What is trauma? The author of “The Body Keeps the Score” explains | Bessel van der Kolk | Big Think

Hoe voelt trauma in je lichaam?

Gevraagd door: Lucas van Vliet  |  Laatste update: 13 februari 2024
Score: 4.1/5 (57 stemmen)

Je reageert soms alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je voelt je erg angstig als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat. De reacties kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn, denk aan een snellere hartslag of ademhaling, trillen en zweten.

Waar slaat trauma zich op in lichaam?

“Niet iedereen slaat hun trauma op in de heupen. Sommige mensen doen dit in hun borst, schouders, nek, rug, of onderrug. Je kan je trauma op allerlei plekken opslaan,” antwoordt ze. De gevolgen van mentale trauma's worden steeds meer besproken in video's op social media als Instagram en TikTok.

Hoe weet je dat iets een trauma is?

Je hebt een trauma als de gebeurtenis zoveel indruk op je heeft gemaakt, dat je het moeilijk een plek kunt geven. Na een nare gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties zoals angst, verdriet, hulpeloosheid, schuld en/of boosheid. Dit is logisch en vaak worden deze emoties vanzelf minder.

Kan je lichaam trauma vasthouden?

Na een trauma kan het zijn dat we de impact ervan jarenlang met ons meedragen en zelfdestructief gedrag vertonen. “Dit komt doordat we de emoties van het trauma in ons lichaam vasthouden”, zegt hij. Als we bang zijn, kunnen we pijnlijke sensaties ervaren in onze borst of buik en ons lichamelijk ellendig voelen.

Wat is een lichamelijke trauma?

Het woord 'trauma' betekent eigenlijk 'letsel' of 'verwonding'. Je kunt een fysiek trauma hebben, bijvoorbeeld als je je been gebroken hebt. Op de trauma-afdeling van het ziekenhuis vind je dan ook geen mensen met psychische problemen, maar slachtoffers van ongelukken die opgelapt moeten worden.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet een trauma met je?

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Wat gebeurt er als je een trauma niet verwerkt?

Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.

Hoe kom ik van mijn trauma af?

Geduld helpt.
  1. Vraag aan degene met het trauma wat die van jou verwacht. ...
  2. Vraag door in gesprekken. ...
  3. Neem het leven van de ander niet over. ...
  4. Stap niet makkelijk over de problemen van de ander heen. ...
  5. Luisteren naar de traumatische ervaring van een ander die je lief is en hem/haar ziet worstelen kan zwaar zijn.

Kan je onbewust een trauma hebben?

Kun je onbewust een trauma hebben? Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma.

Wat gebeurt er met je hersenen bij een trauma?

Bij een trauma reageert het zenuwstelsel op triggers die in het onbewuste geheugen zijn gekoppeld aan eerdere stressvolle situaties, het zogenoemde trauma-netwerk en komt het meteen in actie. Dit zijn vaak onbewuste automatische reacties zonder aanwezigheid van feitelijke gedachten.

Kun je zelf een trauma verwerken?

De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Wat is het verschil tussen trauma en PTSS?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Wat is de beste therapie bij trauma?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR therapie effectief is voor traumaverwerking. Zo is het bijzonder geschikt voor enkelvoudige psychotrauma. Tijdens de EMDR behandeling zal een therapeut vragen aan de persoon terug te denken aan de gebeurtenis, de beelden, de gevoelens en de gedachten op dat moment.

Hoe ga je om met trauma triggers?

Hoe omgaan met trauma triggers

Zorg goed voor jezelf door regelmatig te ontspannen, voldoende te slapen, gezond te eten en genoeg te bewegen. Dit helpt je om beter om te gaan met je triggers. Zoek professionele hulp bij een therapeut die ervaring heeft met het ontstaan van triggers na een trauma.

Kun je een traumatische ervaring vergeten?

Zoals de Franse schrijver Honoré de Balzac schreef: 'Herinneringen maken het leven mooi, vergeten maakt het leven draaglijk. ' Maar een traumatische gebeurtenis kan niet vergeten worden, omdat deze ook niet herinnerd kan worden. In plaats daarvan kan het trauma door bepaalde 'triggers' weer bij je terugkeren.

Wat is trauma pijn?

Trauma's zijn onderdeel van je geschiedenis en geven aanleiding tot pijnlijke herinneringen die zich meer of minder onverwacht in je bewustzijn kunnen manifesteren. Vaak als gevolg van een gebeurtenis die de ervaring van vroeger triggert.

Wat is type 3 trauma?

Type 3 trauma is vroegkinderlijk chronisch trauma wat heeft plaatsgevonden binnen de primaire hechtingsrelaties.

Wat is een complex trauma?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in uw leven. Wanneer je meerdere traumatische ervaringen hebt gehad, dan kan er sprake zijn van een complex trauma, complexe PTSS genoemd. Bij (complexe) PTSS heb je vaak moeite met het omgaan met emoties en problemen bij het opbouwen en onderhouden van relaties.

Wat is type 2 trauma?

Minder mensen maken type II-trauma's mee. Dat zijn langdurige en herhaalde traumatische ervaringen met interpersoonlijk geweld, zoals huiselijk geweld, seksueel en lichamelijk geweld in de kindertijd, marteling of oorlogsgerelateerde trauma's.

Wat is een emotionele shock?

Na een schokkende gebeurtenis

Bij een psychisch trauma kunnen mensen last hebben van overweldigende gevoelens en emoties. Dit kan veel angst en verwarring veroorzaken. De heftige gevoelens en emoties zijn normaal na een trauma en zullen na verloop van tijd minder worden.

Kun je EMDR bij je zelf doen?

Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.

Is een trauma een ziekte?

Nee. Een trauma is geen psychische aandoening. Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) wél. Wanneer je een trauma niet goed verwerkt, ontstaat een psychische verwonding die stress geeft.

Kan EMDR trauma verergeren?

Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.

Hoe heftig is EMDR?

De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt.

Waarom is EMDR zo zwaar?

Nadelen EMDR therapie

Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben. Na de behandeling kunnen er nieuwe beelden en gevoelens bij je naar boven komen.