Hoe werkt zwangerschapsverlof? - Werkplan

Hoe ver van te voren zwangerschapsverlof aanvragen?

Gevraagd door: Elisabeth Spiker  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (31 stemmen)

U vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij uw werkgever. Dit doet u uiterlijk 3 weken voordat uw verlof ingaat. Dat is ten minste 7 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum. Want uw zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor deze datum.

Hoe bevallingsverlof aanvragen?

Zwangerschapsverlof aanvragen

Je moet je werkgever een medisch attest bezorgen, met daarin vermeld: de vermoedelijke bevallingsdatum en de datum waarop je je verlof wil nemen. Verwittig ook op tijd je ziekenfonds of ten laatste bij het begin van de 6 weken die aan de bevalling voorafgaan.

Hoe lang verlof als je eerder bevalt?

Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. Maar u bevalt 1 week eerder dan deze datum. Dan duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof in totaal 16 weken: 5 weken voor en 11 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.

Wat als je te vroeg bevalt zwangerschapsverlof?

Is uw baby te vroeg geboren? Dan telt u de dagen dat uw zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij uw bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken.

Is zwangerschapsverlof 100 betaald?

Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Hoeveel krijg ik tijdens zwangerschapsverlof?

82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.

Wat als je vroeger bevalt?

Een vroege of late bevalling

Beval je vroeger dan verwacht, vóór de start van je zwangerschapsverlof, dan verlies je de verplichte week prenataal verlof. De overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) kan je dan na de bevalling opnemen.

Wat als ik te vroeg beval?

Als de vliezen te vroeg breken kan de bevalling op gang komen. Er is een kans op infecties die zich via de schede naar de baarmoeder en het kind kunnen uitbreiden. Zowel de moeder als het kind kunnen daar ziek van worden.

Wat als je met 35 weken bevalt?

Als jouw baby tussen 35 en 36 weken wordt geboren, wordt hij op de neonatologiedienst geplaatst: de opvolging is hier nauwlettender dan voor een voldragen baby, maar hij hoeft niet in een couveuse. Een baby die vroeger dan 35 weken wordt geboren, wordt nog meer van nabij opgevolgd.

Heb je langer verlof als je later bevalt?

Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Maar u bevalt 1 week later dan deze datum. Dan duurt het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof 17 weken: 7 weken voor en 10 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.

Wat als je vroeger bevallen dan uitgerekende datum langer verlof?

Als je vroeger bevalt dan verwacht, vooraleer je in moederschapsrust was gegaan en dus 'te lang' bleef werken, verlies je die dagen van de verplichte week prenataal verlof. Je behoudt wel het recht op de overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) die dan na de bevalling kunnen worden opgenomen.

Hoeveel procent bevalt eerder?

In ieder geval niet op de uitgerekende datum. Slechts 4 à 5% van de vrouwen bevalt uiteindelijk precies op die dag. Elke zwangerschap is anders en het is 'maar' een berekening: tel veertig weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie (ook wel ELM genoemd) en dat is je uitgerekende datum.

Hoe moederschapsrust aanvragen cm?

Moederschapsrust: aanvraag als werknemer of werkloze

Bezorg je ziekenfonds het ingevulde formulier 'Aanvraag moederschapsrust'. Ook een ander doktersattest waarop vermeld staat vanaf wanneer alle activiteiten worden stopgezet en wanneer de bevalling vermoedelijk zal plaatsvinden is geldig.

Hoe bevallingsverlof verlengen?

De postnatale periode van 9 weken begint te lopen op de dag na de bevalling. Als je werkelijke bevallingsdatum later ligt dan de door de arts voorziene datum en daardoor de 6 (8) weken prenataal verlof overschreden zijn, wordt je bevallingsverlof tot de werkelijke datum van de bevalling verlengd.

Welk document moet je voor de geboorte bezorgen aan je ziekenfonds je krijgt dit document van je arts?

De aanvraag

Bij het begin van de moederschapsrust bezorg je een doktersattest aan je ziekenfonds. Dat attest vermeldt de vermoedelijke bevallingsdatum en de datum van staking van je beroepsactiviteit. Gebruik daarvoor het document 'vertrouwelijk', dat ook voor de aangifte van ziekteperiodes wordt gebruikt.

Hoe weet je of je vroeg gaat bevallen?

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.

Wat is PPROM?

PPROM is de Engelse afkorting voor 'preterm pre-labor rupture of membranes'. In het Nederlands spreken we van vroegtijdig gebroken vliezen, ofwel vruchtwaterverlies voor de zwangerschapsduur van 37 weken.

Wat zeg je tegen iemand die te vroeg bevallen is?

We zijn zo blij voor jullie! Een kind krijgen is levensveranderend, maar ook zo waardevol. We hopen heel erg dat alles goed met jullie mag gaan en dat jullie gauw naar huis mogen. En dan kan het grote genieten hopelijk echt beginnen!

Is Zwangerschapsrust verplicht?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Hoe word je zwangerschapsuitkering berekend?

Hoe wordt het dagloon voor een zwangerschapsuitkering (WAZO) berekend? Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Waar heb je recht op bij zwangerschapsverlof?

Zelfstandig werkende vrouwen hebben een verlofperiode van 8 weken (9 weken bij een meerling). Vrouwelijke ambtenaren hebben eveneens recht op 15 weken zwangerschapsverlof (17+2 weken bij meerlingen).

Wat met verlofdagen tijdens zwangerschapsverlof?

Opbouw vakantiedagen loopt door tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt u vakantiedagen op. Uw werkgever mag u niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor uw verlof.

Heb je recht op een uitkering als je zwanger bent?

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Wat is het verschil tussen een normale ziekmelding en een ziekmelding TGV zwangerschap?

Als uw werkneemster zich ziek meldt vóór haar verlof, dan is het 'gewoon' verzuim en betaalt u haar loon door. Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek, dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering en betaalt u haar loon door. Zij krijgt geen Ziektewetuitkering.