Vliezen gebroken en nu? | gebroken vliezen | vruchtwater | weeën

Hoe voelt het als je water breekt?

Gevraagd door: Olivier Vermeulen B  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (40 stemmen)

Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn. De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen.

Hoe weet je of je water is gebroken?

Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.

Hoeveel tijd heb je als je water breekt?

Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis.

Wat als je water breekt zonder weeën?

Je water kan ook breken zonder dat de weeën begonnen zijn. Maar dat is slechts een kwestie van uren! Neem contact op met je vroedvrouw of kraamkliniek. Om elk risico op infectie te voorkomen, wordt de bevalling ingeleid als je binnen de 12 tot 48 uur na het scheuren van de zak geen contractie ervaart.

Kun je vruchtwater verliezen tijdens het plassen?

Je kunt vruchtwater verliezen, maar het kan ook afscheiding of urine zijn. Meestal is het een van de laatste twee. Tijdens je zwangerschap heb je meer afscheiding dan normaal en de afscheiding is soms wat waterig. Daarom kan een zwangere denken dat het om vruchtwater gaat.

33 gerelateerde vragen gevonden

Kan je ook kleine beetjes vruchtwater verliezen?

Indien de zwangerschap nog niet gevorderd is tot 37 weken

Bel ons als je bloedverlies hebt, ook al is het een klein beetje. Neem ook contact op als je (vermoedelijk) vruchtwater verliest. Bel ons ook als je (vermoedelijk) weeën hebt.

Doet het pijn als je water breekt?

Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn. De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen.

Hoe lang mag je met gebroken vliezen lopen?

Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen. Terwijl het andere ziekenhuis direct na 24 uur gebroken vliezen zal gaan inleiden.

Hoe weet je dat de bevalling begint?

In het begin zijn de weeën vaak nog kort en komen ze af en toe. Als de weeën steeds vaker komen en krachtiger worden, is de bevalling begonnen. Ze komen dan om de 3 tot 5 minuten. Ze zorgen ervoor dat de baarmoedermond ver genoeg open gaat.

Hoe groot is de kans dat je met 38 weken bevalt?

Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling:
  • Het begin van de weeën.
  • Verlies van slijmprop.
  • Vliezen breken.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Harde buiken/Oefenweeën

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Welke week grootste kans bevallen?

De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

Hoe weet je dat je je slijmprop verloren bent?

Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.

Hoe voelt een wee in het begin?

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen.

Hoe ziet vruchtwater eruit in je onderbroek?

Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.

Kan vruchtwater geurloos zijn?

Overtuig jezelf er eerst van dat het echt vruchtwater is en geen urine of vaginale afscheiding. Vruchtwater is kleurloos en geurloos. Er kunnen witte vlokjes in zitten of er kan wat bloed meekomen.

Kan je vruchtwater horen?

Door middel van een echo kan je echoscopiste erachter komen hoe het met de hoeveelheid vruchtwater gesteld is. In de meeste gevallen is er geen sprake van een afwijkende hoeveelheid, maar als dit zo is zal je dit altijd gelijk te horen krijgen.

Hoe weet je of de baby eerder komt?

Vroegtijdige weeën kunnen op elk moment tussen de 20e en 37e week van de zwangerschap optreden. Ze stoppen niet en kunnen na verloop van tijd frequenter, regelmatiger en ongemakkelijker worden. Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn.

Is de baby druk tijdens weeën?

De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.

Kun je voorspellen wanneer je gaat bevallen?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.

Hoe ziet je buik er uit na bevalling?

24 uur na de bevalling: de huid boven je buik strekt zich langzaam uit om je groeiende baarmoeder gedurende de negen maanden van de zwangerschap te huisvesten. Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen.

Waarom beginnen de meeste bevallingen s nachts?

Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!

Kun je slapen met weeën?

neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.

Volgende artikel
Wat is een riekende lochia?