Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

Gevraagd door: Rowan Rippey  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (46 stemmen)

5 manieren om inboedel uit erfenis zonder ruzie te verdelen
  1. Verdeling in onderling overleg. ...
  2. Rouleren van inboedel. ...
  3. Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
  4. Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
  5. Veiling door loting.

Hoe verdeel je het eerlijkst een erfenis?

Zorg dat iedere erfgenaam een bedrag hecht aan een elk kostbaar object. Tel per erfgenaam het totaalbedrag op. Dit bedrag denkt de erfgenaam te moeten verdelen. Deel dat vervolgens door het aantal erfgenamen en je je krijgt voor iedere erfgenaam een bedrag waarvan hij of zij denkt dat hij daar recht op heeft.

Hoe verdeel je spullen na overlijden?

Hoe verdeel je de inboedel eerlijk?
  • Maak, voordat het over de spullen zelf gaat, een plan van aanpak met alle betrokkenen. ...
  • Maak een lijst met alle spullen die verdeeld moeten worden.
  • Bepaal de waarde van de spullen. ...
  • Laat iedereen een lijst maken van wat hij/zij het liefst wil hebben, in volgorde van belangrijkheid.

Hoe geld verdelen bij erfenis?

Een notaris kan helpen om een Akte van Verdeling op te stellen. In zo'n Akte van Verdeling legt de notaris vast wat iedereen krijgt uit de erfenis en tegen welke waarde. Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Jouw stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Regel je niets, dan hebben zij dus nergens recht op. Wil je dat alle kinderen uiteindelijk erven, ook jouw stiefkinderen, dan kan je dit alleen regelen met een testament.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoe werkt het verdelen van een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.

Kan ik mijn kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

In principe geen notaris nodig

In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Hoe bepaal je waarde inboedel bij overlijden?

De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

De erfgenaam is in principe verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Wil je dit niet, dan kun je de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Wat valt onder inboedel bij erfenis?

Bij de bezittingen:

woning, vakantiewoning, bedrijfspanden, grond en ander onroerend goed; roerende zaken (verzamelposten) zoals inboedel, sieraden, auto's, caravan, kunst, antiek of andere zaken van waarde; bankrekeningen (per bankrekeningnummer het saldo op de overlijdensdatum);

Hoe kun je je erfenis veilig stellen?

Kinderen erven, partner krijgt vruchtgebruik

Dan stelt u de erfenis voor uw kinderen veilig door uw nieuwe partner 'vruchtgebruik' te geven. U bepaalt in uw testament wanneer het vruchtgebruik eindigt. Bijvoorbeeld als uw partner hertrouwt, naar een verzorgingshuis gaat of pas als hij of zij overlijdt.

Kan een erfgenaam bankafschriften opvragen?

Ja, als erfgenaam heb je het recht om bankafschriften op te vragen. Alle rechten en plichten van de overledene gaan op jou over als erfgenaam. Daaronder valt ook het recht om de bankrekening in te zien.

Kan iemand erfenis tegenhouden?

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Wat is gunstiger schenken of erven?

Doordat u schenkt, wordt uw erfenis kleiner. En daardoor betalen uw erfgenamen na uw overlijden minder erfbelasting. Zorg wel dat de schenking onder de jaarlijkse vrijstelling blijft, anders moet de ontvanger schenkbelasting betalen.

Hoe lang na overlijden moet je erfbelasting betalen?

Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.

Hoe lang duurt het voor je erfbelasting moet betalen?

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aangifte erfbelasting? Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.

Hoe voorkom ik dat de erfenis in verkeerde handen valt?

De beste oplossing is dan een testament maken. Een testament is verder nuttig als je een stiefkind hebt dat anders berooid achterblijft. Vergeet het dus niet als je een ongeregistreerde partner of stiefkind hebt.

Kan je gratis advies krijgen bij een notaris?

U kunt bij elke notaris terecht om uw verhaal te doen. Hij zal u gratis advies verlenen (over bouwrecht, gezinsrecht of ondernemingsrecht, testamentsbepalingen ...). Hij zal u maar kosten (voor opzoekingen en registratie) aanrekenen wanneer u bij zijn kantoor een dossier opent.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Hoeveel procent erft een kind?

De legitieme portie is de helft van wat een kind, normaliter volgens de wet, zou hebben geërfd. Dit is de helft van het zogenaamde kindsdeel. Stel, er zijn twee ouders en twee kinderen. Als een ouder overlijdt, dan erven de langstlevende ouder en de kinderen allemaal 1/3 deel van de erfenis.

Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?

Kinderen blijven recht hebben op een legitieme portie, ook als zij onterfd zijn. Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.

Is kindsdeel belastingvrij?

Als uw ouder is overleden en u van hem of haar erft, is er mogelijk sprake van heffing van erfbelasting. Dit is het geval als u meer erft dan uw vrijstelling. De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.