Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Hoe voorkom ik dat de erfenis in verkeerde handen valt?

Gevraagd door: drs Jinthe Karels  |  Laatste update: 25 februari 2024
Score: 4.8/5 (7 stemmen)

De beste oplossing is dan een testament maken. Een testament is verder nuttig als je een stiefkind hebt dat anders berooid achterblijft. Vergeet het dus niet als je een ongeregistreerde partner of stiefkind hebt.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Hoe kan ik een erfenis het beste besteden?

Je kunt het geld op een spaarrekening zetten maar je kunt ook gaan beleggen, investeren in een woning, je pensioen mee aanvullen etc. Door hierover na te denken, kan je geld meer waard worden. Denk niet alleen aan nu, maar ook aan straks en bepaal zelf wat bij je past.

Kan je een erfenis tegenhouden?

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Kan bewindvoerder erfenis opeisen?

Onder bewind kun je niet zelf een erfenis ontvangen. Iemand die onder bewind staat is namelijk niet zelfstandig bevoegd om hier een beslissing over te nemen. De bewindvoerder beslist voor de erfgenaam. Om die erfgenaam te beschermen kan de bewindvoerder niet zuiver aanvaarden.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

5 manieren om inboedel uit erfenis zonder ruzie te verdelen
  1. Verdeling in onderling overleg. ...
  2. Rouleren van inboedel. ...
  3. Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
  4. Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
  5. Veiling door loting.

Waarom ruzie bij erfenis?

Onenigheid over een erfenis ontstaat wanneer de erfgenamen het niet eens kunnen worden over de verdeling van de nalatenschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onduidelijkheid over de wensen van de overledene, misverstanden over de verdeling of conflicten tussen de erfgenamen.

Kun je een erfenis aanvechten?

Als u een goede reden heeft om het testament in twijfel te trekken, dan kunt u het testament aanvechten. Een gespecialiseerde advocaat kan u bij dit juridische proces helpen.

Wat als je een afbetaald huis erft?

Wat als je een afbetaald huis erft? Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden. De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is. Wel moet je nog steeds erfbelasting betalen over de waarde van het huis.

Wat valt onder spullen voor de erfenis?

Een erfenis of nalatenschap is alles wat je achterlaat na je overlijden. Spaargeld, een eigen huis, maar ook kleding, sieraden, meubilair en schulden. Hoe kun je regelen dat jouw spullen terechtkomen bij wie jij wilt en wat gebeurt er met je spullen als je niets regelt?

Hoe kun je zo weinig mogelijk erfbelasting betalen?

Wat kan ik doen om te besparen op de erfbelasting?
  • Schenken.
  • Schenken op papier.
  • Gebruik maken van de WOZ-waarde.
  • Check jouw huwelijkse voorwaarden.
  • Stel een goed testament op.
  • Denk na over wie er erven.
  • Verspreid jouw erfenis over zoveel mogelijk erfgenamen.
  • Geef aan een goed doel.

Kan ik als erfgenaam bankafschriften opvragen?

Als erfgenaam heb je dus recht op inzage en/of afschrift van de hele administratie van erflater. Indien één van de andere erfgenamen over die administratie beschikt, betekent dat dus dat je van die andere erfgenaam kunt verlangen dat hij die inzage of dat afschrift ervan aan je verstrekt.

Wat gebeurt er als je niet reageert op een erfenis?

In geval van onvindbare of niet-meewerkende erfgenamen is er een noodoplossing in de wet opgenomen. Er kan dan een vereffeningsprocedure opgestart worden. Via de rechter wordt een vereffenaar benoemd om - zonder medewerking van de onvindbare of lastige erfgenaam- de nalatenschap af te wikkelen.

Hoe verdeel je de inboedel bij een erfenis?

Hoe verdeel je de inboedel eerlijk?
  1. Maak, voordat het over de spullen zelf gaat, een plan van aanpak met alle betrokkenen. ...
  2. Maak een lijst met alle spullen die verdeeld moeten worden.
  3. Bepaal de waarde van de spullen. ...
  4. Laat iedereen een lijst maken van wat hij/zij het liefst wil hebben, in volgorde van belangrijkheid.

Hoe voorkom je ruzie bij erfenis?

4 tips om ruzie bij een erfenis te voorkomen
  1. Durf te praten. Een open communicatie doet wonderen. ...
  2. Samen verdelen. Tijdens het gesprek met jouw toekomstige erfgenamen kan je iedereen betrekken bij de verdeling van jouw bezittingen. ...
  3. Laat je informeren. ...
  4. Maak een testament.

Wat als 1 van de erfgenamen niet wil tekenen?

Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen. De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit.

Wat als 1 erfgenaam niet wil verkopen?

Om een geërfde woning te verkopen, moeten alle erfgenamen akkoord gaan met de verkoop. Wanneer één van de erfgenamen de verkoop weigert, kan de woonst niet verkocht worden. In dat geval moet je onderling een overeenkomst afsluiten.

Hoe bepaal je waarde inboedel bij overlijden?

De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam. Jouw kind, dus zijn stiefkind, is dan geen erfgenaam.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Bij één kind bedraagt het kindsdeel de helft van de nalatenschap, bij twee kinderen is dat tweederde en bij drie of meer kinderen is dat driekwart. Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is.

Hoe lang mag je een rekening van een overledene aanhouden?

Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? Je hebt het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.

Hoe lang na overlijden wordt erfenis uitbetaald?

Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.