Het nieuws wordt aan de kinderen verteld! #6.1 | Een Huis Vol

Hoe vertel je kinderen dat ze een broertje of zusje krijgen?

Gevraagd door: kand. Ayden Marchal  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (40 stemmen)

Een goed moment om aan je kind te vertellen dat hij of zij een broertje of zusje krijgt, is het moment dat je het iedereen gaat vertellen. Meestal is dat rond de drie maanden, als je zeker weet dat je zwanger bent. Je geeft je kind op deze manier de ruimte om aan het idee te wennen.

Hoe vertel ik mijn kinderen dat ze een broertje of zusje krijgen?

Om het wennen aan een broertje of zusje makkelijker te maken, kan je van tevoren de volgende dingen doen.
 • Lees samen boekjes over baby's. ...
 • Kijk samen met je kind fotoboeken van zijn babytijd. ...
 • Praat met je kind over het broertje of zusje.

Hoe voorbereiden op tweede kind?

Deze tips helpen je alvast op weg:
 1. Bereid het kraambezoek voor. ...
 2. Laat je peuter meehelpen. ...
 3. Bespreek en benoem. ...
 4. Speel als je baby slaapt. ...
 5. Neem tijdens het spelen je baby op schoot. ...
 6. Verdeel de zorg met je partner. ...
 7. Creëer nieuwe routines. ...
 8. Neem de tijd en wees geduldig.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Je zwangerschap aankondigen doe je zo
 1. Vertel het met een foto. Maak een foto van bijvoorbeeld je handen op je buik of van de foto die je na de eerste echo hebt gekregen. ...
 2. Gebruik ballonnen. Verwacht je visite? ...
 3. Geef babysokjes cadeau. Wil je je ouders het nieuws vertellen? ...
 4. Maak een filmpje. ...
 5. Zet je andere kindje in.

Hoe reageert oudste kind op baby?

Je kleine trekt zich terug en houdt zich op de achtergrond. Hij krijgt last van vage lichamelijke klachten of vertoont gedrag dat je niet eerder bij hem gezien hebt, als manier om aandacht te vragen. Je peuter gedraagt zich als baby. Hij wil bijvoorbeeld weer een flesje of een speen en gaat kruipen in plaats van lopen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe peuter laten wennen aan baby?

Wat kan helpen, is je kind langzaam laten wennen aan de situatie. En dan bij voorkeur al voor de baby is geboren. Vertel je kind dat er een baby in je buik zit, betrek hem of haar bij het kopen van babyspulletjes en lees boekjes voor over het krijgen van een broertje of zusje.

Kan een baby jaloers zijn?

Waar het in essentie om gaat als je peuter jaloers is op je baby, is het moeten delen van de aandacht van papa en mama. Het kan dus goed zijn dat je peuter opeens op allerlei andere manieren gaat proberen om jullie aandacht te vragen. Dat kan bijvoorbeeld door vage lichamelijke klachten of door negatief gedrag.

Hoe snel vertellen dat je zwanger bent?

Bekendmaking zwangerschap na termijnecho

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Wat moet je regelen bij een tweede kind?

Regelen ná de geboorte
 • Direct regelen na de geboorte van je baby.
 • Kraamzorg regelen na de geboorte van je baby.
 • Aangifte doen bij de gemeente.
 • Regelen kinderbijslag en andere toeslagen na de geboorte.
 • Verzekeringen en geld.
 • Spaarrekening openen.
 • Voogdij.
 • Geboortekaartjes.

Hoe combineer je 2 kinderen?

Rekening houden met twee voedertijden, slaapjes en schone luiers. Alle schoenen die aan moeten, jasjes, mutsjes. Schone kleding voor twee kinderen meenemen en zorgen voor voldoende luiers, tussendoortjes en andere ongein. Beide kinderen in de auto tillen en ervoor zorgen dat beide kinderwagens in de achterbak liggen…

Kun je van een tweede kind net zoveel houden?

Na de geboorte

Wees niet bang dat je niet zoveel van je tweede kunt houden als van je eerste. Zodra je je tweede kindje ziet, zal je hart overstromen met liefde en zal je van beide kinderen evenveel houden. Een minder grote, maar intense levensverandering.

Wat doe je met jaloerse kinderen?

Tips
 1. Toon begrip voor jaloerse gevoelens. ...
 2. Verdeel je aandacht zo veel mogelijk over je kinderen. ...
 3. Maak duidelijke afspraken over wanneer en met wie je iets gaat doen.
 4. Geef je kind positieve aandacht als het leuk bezig is. ...
 5. Behandel ieder kind op de manier die bij zijn of haar karakter en leeftijd past.

Wat is het beste leeftijdsverschil?

Twee à drie jaar leeftijdsverschil

Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.

Hoelang moet je wachten voor een tweede baby?

Maar hoeveel tijd zit er best tussen twee kinderen? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het beter is om 18 maanden te wachten vooraleer opnieuw zwanger te worden na een bevalling. Maar volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan één jaar tussen een bevalling en een nieuwe zwangerschap soms volstaan.

Hoe snel zwanger van tweede kind?

Er wordt vaak geadviseerd om een half jaar tot een jaar te wachten met zwanger worden na een eerdere zwangerschap. Zo heeft je lichaam de tijd om te herstellen na de vorige zwangerschap en bevalling. Vooral als je een keizersnede hebt gehad is het extra belangrijk om voldoende tijd uit te trekken om te herstellen.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Vertellen dat je zwanger bent

Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.

Wat voel je als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Waarom is er een 12 weken grens zwangerschap?

Voor veel vrouwen is dit een magische grens! De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn nu klaar en de kans op een miskraam wordt steeds kleiner.

Is jaloezie een emotie?

Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.

Wat doe je aan een jaloerse zus?

Serieus, onthoud het compliment en vergeet de jaloezie zelf. Onthoud wat de jaloerse persoon je eigenlijk wilt zeggen: “Ik bewonder je, maar op een verkeerde manier.” En vergeet de rest. Jaloezie is een gebrekkige uiting van een gebrekkig mentaliteit. Maar dat doet niets af aan het compliment zelf!

Hoe bereid je je kind voor op een baby?

Hoe bereid je je peuter voor op een nieuwe baby?
 1. Tip 1: Informeer je kind. Vertel het je kind van tevoren. ...
 2. Tip 2: Praat over baby's. Praat over baby's. ...
 3. Tip 3: Deel voorbereiding. ...
 4. Tip 4: Nieuwe slaapkamer? ...
 5. Tip 5: Oppas bij de bevalling. ...
 6. Tip 6: Kijken bij nieuwe baby. ...
 7. Tip 7: Houd routine aan. ...
 8. Tip 8: Laat je kind helpen.

Wat zegt eerste bevalling over tweede?

Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.

Welke wagen voor baby en peuter?

De leukste duowagens (baby/peuter)
 • Bugaboo Donkey. De Bugaboo Donkey is een zogenoemde meegroeiwagen en daarom ideaal voor mensen die op voorhand al weten dat er snel een tweede kindje gaat komen. ...
 • Joolz Geo. ...
 • Stokke Crusi Duo. ...
 • Easywalker Duo. ...
 • X-Aventure Go 4 Two.

Wat is het ideale leeftijdsverschil in een relatie?

Eén opmerking: de man moet wel ouder zijn dan de vrouw. Van de deelnemers aan de enquête gaf 40 procent aan dat drie tot vier jaar het ideale leeftijdsverschil is als koppel. Voor 30 procent mag het nog iets meer zijn, namelijk vijf tot zes jaar.

Is 2 jaar leeftijdsverschil veel?

2 tot 3 jaar verschil

Dit is het meest voorkomende leeftijdsverschil en sommige experts vinden dit ook het beste leeftijdsverschil. Je hebt minder kans op een te vroeg geboren kind, ondergewicht of de ontwikkeling van aangeboren afwijkingen.