Hoe voorbereiden op gynaecoloog?
Gevraagd door: Lara Vignon | Laatste update: 4 februari 2024Score: 5/5 (45 stemmen)
Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.
Wat aandoen om naar gynaecoloog te gaan?
Kies dus kleding waarin je je comfortabel voelt: als je een kort, loszittend kleedje draagt, is de kans groot dat je dit mag aanhouden en enkel wat omhoog moet trekken. De meeste gynaecologen doen ook een borstonderzoek, dus houd er rekening mee dat je je beha zal moeten uitdoen.
Hoe gaat eerste afspraak gynaecoloog?
De eerste afspraak bij de gynaecoloog Voor de eerste afspraak is gemiddeld 30 minuten tijd gereserveerd. Een belangrijk deel van de tijd wordt besteed aan het stellen van vragen. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek. Als dat nodig is, wordt er ook een echo gemaakt.
Waar kijkt een gynaecoloog naar?
De gynaecoloog bekijkt met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. Indien nodig wordt een uitstrijkje genomen. Een uitstrijkje is een onderzoek om voorlopers van baarmoederhalskanker en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen.
Hoe ontspannen bij gynaecoloog?
Een gynaecoloog heeft vaak een gynaecologische stoel, waarbij je benen in de beensteunen liggen. Je ligt met je billen op de rand van de stoel en je benen wat meer omhoog. Neem de tijd om een goede houding te vinden, dat maakt het makkelijker om te ontspannen tijdens het onderzoek.
Waarom doet eendenbek pijn?
Voordat de eendenbek naar binnen wordt gebracht, wordt hij wat verwarmt onder de warme kraan, of hij komt uit een verwarmde lade. Wanneer je er klaar voor bent en zo ontspannen mogelijk bent, zal de eendenbek geleidelijk naar binnen worden gebracht, wat een drukkend gevoel kan geven.
Doet een gynaecoloog pijn?
Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.
Hoe te ontspannen tijdens uitstrijkje?
Om meer te ontspannen kunt u een paar dingen doen: Ga van tevoren naar de wc. Een volle blaas en darm kunnen tijdens het onderzoek een vervelend gevoel geven. Probeer vooral uw buik en bekkenbodemspieren te ontspannen.
Hoelang duurt een bezoek bij de gynaecoloog?
Opleiding. Na de universitaire opleiding geneeskunde kun je de opleiding gynaecoloog volgen. Deze duurt vijf jaar. En bestaat meestal uit een jaar buitenland en twee jaar perifeer naast universitair.
Kun je naar de gynaecoloog als je ongesteld bent?
Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt.
Wat ziet een gynaecoloog?
Je huisarts kan ook een uitstrijkje nemen. De gynaecoloog onderzoekt dan de eierstokken en de baarmoeder via een vaginale echo. Daarvoor wordt een langwerpig voorwerp ingebracht in je vagina met een gel. Het lijkt misschien eng.
Waarom geen uitstrijkje als je ongesteld bent?
Als u ongesteld bent kunt u het laten maken van een uitstrijkje beter uitstellen. Door het bloed kunnen de cellen niet goed bekeken worden in het laboratorium. Ook tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding zijn de cellen moeilijk te beoordelen.
Wat kun je vragen aan een gynaecoloog?
- Hoe vaak en tot welke leeftijd moet ik een uitstrijkje laten nemen? ...
- Ik ga elk jaar naar de gynaecoloog, is dat wel nodig? ...
- Vanaf welke leeftijd moet ik een mammografie laten nemen? ...
- Ik vind een uitstrijkje vreselijk. ...
- Is het normaal dat ik 's nachts drie keer moet opstaan om naar het toilet te gaan?
Kan een gynaecoloog zien of je vruchtbaar bent?
De gynaecoloog beoordeelt of er in de eerste cyclushelft een eiblaasje (follikel) aanwezig is. De inwendige echoscopie moet soms enkele keren in de cyclus herhaald worden. In de tweede helft van de cyclus wordt gecontroleerd of u een ovulatie heeft gehad. Dit doen we door middel van bloedonderzoek.
Hoe vaak moet je op controle bij de gynaecoloog?
In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Soms krijg je meer of minder controles. Dat ligt eraan hoe het met jou en je baby gaat.
Doet een gynaecoloog ook borstonderzoek?
Borstonderzoek. Bij een preventief gynaecologisch onderzoek onderzoekt de gynaecoloog ook de borsten en de klierstreken. Ben je tussen 50 en 69, dan raden we een aanvullende mammografie aan. Dat is een radiografische foto van de borst om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.
Wat verdient een gynaecoloog per maand?
Als beginnend gynaecoloog kun je in 2023 denken aan een salaris van ongeveer € 3.600 bruto per maand. Als je al lang in het vak zit en bijvoorbeeld in dienst bent bij een ziekenhuis, kan dit oplopen tot zo'n € 10.900 bruto per maand.
Kan je als maagd naar de gynaecoloog?
Ja, vertel je arts dat je nog maagd bent. Je arts houdt daar rekening mee door bij het onderzoek een kleinere eendenbek te gebruiken. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV, het humaan papillloma virus. Als je nog nooit seksueel actief was, is de kans op een HPV-besmetting uiterst klein.
Waarom doet uitstrijkje pijn?
Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.
Doet een uitstrijkje nemen pijn?
Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.
Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?
“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?
Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.
Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
- een MRI.
- een biopt. De arts haalt met een klein tangetje een heel klein stukje weefsel van de baarmoederhals weg. ...
- een lisexcisie.
- bloedonderzoek. In uw bloed kan de gynaecoloog zien: ...
- onderzoek van uw vagina en baarmoederhals. ...
- een PET-CT-scan.
Wat zijn de symptomen van baarmoederhals kanker?
Bloedverlies bij geslachtsgemeenschap: bloedingen die optreden tijdens of na seksueel contact kunnen een indicatie zijn van baarmoederhalskanker. Abnormale afscheiding en hevige pijn: veranderingen in vaginale afscheiding, zoals een ongewone geur of kleur, samen met ernstige pijn.
Wat kan er met straling gebeuren?
Hoe stop je met iemand te missen?