bij een verzakking?

Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.

Wie stelt een verzakking vast?

De (uro)gynaecoloog.

Kun je leven met een verzakking?

Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen.

Kan een huisarts een verzakking zien?

De huisarts kijkt niet alleen of er een verzakking is, maar onderzoekt ook de huid rondom de vagina en de anus. Zo is het bijvoorbeeld goed te zien of je ooit uitgescheurd of ingeknipt bent en of de huid nog goed doorbloed is (wat na de overgang soms niet het geval is).

Kan een verzakking erger worden?

De verzakking kan ook erger worden, waardoor u misschien meer klachten krijgt. Of dat bij u gebeurt en hoe snel dat gebeurt, kunnen we niet voorspellen. Zorgen voor minder druk op uw bekkenbodem blijft belangrijk. Ook als u kiest voor bekkenbodem-oefeningen, een ring in uw vagina of een operatie.

Is een verzakking te zien op een echo?

Met een specifieke inwendige test (de POP-Q) wordt de gradatie en soort van de verzakking bepaald, maar met een uitwendige echo kan de verzakking ook in beeld gebracht worden. De kop van het echoapparaat wordt op de buitenkant van de vagina geplaatst waardoor je de stand van de blaas en de endeldarm kunt zien.

Kun je met een verzakking werken?

Plassen en ontlasten gaat thuis vaak beter dan ergens anders. Ook kan het zijn dat je je zorgen maakt of je wel op tijd een toilet kunt vinden. Soms ondervind je te veel problemen om je werk goed te doen. Als je voor je werk veel moet tillen of lang moet staan, dan zul je extra veel last hebben van een verzakking.

Wat is een Voorwandverzakking?

Bij een voorwandverzakking is de voorkant van de vagina naar beneden gezakt in het bekken. Omdat de blaas op een deel van deze voorwand rust is de blaas ook verzakt. De verzakking is vaak te zien of te voelen als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.

Hoe krijg je drang om te poepen?

Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Wat helpt is 1,5 tot 2 liter per dag drinken, genoeg vezels eten en bewegen. Soms zijn medicijnen nodig.

Waar voel je pijn in je baarmoeder?

Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik.

Kan ik mijn baarmoeder voelen?

Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen. Doe dit met alle vinger- toppen tegelijk. Voel je die harde rand?

Hoe lang kan een pessarium blijven zitten?

De meeste ringen kunnen 3 tot 6 maanden blijven zitten. Daarna moeten ze worden schoongemaakt. U kunt dit laten doen bij de huisarts. U kunt ook zelf leren hoe u de ring uit uw vagina kunt halen en weer terug kunt doen.

Vorige artikel
Wat te doen als je baby huilt?